home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A VMSZ az Európai Néppártban
2007.11.14.
LXII. évf. 46. szám
A VMSZ az Európai Néppártban

- Jeramazović Boris felvételeTöbb mint hároméves előkészítő munka után a múlt héten Brüsszelben ünnepélyes keretek között - megfigyelői státussal - vették fel a Vajdasági Magyar Szövetséget a legnagyobb európai gyűjtőpártba, a konzervatív értékeket képviselő Európai Néppártba.A VMSZ kül...

- Jeramazović Boris felvétele

Több mint hároméves előkészítő munka után a múlt héten Brüsszelben ünnepélyes keretek között - megfigyelői státussal - vették fel a Vajdasági Magyar Szövetséget a legnagyobb európai gyűjtőpártba, a konzervatív értékeket képviselő Európai Néppártba.
A VMSZ küldöttségét Pásztor István elnök, Dévavári Zoltán alelnök és Egeresi Sándor elnökségi tag képviselte az európai fővárosban.
A VMSZ képviselői brüsszeli tartózkodásuk alatt számos megbeszélést folytattak, és a Vajdaságban élő magyarság helyzetére hívták fel tárgyalópartnereik figyelmét. A néppárti képviselőkön kívül a VMSZ külön megbeszélést folytatott Hegyi Gyula MSZP-s képviselővel: a koszovói helyzet megoldásáról, a toloncegyezményről, illetve a kishatárforgalmi egyezményről cseréltek véleményt. Pásztor István az MSZP-s politikussal való tárgyaláson hangsúlyozta, hogy a toloncegyezmény várható hatásaként a legoptimistább becslések szerint is mintegy 25 ezer, a Nyugatra illegálisan bevándorolt személyt toloncolnak vissza Szerbiába, s félő, hogy ezeknek az embereknek a jelentős része a magyarlakta területeken települ majd le, és ez tovább rontja az etnikai arányokat, illetve sérti a szerb alkotmánynak az etnikai arányok megváltoztatására vonatkozó tiltó rendelkezését. A VMSZ küldöttsége ismételten elutasította a kishatárforgalmi egyezmény megkötését Szerbia és Magyarország között. Hegyi Gyula hangsúlyozta, hogy bár a két párt nem egy frakcióban tevékenykedik, az MSZP nyitott a magyar érdekek közös érvényesítése iránt. A VMSZ politikusai külön megbeszéléseket folytattak Szent-Iványi István liberális párti politikussal is, és elsősorban a napokban megjelent szerbiai országjelentésről egyeztettek. A VMSZ politikusai ezen a találkozón is felhívták a figyelmet a toloncegyezmény és a kosovói helyzet okozta esetleges menekültáradat veszélyeire.
A Becsey Zsolt fideszes képviselővel való találkozón is elsősorban e két téma volt a megbeszélések homlokterében. Becsey arra biztatta a délvidéki magyarság képviselőit, hogy levélben tájékoztassák Olli Rehn bővítési biztost az aggodalmaikról.
A Gál Kingával, az EP állampolgárjogi és igazságügyi bizottságának az elnökével való megbeszéléseken az aktuális vajdasági eseményeket vitatták meg, valamint a Fidesz MPSZ és a VMSZ közös európai politizálását hangolták össze. Az RMDSZ, az MKP, az MDF, a KDNP, a Fidesz MPSZ és a VMSZ küldöttségének az ülésén Pásztor István a VMSZ és a többi vajdasági párt egymás közti kapcsolatáról tartott előadást, külön rámutatva arra, hogy a többi vajdasági kisebbség érdekérvényesítő szervezetét a szalámitaktikát alkalmazva voltaképpen már ,,bedarálta” a belgrádi székhelyű Demokrata Párt.
Dorris Pack, a CDU befolyásos politikusa a VMSZ küldöttségét magánkihallgatáson fogadta, és zárt ajtók mögött érdeklődött a legújabb vajdasági fejlemények iránt. Erik Kroiherrel, a kormányzó Oszták Néppárt (ÖVP) főtitkárával való megbeszélések tárgya a vajdasági fejleményeken kívül a két párt közötti kapcsolatok elmélyítése volt. Mint megtudtuk, a közeljövőben az osztrák kormánypárt magas rangú delegációját várják a Délvidékre, ezt követően pedig a VMSZ képviselői találkoznak majd Bécsben a vezető osztrák politikusokkal.
Joao Pinheiro, a Néppárt befolyásos politikusa és volt portugál külügyminiszter szintén a magyar közösség jelenlegi helyzetéről érdeklődött a VMSZ küldöttségénél. ,,Európa nagy gondot fordít a kisebbségek helyzetére, és én jól ismerem a magyarok helyzetét a Vajdaságban. Véleményem szerint a vajdasági magyarság egy nyílt és intelligens közösség, és úgy vélem, hogy körvonalazódik már számukra egy jövőbe vezető tiszta és járható út” - nyilatkozta a Magyar Szó helyszíni tudósítójának a portugál politikus.
Antonio López-Istúrizzel, a Néppárt főtitkárával a VMSZ jövőbeli szerepvállalásáról folytattak megbeszélést a vajdasági magyar politikusok. Pásztor István elsősorban afelől érdeklődött, hogy pártja mely munkacsoportokban tud majd aktív szerepet vállalni a néppárti munkában.
López-Istúriz a megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a VMSZ fontos lépést tett a Néppártba való belépéssel, mely által mind a vajdasági magyar, mind a szerb érdekeket képviselhetik majd az Európai Parlamentben.
Múlt csütörtökön a Néppárt évi rendes közgyűlésén ünnepélyes keretek között került sor a VMSZ felvételére. A szavazás előtt Orbán Viktor, a Fidesz MPSZ elnöke a közgyűlés előtt a vajdasági magyarság jelenlegi helyzetére mutatott rá, majd üdvözölte a VMSZ felvételét. Surján László KDNP-s politikus angol nyelvű felszólalásában történelmi pillanatnak nevezte a VMSZ felvételét: ,,Ezzel a döntéssel immáron a Kárpát-medence minden magyarok lakta régiója képviselve van Brüsszelben” - mondta. Hasonlóan nyilatkozott Szájer József fideszes politikus is. Dorris Pack asszony felszólalásában a VMSZ tartományi kormányzati szerepvállalását emelte ki. Ezt követően a Néppárt tagjai egyhangúlag megszavazták a VMSZ-nek az Európai Néppártba való felvételét. Az esti órákban a VMSZ küldöttsége Wilfried Martensszel, az Európai Néppárt elnökével, volt belga miniszterelnökkel találkozott. Megbeszélésük homlokterében szintén a vajdasági magyarság jelenlegi helyzete volt, majd a VMSZ elnöke hivatalosan is Szabadkára invitálta a magas rangú európai politikust.
(Szerkesztőségi hírösszefoglaló)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..