home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A betegek érdekében
(Tha)
2008.03.19.
LXIII. évf. 12. szám
A betegek érdekében

Gergely József fotójaNéhány sajtótermék nemrégiben felröppentette a hírt, hogy a Tartományi Végrehajtó Tanács határozata alapján kedvezőtlen változások várhatóak a zentai kórház körül. Azt állították, hogy a Tisza-parti város egészségügyi intézményéhez a jövőben csak Ada és Zenta tartozik, M...

Gergely József fotója

Néhány sajtótermék nemrégiben felröppentette a hírt, hogy a Tartományi Végrehajtó Tanács határozata alapján kedvezőtlen változások várhatóak a zentai kórház körül. Azt állították, hogy a Tisza-parti város egészségügyi intézményéhez a jövőben csak Ada és Zenta tartozik, Magyarkanizsát a szabadkai, Törökkanizsát és Csókát pedig a nagykikindai kórházhoz sorolták. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a csókai és a törökkanizsai betegek a jövőben nem vehetik igénybe a lakóhelyükhöz jóval közelebb lévő zentai kórház szolgáltatásait. Sőt, egyesek azt is tudni vélték, hogy a döntés következményeként legalább hatvanszázalékos létszámleépítés várható.
Ez a feltevés onnan indult, hogy az egészségügyi hálózat átszervezése során elemeire bontják az egészségügyi központokat. Az egészségházak alapítói az önkormányzatok lesznek, a kórházaké pedig a tartomány. A rendelet értelmében az észak-bánáti körzet két városában van kórház, Zentán és Nagykikindán. A gond abból adódott, hogy megkísérelték behatárolni az intézmények területi fennhatóságát is.
A téma kapcsán dr. Miloš Lučić, tartományi egészségügyi titkár az elmúlt hetekben kétszer is Zentán járt. Látogatása során többször hangsúlyozta: a papírra vetett felosztásnak a gyakorlatban nem sok köze van a valósághoz.
- Mi arra törekszünk, hogy az egészségügy a betegek elvárásait és érdekeit szolgálja, és semmiféle adminisztratív megkötés ne gátolja őket jogaik érvényesítésében. Ez azt jelenti, hogy akik eddig a zentai kórházban gyógyíttatták magukat, azok továbbra is mehetnek oda, tekintet nélkül arra, hogy a felsoroltak közül melyik településen élnek. Ha a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy a betege a zentai, a nagykikindai vagy éppen a szabadkai kórházban kaphat megfelelő ellátást, akkor oda utalja. A kórházak egyébként is a Köztársasági Egészségvédelmi Alapnak számláznak. A megfizettetéskor az illetékesek ne azt vegyék figyelembe, hogy a páciens melyik községből érkezett, inkább a szolgáltatás minősége legyen a mérvadó.
A titkár úr cáfolta a leépítésre és a színvonal szándékos csökkentésére vonatkozó feltételezéseket is.
- Ha ez lenne a célunk, az elmúlt években nem növeltük volna az intézménynek szánt juttatásokat. A zentai Egészségügyi Központ tavaly 26,5 százalékkal több pénzt kapott az alaptól, mint az előző évben, az idén viszont újabb tíz százalékkal növekedik ez az összeg. De azt is hangsúlyozni szeretném, hogy mindenképpen figyelembe kell venni egy-egy kórházban a kapacitás kihasználtságát. Ha ez Zentán megfelelő, akkor az ott dolgozók munkahelye sem válhat kérdésessé. A kórházaknak és személyzetüknek arra kell törekedniük, hogy szakmaiságukkal és a betegekhez való viszonyulásukkal növeljék a népszerűségüket. Egyébként az utóbbi három évben az észak-bánáti körzet egészségügyébe több mint 200 millió dinárt fektettünk be, ebből Zentának több mint ötvenmilliót utaltunk át.
Elmondta azt is, hogy a két évvel ezelőtt meghozott egészségügyi törvény igen rugalmatlan. A Tartományi Végrehajtó Tanács többször fordult módosítási javaslattal Belgrádhoz, de a megjegyzései és kérelmei közül egyet sem fogadtak el.
A zentai kórház ideiglenes igazgatóbizottságának tagjai úgy érezték, reagálniuk kell az eseményekre. Közleményükben hangsúlyozták: a zentai kórház hasonló feltételekkel és ugyanolyan módon, ahogyan eddig is tette, a továbbiakban is várja gyógykezelésre az észak-bánáti körzet minden községének a polgárait. Természetesen a körzeten kívül eső területekről is fogadja a pácienseket, az érvényes előírások alapján. Kérik az érintetteket, ne üljenek fel a hiányos információk keltette hangulatnak, valamint figyelmeztetik a politikai pártokat, hogy a helyzetet ne használják fel politikai manipulációra és marketingre. (A témával kapcsolatban a G17 Plusz helyi szervezete és a Magyar Polgári Szövetség reagált.)
Mivel az észak-bánáti körzeten belül két kórház működik, a zentai községi tanács azt javasolja az illetékeseknek, vizsgálják felül és módosítsák a területi elosztást. Vannak, akik kifogásolják, hogy a képviselő-testület még nem tűzte napirendre a kérdést. A város vezetése egyelőre úgy gondolja, a tartományi illetékesekben megvan a jó szándék, hogy formailag is visszaállítsák a korábbi adminisztratív állapotot, amire egyébként az egészségügyi titkár is ígéretet tett. A községi hatáskörbe helyezett egészségház pénzelését továbbra is a köztársaságnak kellene biztosítania, mivel Zentának erre nincsenek forrásai. Ez azonban nemcsak a Tisza-parti város gondja, hiszen az egészségügy átszervezése az egész országra kiterjedő probléma, és ezt a kormánynak egységesen kell rendeznie.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..