home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
A drónok világa (2.)
dr. Könyves Tibor
2023.11.14.
LXXVIII. évf. 45. szám
A drónok világa (2.)

Drónok a mezőgazdaságban

A modern, precíziós gazdálkodás alapjai ma már a drónok. Ha a jövőbeli agrártermelés kilátásait mérlegeljük, bátran kijelenthetjük, hogy a dróntechnológia rohamos fejlődése és általános alkalmazása legalább akkora mérföldkő, mint a múlt századi mezőgazdasági vontatók és cséplőgépek elterjedése volt az emberi és állati erővel működtetett eszközökkel szemben.

Az agráriparban használt drónok több előnyt is nyújtanak, a többi közt a monitorozás és adatgyűjtés terén, de kiválóan alkalmazhatóak közvetlenül a termelésben is. Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy míg a fejlett európai országokban, valamint a tengerentúlon már egyre nagyobb teret hódít ez a hatékony és modern eljárás, addig itthon még gyerekcipőben jár. Jó hír viszont, hogy egyre több egyetemi és főiskolai hallgató érdeklődik a technológia iránt, valamint számos, szántóföldi és kertészeti termeléssel foglalkozó cég fektet be nagy teljesítményű mezőgazdasági drónba, és íratja be munkatársait drónkezelési képzésre. Érdemes átgondolniuk nemcsak a nagy területet megművelő földbirtokosoknak, hanem már a szerényebb méretű földterületen gazdálkodóknak is egy megfelelő tudású drón beszerzését, vagy akár profi kezelők segítségével működtetett drón bérlését. Vegyük csak sorba, mire is képesek ma a drónok a mezőgazdaságban.

 

Precíziós gazdaság

A dróntechnológia a modern precíziós mezőgazdaság alapja. Feltehetjük a kérdést, hogy mi is a precíziós mezőgazdaság. Az agrártermelés ezen formája tudatos gazdálkodást takar, mely annyit tesz, hogy ha figyelünk arra, mikor és mennyi nyersanyagot használunk fel, másrészt pedig törekszünk arra, hogy a területi adottságainkból kihozzuk a maximumot, akkor sikeresen beléptünk a precíziós mezőgazdaság berkeibe.

 

Adatgyűjtés

Pontos, specifikus légifelvétel-térképek készítése drónok segítségével ma már sokkal költséghatékonyabb, gyorsabb, precízebb, egyszerűbb. A nagy pontosságú GPS-szel felszerelt drónokkal ugyanazon koordinátákon végighaladva pontosan ugyanazt a területet fotózhatjuk le időszakonként (akár óránként, naponta, hetente, havonta). A drónok ezt az útvonalat akár önállóan is képesek lerepülni, nem szükséges manuálisan irányítanunk őket. A szoftver a képeket összefűzve egy nagy pontosságú, felbecsülhetetlen értékű ortofotót képez le, mely a precíziós gazdálkodás esetében megkerülhetetlen. Mi az az ortofotó? Minden olyan fényképet, amely mentes a fényképezőgép-objektív okozta torzulásoktól, ortofotónak nevezünk. A légi fotózás a föld levegőből történő fényképezését jelenti. Légi fotó vagy légi felvétel készülhet merev repülőgépről, helikopterről, hőlégballonról, sárkányrepülőről, ejtőernyőről és drónról is. Azok a légi fotók, amelyek olyan módszerrel és technikával készülnek, hogy térkép kapható belőlük, speciális légi fotóknak tekinthetőek, elnevezésük ortofotó. A képek egy erre alkalmas szoftverben összefűzhetőek, és összeillesztve térképpé alakíthatóak.

 

Kárfelmérés

A drónok segítségével felmérhetjük, mekkora kárt okoztak a különféle természeti csapások. A beépített, fejlett szenzorok arra is képesek lehetnek, hogy megbecsüljék, a vad, vihar vagy más természeti erők okozta kár mekkora területen jelentkezett a gazdaságunkban. Sőt, a legmodernebb drónok nemcsak területalapú becslésre képesek, hanem gépi tanulás segítségével a hiányzó, letarolt növények darabszámát is meg tudják határozni. Ezeket az adatokat a biztosítási eljárások során hasznosíthatjuk.

 

Technológiai állapot értékelése

A mezőgazdasági drónok által készített felvételek új kapukat nyitnak a gazdaságok számára. Nemcsak felügyelhetjük, hogy az egyes technológiai munkafolyamatok hogyan haladnak a földjeinken, hanem a műveletek hatásvizsgálatával konkrét következtetéseket is levonhatunk, és folyamatosan alakíthatjuk korábbi elképzelésünket. Az elvégzett vizsgálatok olyan dolgokra világíthatnak rá, amelyekről korábban nem is gondoltuk, hogy befolyásolhatják földjeink terméshozamát. Összességében elmondhatjuk, hogy a drónokkal időt, trágyát, permetezőszert, emberi munkaerőt és üzemanyagot spórolhatunk meg.

A növénykultúrák felügyelete

A drónokkal lehetőségünk nyílik arra, hogy folyamatosan nyomon kövessük a teljes biomassza egészségének alakulását, hiszen akár egy növényvegetációs elemzés készítésére is használhatjuk őket. Detektálhatjuk velük a kártevőket vagy idejében, még kezelhető stádiumban fedezhetünk fel betegségeket. A tápanyag-ellátottság mellett a vízhiányra vagy éppen a víztöbbletre is fény derülhet. Az összegyűjtött adatok segítségével optimális állapotot teremthetünk növényeink számára, termést becsülhetünk meg, monitorozhatjuk az érési folyamatokat, tökéletesíthetjük a permetezést és az öntözést is.

 

Permetezés és más anyagok kijuttatása

A legújabb trend, hogy a drónokat nemcsak felvételek készítésére használják, hanem permetezésre is, méghozzá jellemzően olyan területeken, ahol a munkagépek csak nehézkesen tudnák ellátni a feladatukat. A robusztus, tartályokkal felszerelt drónok — melyeken a permetezési feladat nemcsak messziről távirányítható, de automatizálható is — drasztikusan meg tudják növelni a permetezés hatékonyságát azáltal, hogy a szenzoraik, felismerve a növényeket, csak azok kívánt részeire juttatják el a permetezőszert.

Sokan nem tudják, de a permeteződrónokat nem csupán folyadékok kijuttatására lehet alkalmazni. A mezőgazdasági drónok többféle alkalmazási területen használhatóak, például füves területek újravetésére, szemcsés műtrágya vagy víziállatok, például halak takarmányának kiszórására is. A speciális, általában külön tartozékként elérhető szórórendszer telepítése mindössze néhány perc alatt elvégezhető, így rendkívül egyszerűen vehetik használatba a gazdák. 

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a fejlesztések továbbra is folynak, és a piaci előrejelzések ugrásszerű növekedést várnak.

Sorozatunk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központja védnökségével valósul meg.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..