home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A Tisza mente fejlesztése
(tv.)
2008.03.13.
LXIII. évf. 11. szám
A Tisza mente fejlesztése

Magyarkanizsán a Tisza mente gazdaságának koherens határon átnyúló fejlesztési lehetőségeiről tartottak tanácskozást. A konferencián ismertették azokat a tanulmányokat is, amelyek az EU támogatásával, a tartományi privatizációs titkárság és a Vojvodina CESS Stratégiai Gazdaságkutatási Közpon...

Magyarkanizsán a Tisza mente gazdaságának koherens határon átnyúló fejlesztési lehetőségeiről tartottak tanácskozást. A konferencián ismertették azokat a tanulmányokat is, amelyek az EU támogatásával, a tartományi privatizációs titkárság és a Vojvodina CESS Stratégiai Gazdaságkutatási Központ kiadásában készült. A Tisza mente koherens határon átnyúló fejlesztése projektum a Magyarország és Szerbia, 2004-2006 szomszédsági program második kiírása keretében fogadták el. A program általános célkitűzése: közelebb hozni a határ mentén élő embereket, közösségeket, és a gazdasági élet szereplőit. A projektumot az Európai Unió támogatja, megvalósítását pedig az Európai Újjáépítési Ügynökség vállalta. A projektgazda a tartományi privatizációs és vállalkozásfejlesztési titkárság, a Vojvodina - CESS Stratégiai Gazdaságkutatási Központ, Magyarkanizsa község, valamint a magyarországi Szarvas városból a Tessedik Sámuel Főiskola.
A projektum abból az ötletből ered, hogy a Tisza mentét különleges európai régiónak tekintsék. A cél az, hogy meghatározásra kerüljenek a határon átnyúló gazdasági együttműködés prioritásai és lehetőségei a Tisza mente fenntartható fejlődésének a fejlesztése érdekében. A tervmunka több községet is felölel a Vajdaságban: Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Zenta, Csóka, Ada, Óbecse, Törökbecse, Józseffalva, Nagybecskerek és Titel községet.
A konferenciát dr. Fauda Stanković, a projektum szakértői csoportjának vezetője nyitotta meg, majd Körmöci Károly, Magyarkanizsa polgármestere köszöntötte a résztvevőket:
- Egy közös téma hozott össze bennünket, mégpedig az, hogy egy olyan programot dolgozzunk ki közösen annak érdekében, hogy a Tisza folyó - amely négy országot átszel, és közülük két országban már rendezett és szabályozott - a Tisza menti régió gazdasági fejlődését elősegítsük. Ez a folyó megérdemelné a nagyobb figyelmet mind gazdasági, mind turisztikai, mind pedig ökológiai szempontból. Bízom benne, hogy a jelenlegi tanácskozás hozzájárul a Tisza mente felvirágoztatásához - mondta Körmöci Károly.
Dr. Szabó Lajos, a szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola tanára, a mezőgazdasági tudomány kandidátusa elmondta, hogy a magyarországi főiskolán elsősorban oktatással és kutatással foglalkoznak, és készek az együttműködésre a Tisza menti régió fejlesztése érdekében, a konferenciára 18 hallgatóval érkeztek. Dr. Sári László, a gazdasági intézet igazgatója a Tessedik Sámuel Főiskolát mutatta be. A Tisza mente koherens határon átnyúló fejlesztése programot Valentina Ivančić magiszter, a CESS igazgatója, valamint Aleksandar Stojkov, a VIP Fond igazgató-helyettese ismertette részleteiben. Az egész napos konferencián előadást tartott még dr. Nagy Imre, dr. Fauda Stanković és Bojana Miličević, a Szerbiai Pénzügyminisztérium munkatársa is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..