home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A biztonságosabb fürdőzésért
(re)
2006.08.09.
LXI. évf. 32. szám

A strandokon alkalmazandó törvényes előírások betartásának figyelemmel kísérése lesz az elsődleges feladata annak a szakemberekből álló tanácsnak, amelyet a Vöröskereszt szabadkai szervezetének igazgatóbizottsága nevez ki hamarosan. A tanács megalakulásának fontosságáról Szendi Zsolt, a Vöröskereszt...

A strandokon alkalmazandó törvényes előírások betartásának figyelemmel kísérése lesz az elsődleges feladata annak a szakemberekből álló tanácsnak, amelyet a Vöröskereszt szabadkai szervezetének igazgatóbizottsága nevez ki hamarosan. A tanács megalakulásának fontosságáról Szendi Zsolt, a Vöröskereszt szakmunkatársa, a tanács egyik tagja számolt be.
- Nyáron ugrásszerűen megnő a strandokon és egyéb fürdőhelyeken a balesetek száma - hallottuk Szendi Zsolttól. - Ennek több oka ismeretes. Az első és legfontosabb: a strandolók nem ismerik a fürdőzéssel járó veszélyeket, s strandjainkon általában nem vagy nehezen észrevehető helyen állítják fel a legalapvetőbb tudnivalókat és egyéb információkat tartalmazó táblákat. A legtöbb fürdőzőnek még csak arról sincs tudomása, hogy pontosan hol találja a vízi mentőt, ha szükség mutatkozik a segítségére. Fürdőhelyeinken továbbá nincsenek alkalmazásban olyan szaktudású vízi mentők, akik fulladás vagy egyéb rosszullét esetén azonnal és hatékonyan tudnának tenni valamit a balesetet szenvedő életének megmentéséért. Mindezek tudatában határoztunk úgy, hogy megalakítjuk ezt a tanácsot, ezáltal pedig igyekszünk elejét venni a sorozatos, néha végzetes baleseteknek a strandjainkon.
Szendi Zsolt elmondta továbbá, hogy a község területén található fürdőhelyeken - beleértve a városi uszodát is - ügyelnek ugyan vízi mentők, akik közül néhányan valamikor a szabadkai Vöröskereszt aktivistái voltak, ám az ő tudásuk sajnos nem minden esetben bizonyul elegendőnek.
- Egy életmentőnek legalább tíznapos, intenzív oktatáson kell elsajátítania az életmentés alapjait - hallottuk továbbá Szendi Zsolttól. - A tanfolyam befejezése után vizsgáznia kell mind elméletből, mind gyakorlatból, és egy éven át csak tapasztalt életmentő mellett gyakorolhatja feladatát. Ezenkívül minden évben különböző felméréseken bizonyítja nemcsak a szaktudását, hanem a pszichofizikai képességeit is.
Dr. Csúszó Dezső, a szabadkai mentőszolgálat vezetője szintén tagja lesz a fent említett tanácsnak.
- Évente átlag tíz, a strandokon előforduló, többségükben tragikus végkimenetelű esethez riasztják szolgálatunkat - tudtuk meg a doktortól. -Vízbefúlás sajnos minden fürdőidényben előfordul, de nem ritka a gerinc- vagy végtagsérülés vagy az infarktus sem. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az elsősegélynyújtás minden polgár kötelessége, nem csupán az erre kiképzett vízi mentőké. Az utóbbiak feladata elsősorban a fuldoklónak a vízből való kimentése, az újraélesztést pedig már bárki elvégezheti, természetesen, csak ha tudja, mit kell tennie. És illene tudnia minden polgárnak, hiszen az iskolában, a munkahelyén elsősegélynyújtást mint tantárgyat kellett volna tanulnia.
Dr. Csúszó Dezső elmondta, hogy a fuldokló életének megmentésében rendkívül nagy szerep jut a gyors segítségnyújtásnak.
- Szabadkán - beleértve Palicsot is - a strandoktól elég távol található a mentőszolgálat. Ezért a riasztás után átlag 7 perc alatt tud a mentőautó a helyszínre érkezni. Az életmentést azonban már az első percben meg kell kezdeni, és a mentőszolgálat megérkezéséig folyamatosan végezni a szívmasszázst és a mesterséges lélegeztetést. A fulladás pillanatától számított négy perc elteltével ugyanis megkezdődik az agysejtek elhalása, és ha nem végzünk gyors és hatékony életmentést, a fuldokló meghalhat még a mentőszolgálat megérkezése előtt.
Pece Mihály, a szabadkai Vöröskereszt titkára elmondta: még az idén áprilisban felkérték a helyi önkormányzatot, hogy vegyen részt a tanács megalakításában, de ezzel kapcsolatos visszajelzés azóta sem érkezett a város vezetőségétől.
- Úgy határoztunk, hogy az önkormányzat részvételével - vagy anélkül - kinevezzük a tanácsot - hallottuk a titkártól. - A megelőző akciónak ugyanis, melynek első lépéseként e tanács felállását és működését tekintjük - mindenképpen kezdetét kell vennie. Számunkra a fürdőzők testi épsége a legfontosabb, és ha évente csak egy életet is meg tudunk menteni, már nem volt hiábavaló a törekvésünk.
Szabadkán egyébként a szervezett vízi mentés múltja egészen 1902-ig vezethető vissza. A feljegyzések ugyanis arról számolnak be, hogy ebben az évben, egyetlen csónakkal ugyan, de a fuldoklók megmentésére kiképzett csoport ügyelt a Palicsi-tavon, és ha szükség volt rá, életeteket mentettek meg.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..