home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A Tisza és holtágai
(T. T.)
2007.12.05.
LXII. évf. 49. szám
A Tisza és holtágai

A felvétel a tanácskozáson készültAz elmúlt pénteken Magyarkanizsa Község és a magyarkanizsai Községfejlesztő Információs Központ (ICR) a Környezeti potenciál növelése a Tisza folyó határközeli holtágain elnevezésű, Interreg III. nyertes pályázat megvalósításáról szervezett tudományos tanács...

A felvétel a tanácskozáson készült

Az elmúlt pénteken Magyarkanizsa Község és a magyarkanizsai Községfejlesztő Információs Központ (ICR) a Környezeti potenciál növelése a Tisza folyó határközeli holtágain elnevezésű, Interreg III. nyertes pályázat megvalósításáról szervezett tudományos tanácskozást. Az Európai Újjáépítési Ügynökség által támogatott Interreg projektum részvevőit először Körmöczi Károly, Magyarkanizsa Község elnöke és Fejsztámer Róbert, a Községfejlesztő Információs Központ (ICR) igazgatója köszöntötte, majd Rácz Péter, Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Fejlesztési Irodájának munkatársa beszámolt a projektum jelenlegi állásáról.
- A pályázat főkezdeményezője Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a szerbiai partnerek pedig Magyarkanizsa Község és Zenta Község önkormányzatai. A három város egyben három Tisza-holtágat is jelent, a Zenta közelében levő Pánai Holt-Tiszát, a Szeged és Magyarkanizsa között elhelyezkedő gyálai Holt-Tiszát, valamint az Algyő és Sándorfalva között levő atkai Holt-Tiszát. Az említett holtágak igencsak elhanyagolt állapotban vannak, jellemző rájuk az eliszaposodás, valamint vízpótlási problémák is jelen vannak. A projektum célja a holtágak rehabilitációjára vonatkozó vízjogi engedélyes tervek, valamint a holtágak hasznosíthatóságára vonatkozó koncepcióterv elkészítése. A határ mindkét oldalán megtörtént a számítástechnikai eszközök beszerzése, hogy a projektumokban részt vevő önkormányzatok munkáját segítsék - mondta többek között Rácz Péter.
Szabados Klára ökológus, a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakmunkatársa a Tisza menti nedves élőhelyek jelentőségéről tartott előadást, Tamara Jurca és Tanja Tunić ökológusok pedig kétnyelvű előadásban hívták fel a figyelmet a tiszavirág veszélyeztetettségére és védelmére. A holtágak rehabilitációs tervezésének módjait dr. Fekete Endre, az Alsó Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakembere mutatta be. A magyar-szerb határ menti együttműködés lehetőségei 2007 és 2013 között címmel, Schrick Judit, a Nemzeti Együttműködési Programok főosztályának (NFÜ) munkatársa tartott nagy érdeklődést kiváltó előadást. Elmondta, hogy az Európai Unió a 2013-ig terjedő időszakban az előcsatlakozási alapból fogja támogatni a magyar-szerb határ menti programokat, összesen 50 millió euró értékben.
Radmila Marjanov Panjević, a Szabadkai Építészeti Intézet munkatársa beszámolt egy kerékpárút kialakításának tervéről, mely a Ludasi-tó speciális természetvédelmi rezervátumot kötné össze a Kapitány-réten keresztül a Tiszával.
Fejsztámer Róbert, az ICR igazgatója a tanácskozás végén elégedettségét fejezte ki mind a résztvevők számát, mind az előadások színvonalát illetően.
- Remélem, hogy a holtágak állapotát bemutató, a Városháza előcsarnokában megtekinthető kiállítást is sokan megnézik, s hogy egyre több ember magáénak vallja a környezetvédelem és a holtágak problémáját. Ha nem óvjuk környezetünket, néhány év múlva olyan - most még nem látható - folyamatok indulnak el, amelyeket már nagyon nehéz lesz visszafordítani. Ezeket a folyamatokat meg kell előzni, a környezetvédelemre nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Szeretnénk minél gyakrabban megcélozni az uniós pályázatokat, de a belföldi és magyarországi pályázatokkal a továbbiakban is foglalkozunk. Az ICR egyik feladata a vidék- és területfejlesztés, s kiegyensúlyozottan úgy tudunk fejleszteni, ha minden területet fejlesztünk. Használjuk ki azt a lehetőséget, hogy mi is ugyanazt a nyelvet beszéljük, mint azok, akik már több mint három éve uniós tagok. A magyarországi partnerek nyitottak az együttműködésre, hiszen a szomszédsági együttműködésen keresztül ők is megtalálják a maguk céljait, s ezzel ők is csak nyerhetnek - mondta Fejsztámer Róbert.
A tanácskozás keretében rövidfilmet mutattak be a gyálai Holt-Tiszáról, de a közönség láthatta a magyarkanizsai InfoTV tiszavirágzást bemutató dokumentumfilmjét is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..