home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A bátrak tisztelete
-y-
2012.03.21.
LXVII. évf. 12. szám
A bátrak tisztelete

Március 15-én Óbecsén mintegy kétezer helyi polgár jelenlétében leplezték le Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész egészalakos alkotását, Petőfi Sándor bronzba öntött szobrát. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör székháza előtti ünnepségen elsőként Knézi Péter polgármester szólt a jelenlévőkhö...

Március 15-én Óbecsén mintegy kétezer helyi polgár jelenlétében leplezték le Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész egészalakos alkotását, Petőfi Sándor bronzba öntött szobrát. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör székháza előtti ünnepségen elsőként Knézi Péter polgármester szólt a jelenlévőkhöz, hangsúlyozva, hogy a szoboravatással a becseiek egy régi álma teljesül. Ifj. dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke köszöntőbeszédében annak a reményének adott hangot, hogy az óbecsei egészalakos Petőfi-szobor nem az első és az egyetlen szobor, melyet a vajdasági magyarság leleplez. Petőfi méltatása kapcsán dr. Korhecz kiemelte: az igaz embert akkor is és most is a tetteiről, nemcsak a kimondott szaváról ismerik fel, illetve hogy Petőfi ettől a naptól köztünk él, az ércbe öntött szobra a vajdasági magyarság büszkeségét és a tartását is jelképezi, nevezetesen ,,hogy nyíltan vállaljuk és hirdetjük történelmünket'.

Orbán Viktor miniszterelnök levelét Nikowitz Oszkár belgrádi magyar nagykövet olvasta fel. A miniszterelnök soraiban a bátrak tiszteletét hirdette, azt, hogy a múlt hőseivel együtt a mai generációk méltó tetteket hagyhatnak örökül az utánunk jövőknek -- a határokon átívelő nemzetegyesítés nagy művét.
Dr. Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának tárcavezetője a szoboravató előtt mondott beszédét így kezdte: ,,Megrendülten állok nemzeti ünnepünkön itt Óbecsén, hiszen Petőfi Sándor első vajdasági egészalakos szobrát avatjuk ma'. Mint mondta, az aradi tizenhárom vértanú közül négy a Délvidék szülöttje, Than Mór pedig a forradalom festőjeként él az utókor emlékezetében. Mindez annak a bizonysága, hogy az itteni magyarok milyen mértékben vették ki részüket a forradalomból és a szabadságharcból. Dr. Réthelyi szerint a vajdasági magyarság a Magyar Nemzeti Tanács megalakulásával ,,olyan egyedülálló egységet tudott felmutatni, amely iránytűként szolgálhat minden közösség számára', majd megköszönte az itteni magyaroknak, hogy az elmúlt időszakban kiálltak a méltatlan támadásokat elszenvedett Magyarország mellett.
Miután dr. Réthelyi leleplezte a Petőfi-szobrot, ft. Pósa László Atya megszentelte. Az ünnepi koszorúkat elsőként a magyar kormány nevében dr. Réthelyi Miklós miniszter, Nikowitz Oszkár nagykövet és Korsós Tamás főkonzul, illetve a vajdasági parlament nevében Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke helyezték el. Dr. Korhecz Tamás az MNT nevében, Pásztor István pedig a Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként koszorúzta meg a szobrot. Ugyancsak elhelyezte az emlékezés virágait az óbecsei önkormányzat, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a VMSZ és a VMDP óbecsei községi szervezete, a VMSZ Ifjúsági Fóruma és a Petőfi Sándor Általános Iskola képviselői. Az avatóünnepség több ezres közönsége nagy tetszéssel fogadta, hogy a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör eddigi elnökei közösen helyezték el az emlékezés koszorúját szobornál.
A szoboravatással egybekötött megemlékezést Varga Izabella színművésznő, a Petőfi kultúrkör és a Primia Vista együttes tagjainak fellépése tette teljessé.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..