home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A csapatmunka szellemében
Rencsényi Elvira
2005.06.08.
LX. évf. 23. szám
A csapatmunka szellemében

Bodrogi Béla (Fotó: Szabó Attila)A szabadkai Népkör MMK jelenéről és jövőjéről beszélgettünk Bodrogi Béla ügyvezető igazgatóval, akit nemrégiben újból megválasztottak erre a tisztségre- Az 1998 januárjában megtartott közgyűlésen hangzott el először Siflis Zoltán akkori községi művelődési ti...

Bodrogi Béla (Fotó: Szabó Attila)

A szabadkai Népkör MMK jelenéről és jövőjéről beszélgettünk Bodrogi Béla ügyvezető igazgatóval, akit nemrégiben újból megválasztottak erre a tisztségre
- Az 1998 januárjában megtartott közgyűlésen hangzott el először Siflis Zoltán akkori községi művelődési titkár javaslatára, hogy a művelődési egyesület művelődési központtá formálódjon át - hallottuk Bodrogi Bélától. - Engem egy évvel korábban neveztek ki ügyvezető igazgatóvá. Feladatom az volt, hogy a Népkör MMK hosszú távú stratégiáját véghez vigyem. Munkámra legfőképpen operatív ügyek, vagyis a mindennapi feladatok elvégzésében, valamint a pénzügyi tervek kidolgozásában és megvalósításában volt szükség. A felújított épületet meg kellett tölteni tartalommal, el kellett érni, hogy zsongjon itt az élet, hogy minél több fiatal, minél több gyermek megtalálja az intézményben a második otthonát, a hobbiját. Ma már nagyon sokuknak ez nem csupán hobbi, hanem szenvedély. Kinevezésemkor még nem láttam tisztán ennek a munkának a nehézségét és szépségét. A szépsége akkor válik nyilvánvalóvá, amikor beérik a munka gyümölcse, amikor látom, hogy a szülők is elégedettek. Mindez arra utal, hogy az elmúlt nyolc évben sikeres volt a munkám, teljesítettem a tőlem elvárt feladatokat. Ezt szeretném folytatni a következő megbízatási időszakban is, hiszen számomra is szenvedéllyé vált a Népkör.
Megfelelni az elvárásoknak
- A lehető legmagasabb színvonalú munkát várom el attól a mindössze néhány tagú csapattól, amely tulajdonképpen a Népkör mozgatórugója. Szakszerű hozzáállást várok a szakosztályok vezetőitől is, hiszen nekünk az a kötelességünk, hogy mindennap, a nap minden órájában büszkék lehessünk arra, amit csinálunk. Szerintem olyan fiatal és szakavatott szakosztályvezetőket kell alkalmazni, akik az adott területen már korábban kiemelkedő eredményeket értek el, akik ugyanakkor olyan egyéniségek, akik össze tudják tartani a szakosztályokat, a csoportokat, és napról napra újat tudnak nyújtani.
Előteremteni a szükséges anyagiakat
- Természetesen nem kis feladat az enyém, hiszen ennek a gyönyörű épületnek - a benne helyet kapó tartalom mellett - a fenntartását is biztosítani kell. Elő kell teremteni a működéséhez szükséges alapfeltételeket, a rezsiköltségeket. Mindezt azzal a lelkes kis csapattal karöltve kell megoldanom naponta, amelynek odaadó munkája nélkül nem sikerülne a feladatomat teljesítenem. Itt említeném meg Varga Polyák Hajnalka nevét, akinek a szervezőkészsége és segítőkézsége nélkül a Népkör társulata nem vihetett volna végbe olyan dolgokat évről évre, amelyekre nagyon büszkék lehetünk. Szakosztályaink igyekeznek önfenntartók lenni. Ennek megfelelően szabtuk meg a tagsági díjakat és a tandíjakat.
Az odaadó munka gyümölcse
