home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A bűz és fertő fogságában
Rencsényi Elvira
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám
A bűz és fertő fogságában

Mintegy húsz háztartás lakói szenvednek évtizedek óta a kertjük alatt húzódó nyitott szennyvízcsatornából áradó iszonyatos bűztől, és az itt megtelepülő rovaroktól, kórokozóktól. A helyzet megoldása kizárólag pénz kérdése – a szabadkai Vízművek és Csatornázási Közvállalatnak azonban nincs rávalója.

Elhullott állatok, szúnyogok, patkányok

A Halasi úti laktanya mögött egészen az egykori Zorka Vegyiművekig húzódó kanális nemcsak hogy csúnya látvány, hanem kellemetlen szagot is áraszt, és ezzel megkeseríti az ott lakók életét. Ez az állapot a nyári időszak beköszöntével válik igazán elviselhetetlenné, amikor a csatornalé kipárolgása nagyobb, emiatt intenzívebb is a mocsárszag meg az elhullott állatok tetemének bűze.
— Markológépekkel jöttek a minap, és tisztítani kezdték a kanálist — mondja Futó Róbert, akinek a háza bejáratától alig néhány méterre folyik a kanális. — A kiszedett iszapot, szemetet és vele együtt az állattetemeket felhalmozták a csatorna szélén, és azóta még elviselhetetlenebb szag terjeng. Ráadásul iszonyúan elszaporodtak a szúnyogok és a kullancsok, sőt a patkányok is. Ki se mehetünk az udvarunkba, mert azonnal megtámadnak bennünket a szúnyogok. A napokban pedig — még szerencse, hogy észrevettem — egy jókora kullancs akaszkodott a lábamba. Csak abban reménykedünk, hogy senki nem betegszik meg ebben a szennyezett környezetben.

Fertő és közvetlen veszély

ében zöldségfélét termeszt. Most, hogy az erőgépek felforgatták a kanálist, és meglátták, mi minden van benne, attól tartanak, hogy a termőföld fertőzött.
— Közvetlenül a kertünk alatt folyik a kanális, az erőgépek miatt még a kerítésemet is fel kellett szednem — meséli. — A környéken lehetetlen nyitva tartani az ablakokat, mert az iszonyatos bűz azonnal beáramlik a lakásba. Virágokat ültettünk az udvarba annak reményében, hogy illatuk némiképp elnyomja majd a szörnyű szagot. No de ez képtelenség. A szomszéd már árulja a házát, mert nem tűrheti tovább az itteni állapotokat. Nem mély ugyan ez a kanális, de veszélyes, mert ha beleesik valaki, akkor az iszapba ragadhat, és akár tragédia is lehet belőle. Ráadásul fertőzések forrása, és ezt mi, kisgyermekes szülők bizony nagyon nehezményezzük. Szeretnénk megóvni a gyermekeink egészségét, és persze valahányunkét, de a kanális közelsége miatt ez nem biztos, hogy sikerülni fog.

Zárt csatornarendszer kellene

A nyitott szennyvízcsatornába az egykor igen jól működő, mintegy 1500 embert foglalkoztató Zorka Vegyiművek is beleengedte a szennyvizét. Igaz, a gyárat azóta már lebontották, de a Halasi út túloldalán lévő településrész szennyvize továbbra is ebbe a kanálisba folyik: a toalettpapírtól kezdve az intimbetéten át az állattetemekig, patkányokig és számtalan élősködőig minden van benne.
Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Közvállalat műszaki igazgatója szerint a probléma megoldása kizárólag pénz kérdése.
— Tudomásunk van nekünk is a nyitott kanális okozta problémákról, de sajnos egyelőre semmit sem tehetünk a baj orvoslásáért. 745 méteres szakaszról van szó, melynek lefedése, illetve a csőrendszeres csatornahálózat kiépítése 75 millió dinárba kerülne. Ennyi pénze vállalatunknak sajnos nincs, sőt a városi önkormányzattól sem remélhetünk erre a célra — szintén pénzhíja miatt — anyagi támogatást. Megértjük a polgárok felháborodását, azt is tudjuk, hogy ez a nyitott kanális fertőzések forrása, bizonyos, hogy a közvetlen közelében élni nem kellemes, de sajnos tehetetlenek vagyunk.
Az igazgató hangsúlyozta: a DTD Severna Bačka — Észak-Bácska vállalat erőgépei által kikotort hulladék csak addig marad a helyszínen, amíg szállítható állapotba nem kerül.
— Jelenleg a kanális mentén felhalmozott hulladék szárad, nedves állapotban ugyanis nem szállítható el. A polgárokat meg szeretném nyugtatni, hogy a hulladék nem marad ott, emiatt ne aggódjanak. A nyitott kanális kérdését azonban sajnos egyelőre nem tudjuk megoldani, noha a vállalatunk szempontjából is előnyös lenne ennek a szakasznak a mielőbbi lefedése. Ezenkívül nagy szükség lenne itt egy, a Gorenjei utcában haladó fő csatornarendszerre kapcsolható szennyvízelvezető csatorna kiépítésére is — hallottuk a műszaki igazgatótól.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..