home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
A beruházások folytatódnak
Orosz Ibolya
2005.10.18.
LX. évf. 42. szám
A beruházások folytatódnak

Körmöci Károly: A község napján avatóünnepség lesz Horgoson és KishomokonMagyarkanizsán az idén március 15-én új könyvtárépületet avattak, szeptember 15-én a Jovan Jovanoviæ Zmaj Általános Iskola központi épületében egy impozáns új tornatermet adtak át. Szeptember elején, a dzsesszfesztivál...

Körmöci Károly: A község napján avatóünnepség lesz Horgoson és Kishomokon

Magyarkanizsán az idén március 15-én új könyvtárépületet avattak, szeptember 15-én a Jovan Jovanoviæ Zmaj Általános Iskola központi épületében egy impozáns új tornatermet adtak át. Szeptember elején, a dzsesszfesztivál idején ünnepélyes alapkőletételre került sor: Nagy József Regionális Koreográfiai Központ épül a világhírű művész szülővárosában.
- Az idén két nagy objektum építését fejeztük be: a könyvtár és a tornaterem építését. A két beruházás értéke megközelíti a 100 millió dinárt. A Művészetek Háza mellett épülő Nagy József Regionális Koreográfiai Központ egy kisebb létesítmény lesz, amelyhez az önkormányzat első lépésben azzal járult hozzá, hogy felvásároltuk a szomszédos udvarfelületeket. Így az ott található épületek lebontása, majd az építkezés tavaszra elkezdődhet -- mondja KÖRMÖCI Károly polgármester. -- A koreográfiai központ építéséről 2003. október 20-án, a város napján írt alá protokollt a köztársasági, a tartományi illetékes minisztérium, az önkormányzat és a Cnesa képviselője. A protokoll értelmében a mintegy 700 000 euró értékű beruházás pénzelésében a tartomány 40%-kal, a köztársaság 35%-kal, az önkormányzat 25%-kal vesz részt. Az alapkőletételre szeptember elején került sor, s a tervek szerint 2006 végére be kellene fejezni az építkezést. A tervdokumentáció elkészítése a vége felé tart. Az előkészületekben elértünk a visszaszámlálásig: december közepéig el kell végeznünk mindazt, ami egy építkezéssel jár (közbeszerzési pályázat meghirdetése stb.) Erre két hónapunk van, hogy tavasszal elkezdődhessen az építkezés.
Beszélgetésünket azzal kezdte, hogy a beruházások folytatódnak.
- Igen, hiszen a fent említettek mellet több mint 10 millió dináros beruházásról beszélhetünk az iskola- és óvodaépületekben. Ezek nem annyira látványos építkezések, de majdnem mindegyik iskolaépületen el kellett végezni olyan munkálatokat, amelyek szükségesek, halaszthatatlanok. Tóthfaluban folytatódik az általános iskola építése, erre a beruházásra az idén az önkormányzat több mint 8 millió dinárt fordít - átutaltuk már az összegnek több mint a felét. Jövő tavasszal Oromhegyesen megkezdődik a művelődési ház építése. Az önkormányzat az egészségügynek is igyekszik segíteni: a horgosi egészségház szanálására 1,5 millió dinárt adtunk.
Magyarkanizsán a szennyvíztisztítónál nemrég helyezték üzembe az iszapprést: ehhez a beruházáshoz a tartomány, a köztársaság és az önkormányzat biztosította a pénzt. (Az iszap, amelyből kipréselték a vizet, nemcsak tárolható és szállítható lesz, hanem újrahasznosítható is: jó minőségű trágyaként.) Most, a község napján, október 20-án két helyszínen tartanak avatót: Horgoson és Kishomokon.
- Horgos központjában befejeződött a körforgalom kiépítése, Kishomok pedig új bekötőutat kapott. A városnap alkalmából egy jó hírrel szeretném megörvendeztetni Zimonjiæ, Velebit és Orom lakosait: aláírtuk a szerződést a köztársasági útügyi igazgatósággal, melynek értelmében a több mint 150 millió dináros beruházást, a mintegy 6 kilométeres új út kiépítését teljes egészében a köztársaság pénzeli, a kivitelező pedig a Vojput lesz. Itt mondanám el, hogy egy új sportpályával lett gazdagabb Magyarkanizsa városa, ami mindössze 1,5 millió dinárunkba került. Arról van szó, hogy 10 kispályás műfüves focipálya megépítésére hirdetett pályázatot az EU. Mi is megpályáztuk ezt a lehetőséget, s a 10-ből egy pályát mi kaptunk. Nekünk a telket kellett biztosítanunk és az alapmunkálatokat elvégeznünk. A pálya a Firenze lakótelep mögött kapott helyet, a strand közelében.
Az önkormányzat fejlesztési alapja az idén írt ki először pályázatot a kis- és középvállalkozások támogatására 15 millió dinár értékben. A polgármester azt mondja: az önkormányzatnak nem volt szándéka megkomplikálni az emberek életét, de megkomplikálták a bankok. Idegenkednek ettől az újdonságtól, nem készültek fel, vaskos dokumentációt kérnek, de előbb-utóbb bejáródik a vállalkozásfejlesztésnek ez a formája. Ami a ,,nagyokat', a község gazdasági vállalatait illeti?
