home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A digitális terápia
Pap Ágota pszichológus
2024.02.07.
LXXIX. évf. 5. szám
A digitális terápia

Online megoldások a fiatalok pszichés jóllétéért

A modern technológia és az internet térhódítása a mentális egészségügy terén is jelentős változásokat hozott. A digitális vagy online terápia egyre inkább elterjedt és elfogadott módszerré válik, különösen a fiatalabb generáció körében. Ebben a cikkben azt elemzem, hogyan segíthet a digitális terápia a fiataloknak megőrizni és támogatni a pszichés jóllétüket. Külön hangsúlyoznám, hogy egy már jó ideje létező és mindinkább létjogosultságot nyerő módszerről beszélünk, mely esetében már nem tehető fel kizárólagosan az a kérdés, hogy van-e értelme vagy szükséges-e.

A fiatalok számára a digitális terápia elsődleges előnye az elérhetőség és a kényelem. Az online terápia lehetővé teszi, hogy otthonról vagy bármilyen más helyről kapjanak segítséget csupán internetkapcsolat és egy eszköz által. Ez különösen előnyös lehet azoknak a fiataloknak, akik nehezen jutnak el hagyományos terápiás szolgáltatásokra, akár a távolság, az idő vagy más logisztikai korlátok miatt.

A ma fiataljainak, azaz a Z generációnak már kevésbé kihívás a szakmai segítség kérése. Az online terápia a generációs igényeknek megfelelően mentes a személyes kapcsolódástól. Az online platformok révén van lehetőségük megosztani érzéseiket és gondolataikat anélkül, hogy személyesen kellene szembesülniük valakivel.

A digitális terápia rugalmas időbeosztást tesz lehetővé. Az online terapeuta vagy konzultáns és a kliens könnyedén tudják egyeztetni az időpontokat, ami különösen azon fiatalok számára lehet fontos, akik iskolába járnak vagy munkahelyen dolgoznak, és nehézség számukra a hagyományos időpontokban találkozni egy terapeutával.

Egyúttal a digitális terápia sokféle kommunikációs módot kínál, beleértve az üzenetküldést, a videóhívást, az online csevegést és más interaktív eszközöket. Ez lehetővé teszi a fiataloknak, hogy kiválasszák a számukra legkényelmesebb és leghatékonyabb kommunikációs eszközt, ami hozzájárulhat a terápia sikeréhez. Megvalósulhat akár egy okoseszközön is, nem szükséges asztali számítógép vagy laptop előtt ülniük, és még a helyiség, környezet is szabadon választható. A konzultáció nyilván megköveteli, hogy a közeg, ahol a kliens tartózkodik, ne legyen számára pluszstresszforrás, és adja meg az intimitást, diszkréciót.

Ez a módszer támogatja a fiatalokat az érzelmi egészség tudatos kezelésében is. A stresszkezelő és relaxációs alkalmazások lehetővé teszik számukra, hogy saját időbeosztásukban és tempójukban foglalkozzanak az érzelmi egészségükkel. Egyúttal tartalmazhatnak olyan fiatalos és interaktív elemeket, amelyek vonzóak az említett generációk számára. Kreatív terápiás módszerek, játékok és online interakciók révén a terápia kevésbé lehet szokványos és unalmas, ami növelheti a fiatalok részvételét és elkötelezettségét.

Egy megközelítés szerint lehetőséget kínál a fiataloknak, hogy részt vegyenek és kapcsolatokat építsenek a virtuális közösségekben, ahol megoszthatják élményeiket, és tanulhatnak másoktól. Az online támogató közösségek és csoportterápiás formák segíthetnek nekik megérezni, hogy nincsenek egyedül a gondjaikkal.

Maga a módszer — például az okostelefonok applikációi révén — felkínálja a szakemberválasztást, tesztek vagy önértékelési kérdőívek kitöltését, önismereti anyagokat, gyakorlatokat, szakirodalmat nyújt az érdeklődési terület és a fennálló mentális nehézség mentén, és természetesen a konzultáció, illetve a pszichoterápia lehetőségét is. Leginkább biztonságos és mindenhonnan elérhető szolgáltatást ígér, a hívás pedig egy biztonságos platformon történik, és bárhonnan csatlakozhatnak hozzá, ahol van internet.

Az elmúlt években a kutatók már olyan videójáték-szerű programokat kezdtek tesztelni, amelyek célja például a szorongás vagy a depresszió tüneteinek enyhítése. Az eredmények pedig elég biztatóak voltak ahhoz, hogy megjelenjenek az első ilyen programok okostelefonra.

A digitális terápia ígéretes lehetőség a fiatalok pszichés jóllétének támogatására. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy bár az online terápia számos előnyt kínál, nem helyettesítheti teljes mértékben a hagyományos, személyes terápiát, és mindenkinek az egyedi igényeit kell figyelembe venni a megfelelő terápiás megközelítés kiválasztásakor. A fiatalok számára a digitális terápia egy könnyen elérhető és modern eszköz lehet, mely segít megérteni, kezelni, fejleszteni az érzelmi és mentális egészségüket a digitalizáció útján a XXI. században.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..