home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A fekete-fehér mezők bűvöletében
Tóth Tibor
2018.07.05.
LXXIII. évf. 26. szám
A fekete-fehér mezők bűvöletében

Mindössze hároméves volt, amikor megismerkedett a sakkal. Egy rövid kihagyástól eltekintve azóta a hatvannégy mezős játék igézetében él, versenyekre jár, és szállítja a jobbnál jobb eredményeket.

Emellett teniszezik, néptánccal foglalkozik, fut, úszik — és persze tanul, hiszen most fejezte be, méghozzá színkitűnő bizonyítvánnyal, a hetedik osztályt a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában. Ő Berényi Nikolett versenysakkozó, akivel a sakk iránti szeretetről, az eddigi versenyekről és a terveiről beszélgettem.

— A sakk számomra valójában örökség, hiszen apukám már régóta sakkozik, ő ismertette meg velem ezt a játékot, tanította meg nekem az alaplépéseket. Később apukám edzőjétől, Szabó B. Józseftől is sokat tanultam, majd az iskolában elkezdődött a sakkfoglalkozás, a harmadik osztály óta pedig versenyszerűen űzöm. Kezdetben szinte kötelességemnek éreztem, hogy napi három-négy partit lejátsszak, hiszen már akkor az járt a fejemben, hogy fejlődni csak minél több játékkal lehet. Ennek az lett a vége, hogy egy kicsit elegem lett a fekete-fehér mezőkből, és új hobbit szerettem volna magamnak. Apukámmal azonban leültünk, megbeszéltük, és neki köszönhetem, hogy most itt tartok — mesélt a kezdetekről Nikolett.

Első versenyén harmadik osztályos korában ült asztalhoz, és azonnal bronzérmet szerzett. Azóta harmincnyolc oklevél, számtalan érem és három serleg a termés, melyet nemcsak sakkban, hanem néptáncban, teniszben, színjátszásban, továbbá matek- és közlekedési versenyen szerzett. A hatvannégy mezős játékban az idén megnyerte a községi és a körzeti versenyt — egyéniben, valamint csapatban is.

— A sakk által mindenki megmutathatja, hogy valójában milyen egyéniség. Van, aki támad, mások védekeznek, egyesek durván, némelyek egész szolidan játszanak. Imádom ezt a sportágat, mert rengeteg variációt tartogat, és nem lehet megunni. Én támadó típus vagyok, és nagyon önfejű, ami a sakktáblán is meglátszik. A vereségeket elfogadom, viszont szeretem visszaelemezni a partikat, hogy lássam, mit rontottam el, és tanuljak belőle. Saját kategóriámban nem nagyon győznek le, péntekenként azonban, amikor az edzőmmel, az apukámmal és a barátaival sakkozunk, az öt-hat partiból becsúszik néhány vereség is.

Niki szerint a sakknak köszönhetően rengeteget fejlődött a gondolkodása, a logikája, az észjárása, sokkal gyorsabban dolgoz fel és könnyebben jegyez meg dolgokat. Tanulnia szinte alig kell, hiszen az órákon figyelve szivacsként szívja magába a tudást, otthon csak át kell ismételnie az anyagot, majd felelés vagy ellenőrző alkalmával lazán érkeznek a megérdemelt ötösök.

A fiatal tehetség a szünidő alatt sem pihen, hiszen céltudatos, és amit eltervez, azt meg is szeretné valósítani. A nyarat a sakknak szentelné, ezért előveszi az ezzel kapcsolatos könyveit, átolvassa őket, elemzi, értékeli a partikat. Augusztus 4-én az oromi sakktornán ül először asztalhoz a felnőttek mezőnyében — ezen a rendezvényen a további fejlődése szempontjából fontos tapasztalatokat szerezhet. Fő célja az országos bajnoki cím megszerzése, melyre az idén nem kerülhetett sor, hiszen a Funchesstic és az országos bajnokság is ugyanarra a napra esett, Niki pedig a palicsi sakkfesztiválon vett részt. Ám a cél nem változik, csak kitolódik egy évvel: az országos bajnoki aranyat tűzte ki maga elé, és annak eléréséért mindent meg is tesz.


Szalai Attila felvétele

Habár egy évig még az általános iskola padjait koptatja, már gondol a jövőjére, a pályaválasztásra. Nyolcadik után a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba szeretne iratkozni.

Nagyon örülne, ha egyszer meg tudna élni a sakkból. Biztos benne, hogy a leendő főfoglalkozása mellett a sakk mindig ott lesz az életében. Ha másként nem, akkor hobbiként.
 



Kedvencek
Szín: kék
Ital: limonádé
Étel: kebab
Sportág a sakkon kívül: tenisz és röplabda
Zenei stílus: pop
Könyv: a Gyönyörű-sorozat és a Szent Johanna gimi
Film: Nagyfiúk 2.
Állat: cica
Napszak: délután
Évszak: nyár
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..