- Jó hír, hogy elkelt a söprűgyár, működni kezdett, mintegy 40 embert hívtak vissza, aki ott dolgozott régebben is, és folyik a cirok fölvásárlása. A kanizsai malom esetében az adósságok átütemezésével próbált segíteni az önkormányzat, mintegy 20 munkással folyik a munka, s az elkövetkező néhány évben azt kell bebizonyítania a malomnak, hogy életképes. A Potisje Tondachban, a paprikafeldolgozókban, a Vitaminban, a horgosi hűtőházban folyik a munka, a kanizsai gyógyfürdő működik. Sajnos, a Keramika esetében még most se tudni, hogy mi történik, mi lesz a dolgozókkal. Én mind a két tulajdonosnak felajánlottam, hogy hajlandó vagyok elvállalni a közvetítő szerepét, de igazságot tenni nem tudok, mint ahogyan a bíróságok sem. Ami az új munkalehetőségeket illeti, elmondhatom: vannak érdeklődők, itt azonban főleg bérmunkában végzett termelésről lenne szó. Magyarországról legutóbb fehérneművarrásra jött ajánlat, a megkeresést továbbítottam a meglevő cégeknek. Magyarkanizsa egyébként elég attraktív község a külföldi vállalkozók számára. A határ közelsége azt jelenti, hogy kevesebb szállítási költséggel kell számolnia, hiszen ha egy beruházó Horgoson telepít céget, szinte odalát a határra, hogy mikor érdemes útjára indítani a szállítmányt. A horgosi ipari zónával kapcsolatban vannak elképzelések, s nagyon bízom abban, hogy ezt a földrajzi helyezet adta előnyt, a határ közelségét sikerül majd a községünk javára fordítani.
A kedvező földrajzi fekvéshez remek természeti adottságok is párosulnak: a gyógyvíz, a Tisza. Néhány hónappal ezelőtt az önkormányzat megalapította a Községi Turistaszervezetet, amely máris bizonyította létjogosultságát: azok az emberek, akik a Magyarkanizsa turisztikai lehetőségeit mutatták be a turisztikai kiállításokon, elismerésekkel tértek haza. A másik önkormányzati alapítású iroda, melynek feladata a pályázatfigyelés, pályázatírás nemrég kezdte meg munkáját. Bizottságok segítik a munkáját, olyan emberek, akik-egy-egy területen otthon vannak (oktatás, környezetvédelem stb.), és segítenek eligazodni a lehetőségek, a pályázatok tengerében.
KÖRMÖCI Károly községi elnökkel csak nagy vonásokban sikerült összegezni egy év eseményeit: városnaptól városnapig. Hogy személy szerint a polgármester mit tart a legnagyobb eredménynek?
- Azt, hogy sikerült elvégezni a megalapozást: kiépíteni a kapcsolatrendszert. Azóta, hogy az önkormányzatban a végrehajtó bizottság elnöke voltam, változások történtek, az illetékes helyeken sokan nyugdíjba mentek, ezért most rengeteg emberrel kellett találkozni, és ez sok utánajárást igényelt. De ez a kapcsolatkiépítés, úgy érzem, a kommunális befektetések szférájában már eredményeket hozott. A községfejlesztési tervek - stratégiai fontosságú ágazat nálunk a mezőgazdaság, a turizmus, a kisipar és vállalkozásfejlesztés - idejében elkészülnek. Kész programokkal pedig pályázni lehet, olyan pályázatokon is indulhatunk, melyeken jelentős támogatásokat célozhatunk meg. Most az a dolgunk, hogy a tervekben lefektetett célkitűzéseket meg is valósítsuk. Csapatmunkában, közösen.
Magyarkanizsán a községi tanácsnak - a polgármester és a községi elnökhelyettes, MARÁCI Nándor mellett - eredetileg négy tagja volt: MISKOLCI Géza (mezőgazdaság, környezetvédelem), PÁLINKÁS József (turizmus), VADÁSZ KÁVAI Piroska (kis- és középvállalkozások, kereskedelem), JUHÁSZ Gyula (oktatás, egészségügy, sport, civil szervezetek). Nagy visszhangot keltett a községben, hogy a július derekai ülésén a községi képviselő-testület ebbe a tanácsba három új tagot nevezett ki. A VSZL, a DP és a Függetlenek a fejlődésért választási csoportosulás a bővítés ellen szavazott, mert politikai alkut sejtett a lépés mögött. A válasz: a tanács bővítésére munkaszervezési okok miatt van szükség, hiszen vannak területek (mezőgazdaság-környezetvédelem és az ún. felépítmény), ahol egy ember fizikailag sem tud eljutni mindenhová. A testület döntése alapján a községi tanács három új tagja: dr. BIMBÓ Mihály (VMSZ) az állattenyésztés, állategészségügy és a környezetvédelem illetékese, HEGEDŰS László (VMDP) foglalkozik a műszaki kultúrával, közszolgálati tájékoztatással és ifjúságvédelemmel, SINKOVITY Erzsébet (G17 Plusz) pedig az egészségüggyel, szociális védelemmel, népjóléti kérdésekkel és a nemek egyenjogúságának a védelmével. Kérdésemre a polgármester elmondta: a tanács új tagjai beilleszkedtek a csapatba, hiszen egy község fejlődése csak új valósítható meg, ha a tanács egyként gondolkodik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..