home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A Piros Királynő elismerései
Mihók Anikó
2012.05.30.
LXVII. évf. 22. szám
A Piros Királynő elismerései

Szabó János törökkanizsai termelő Piros Királynő elnevezésű paprikaőrleménye negyedik alkalommal szerezte meg az újvidéki mezőgazdasági kiállítás nagy aranyérmét, valamint a fűszerek és ételízesítők kategóriájában megkapta az idei legkiválóbb minőségért járó díjat. Úgy döntöttem, ellátogatok...

Szabó János törökkanizsai termelő Piros Királynő elnevezésű paprikaőrleménye negyedik alkalommal szerezte meg az újvidéki mezőgazdasági kiállítás nagy aranyérmét, valamint a fűszerek és ételízesítők kategóriájában megkapta az idei legkiválóbb minőségért járó díjat. Úgy döntöttem, ellátogatok Szabóékhoz, hogy megtudjam, mi a titka sikerüknek.
A kicsiny udvar teraszán az illatozó kávét szürcsölgetve rá kellett jönnöm, hogy a titok nem is olyan bonyolult, mint hinnénk, ha az ember ismeri a termelési és előállítási folyamatokat. Minden csak rátermettség, tudás, kitartás és kemény munka kérdése, no meg a bánáti földé, hiszen az teszi egészen különlegessé ezt a díjnyertes paprikaőrleményt.
" Mikor és miért kezdett el paprikával foglalkozni? - kérdeztem a házigazdát.
- A háború után, 2000-ben döntöttünk úgy, hogy családi vállalkozásban paprikatermelésbe kezdünk. Természetesen voltak ennek előzményei is: a feleségem ősei is ezzel foglalkoztak négy generációra visszamenőleg, édesapánk pedig alapító tagja volt az Aleva paprikagyárnak, és a tapasztalatával támogatott bennünket.
Tudvalevő, hogy Törökkanizsa európai viszonylatban is az egyik legnagyobb paprikatermelő vidék. A múltban idetelepített dohánykertészek leszármazottai kezdték el a paprika- és hagymatermelést. Jellemző volt rájuk, hogy kis földterületen jól fizető haszonnövényeket termeltek.
Először megépítettük a szárítót, mellyel hagyományos módon, gázzal szárítunk, majd utána a két pár köves malmot állítottunk be, így mi magunk őröljük a paprikát. Csak meghatározott mennyiséget termelünk: se többet, se kevesebbet. Annak vagyunk a híve, hogy a mennyiség nem mehet a minőség kárára. Úgy gondolom, hogy azért kapjuk az elismeréseket, mert nagyon vigyázunk a minőségre. Sajnos, nálunk a minőségi árunak nincs megfelelő ára, drágábban ugyanis senki sem venné meg.
Összesen öt holdon termelem a paprikát. Ennek a felét dolgozom fel, a többit pedig átadjuk a gyárnak. Az őrölt terményt otthonról értékesítjük, a vevőink vállalkozók: mészárosok, vendéglátóiparral foglalkozók, kiskereskedők, és vásárlóink köre napról napra bővül. Mindig friss őrleményt készítünk, így a termékünk egy specifikusan jó ízt, aromát és színt kap.
Nagyon sok munka van a paprikával, és nem hiába mondják, hogy legjobban a gazdája árnyékát szereti. Szedéskor és kapáláskor szoktunk fogadni napszámosokat, de különben családi összefogással végezzük el a munkákat.
" Milyen fajta paprikát termel?
- Kapcsolatba léptem a szegedi kutatóintézettel, és megismerkedtem egy paprikanemesítővel, aki a későbbiekben nagy segítségemre volt. Elkezdtem foglalkozni kalocsai paprikával, mely sokkal ellenállóbb a betegségekkel szemben, mint a többi. Az évek során a magyarországi fajtákat összeházasítottuk a hazaiakkal. A különböző fajták még jobb minőségű őrleményt eredményeztek. Rengeteg szakirodalmat elolvastunk, előadásokon vettünk részt. Ügyeltünk arra, hogy minél kevesebb vegyszert használjunk. Levéltrágyázásra, hacsak lehet, bio-alapanyagú készítményeket használunk. Nagyon szeretjük kipróbálni az újdonságokat.
Az idő múlásával olyan jó kapcsolatot építetünk ki a szegedi kutatóállomással, hogy a legújabb fajtákból mindig kapunk próbára magot. Sokszor van úgy, hogy az egyiknek az íze jó, a másiknak élénkebb a színe, ezért van szükség az újításokra. A lényeg viszont abban van, hogy a Tisza menti embereknek egyszerűen a vérükben van a paprikatermelés tudománya, sikerükhöz azonban a terület földrajzi adottságai is nagyban hozzájárulnak. Itt, a Bánátban helyrevetéssel kerül a paprika a földbe, Bácskában viszont palántálnak. Arról örökös vita folyik, hogy melyik módszer jobb, az viszont biztos, hogy az öntözés nélkülözhetetlen. Mi csak a felét öntözzük a területünknek. Akkor vagyunk elégedettek, amikor öntözés nélkül egy holdon 80 mázsától egy vagonig terem, öntözéssel pedig egy vagonon fölül van a hozam.
A családommal büszkék vagyunk az elért eredményekre, hiszen a versenyen rajtunk kívül nagyon sokan részt vettek, köztük paprikagyárak is. A sikerhez nagyban hozzájárult a hagyományos feldolgozási mód, hiszen a gyárak inkább a mennyiségre, nem pedig a minőségre helyezik a súlyt.
" Vannak-e problémák a paprikatermelésben?
- A legnagyobb probléma, hogy a nyerspaprika és az őrlemény ára nem követi a többi termény árát. Gondolok itt pl. a kukoricára, amit már két-három éve elég magas áron lehet értékesíteni, és nincs is vele annyi munka, mint a paprikával. Éppen ezért merem azt állítani, hogy a környékünkön veszélyben van a paprikatermelés, hiszen sokan elállnak ettől az iparágtól. Rengeteg kézi munkát igényel a kapálástól a szedésen át a feldolgozásig, aztán a végén nem fizetődik ki. Ezért sokan áttérnek a napraforgóra, kukoricára vagy egyéb jövedelmezőbb terményre. Félő, hogy úgy jár a paprikatermelés, mint a hagymatermelés. Törökkanizsa ugyanis a régi Jugoszláviában az apróhagyma- és a vöröshagyma-termelésben az első helyen állt, de ennek már vége. Nagy kár lenne, ha ezt hagynánk elveszni, hiszen egészen más az itteni paprika íze, mint a más tájakról, netán más kontinensekről származóé. Reménykedünk, hogy változnak a hazai és világpiaci árak, és a fűszerpaprika elnyeri méltó helyét a termelésben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..