- 2000-ben megszerveztük a Durindót és a Gyöngyösbokrétát, amelynek Szabadka adott otthont. Negyedik alkalommal szerveztük meg az Interetno Fesztivált, az Általános Iskolák Művészeti Vetélkedőjét, az Amatőr Színjátszók Szemléjét, 130 éves jubileumunk alkalmából pedig élő tévéműsorral jelentkeztünk. 2002-ben megkaptuk Szabadka egyik legrangosabb kitüntetését, a Pro Urbe Díjat. Szakosztályaink tagjai is kimagasló eredményeket érnek el a hazai és a nemzetközi megmérettetéseken. A kézimunka-szakosztály - Fenyvesi Margitka vezetésével - az éves szemlén, a MIRK-en általában több első díjat szerez meg. A Boros György által vezetett rajziskola mintegy 70 tagot számlál, és Európa-szerte szinte minden nemzetközi pályázaton részt vesznek munkáikkal, kiváló eredményeket érve el. Két évvel ezelőtt felkértük Boros György tanár urat, hogy vezesse a felnőtt képzőművészeti csoportot is, így a jelenleg 57 tagot számláló Oláh Sándor képzőművészeti szakosztályunk tárlatain ma már több szabadkai eminens képzőművész is kiállítja munkáit. Ez az a két szakosztály, ahová sikerült bevonnunk a nem magyar nemzetiségű fiatalokat is abból a célból, hogy mások is megismerjék a magyarok kultúráját, és ezen keresztül még inkább közeledjenek egymáshoz, egyszerűbbé téve az egymás mellett élést. A legnépesebb a népzenei és népitánc-szakosztályunk, melyet Brezovszki Roland és Tamara vezetnek, valamint a Juhász Gábor, a Juhász Zenekar frontembere által istápolt népzenei szakosztályunk. A Juhász Zenekar egyébként kétéves múltra tekint vissza, de ez alatt az idő alatt Vajdaság-szerte az egyik legkeresettebb zenekar lett. A népitánc-szakosztályunkat korosztályokra felosztva igyekszünk még inkább fejleszteni, vagyis a gyermekeket olyan irányba nevelni a népi tánc által, hogy biztosítva legyen a legrangosabb, reprezentatív csoport utánpótlása. Úgy érzem, hogy sikerült a fiatalokkal, a gyermekekkel megszerettetnünk a népi táncot, ezt a különféle rangos rendezvényeken elért sikereink bizonyítják a leginkább. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy Vajdaságban csak a Népkör, illetve a topolyai Cirkalom népitánc-együttes érdemelte ki a kiválónak minősült kitüntetést.
Mindig kell valami új
- Új szakosztályaink közé tartozik a nemezelő-szakosztály, tavaly szeptembertől pedig a Káló Béla szabadkai színművész által vezetett Színitanoda is, amelynek sikere, népszerűsége minden elvárásunkat felülmúlta. Biztos vagyok abban, hogy ezek közül a fiatal tehetségek közül nevelődnek majd ki az újvidéki Színművészeti Főiskola színésznövendékei, valamint a Népkör amatőr színjátszóinak az utánpótlása is. A Népkör ad otthont a Tornádó klasszikus tánccsoportnak, a Pataky Társaságnak, melynek elnöke B. Foky István, továbbá a Ballangó népi együttesnek, melynek oszlopos tagjai már hosszú évek óta Szöllősi Vágó László és neje, Veronika, valamint a Soós házaspár. Az együttes igen aktívan részt vesz a Népkör által szervezett műsorokban, fellépéseikkel emelik rendezvényeink színvonalát. És hogy mennyire igyekszünk ténylegesen megfelelni az elvárásoknak, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy épületünkben kapott helyet a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség is.
Én mindig a csapatmunka híve voltam, és ezt a szellemet igyekszem tudatosítani szakosztályaink vezetőiben is, hogy minél szorosabban és eredményesebben együtt tudjanak működni. Én bízom abban, hogy a Népkör Magyar Művelődési Központ a továbbiakban is második otthonául szolgál majd a gyermekeknek, fiataloknak és az idősebbeknek egyaránt, s hogy a szakosztályaink által elért eredményekre is méltán lehetünk büszkék a jövőben is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..