home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A PHP-szintaxis
Erdsoft
2019.01.28.
LXXIV. évf. 4. szám
A PHP-szintaxis

Ahogyan azt a CSS esetében is tettük, a PHP-nél is a szintaxis lesz az első, amit bemutatunk. A szintaxis olyan szabályokon alapul, amelyeket követni kell, ha helyesen felépített kódot szeretnénk írni.

A PHP-szintaxis és -szemantika a legtöbb programnyelv (C, Java, Perl) szintaxisához és szemantikájához hasonló, azzal, hogy a PHP-kód egy címkén belül található. Négy különböző nyitó- és zárócímkepár van, melyet a PHP-ben használhatunk. Ezek a következők:

  • Alapértelmezett szintaxis: Az alapszintaxis címkéi így festenek:

<?php

echo „Ez egy példa az alapértelmezett szintaxisra.”;

?>

Ennek a standard formának a használata azért javasolt, mert gondoskodik róla, hogy a script minden esetben működjön, még akkor is, ha más szervereken fut, melyeknek eltérő beállításaik vannak.

  • Rövidített nyitócímkék: A rövidített változat a "<?" címkével kezdődik és a "?>" címkével zárul. A PHP 5.4.0-s verziójától korábbi telepítéseken a rövidített nyitócímke csak akkor alkalmazható, ha engedélyezve van a php.ini konfigurációs fájlban a szerveren. 5.4.0-s és annál újabb PHP-verzióban ezek a címkék a konfigurációs fájltól függetlenül engedélyezve vannak.

<?

echo 'Ez egy példa a rövidített nyitócímkékre.';

?>

  • HTML-scriptcímkék: A HTML-scriptcímkék ilyenek:

<script language="php">

echo 'Ez egy példa a HTML-scriptcímkékre.';

</script>

  • ASP Style címkék: Az ASP Style a "<%" címkével kezdődik és a "%>" címkével zárul. Az ASP Style címke is csak akkor alkalmazható, ha engedélyezve van a php.ini konfigurációs fájlban a szerveren.

<%

echo 'Példa az ASP Style címkékre';

%>

  • HTML-scriptcímkék és ASP Style címkék: Ezekkel a címkékkel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a telepített PHP-verziótól függően elérhetőek. A PHP 7.0.0-s verziójától ezek a címkék nem használhatóak.

 

Hogyan kell elmenteni a PHP-oldalakat?

Ha a HTML-be PHP-kódot illesztettél, és szeretnéd, ha a böngésző helyesen értelmezné, akkor a fájlt a megfelelő .php kiterjesztéssel kell elmenteni a hagyományos .html kiterjesztés helyett. Mindig bizonyosodj meg róla, hogy megfelelően mentetted el a fájlt. Ha van PHP-kód a fájlban, akkor az index.html helyett index.php kell hogy legyen a fájl neve.

Egy egyszerű HTML- és PHP-oldal

Hogy jobban megértsd a PHP és a HTML kombinálását, mutatunk egy példát is:

<html>

<head>

<title>My First PHP Page</title>

</head>

<body>

<?php

echo 'Hello World!';

?>

</body>

</html>

A <?php a nyitócímke, a ?> pedig a zárócímke. Ezek mondják meg a webszervernek, hogy a címkéken belüli kódot PHP-ként kell kezelni. A címkéken kívül eső kódot a szerver közvetlenül a böngészőbe küldi. A fenti példában a pontosvessző jelöli az állítás végét, az echo pedig a funkció. Ha a következő dokumentumot helloworld.php néven mented el, és egy PHP-szerverre töltöd fel, a böngésző a „Hello World!” szöveget fogja mutatni. Példánkban az echo parancsot használtuk, melyről több szó is lesz még.

A pontosvessző

A fenti példában megfigyelhetted, hogy a PHP-kód végére egy pontosvessző került. Ez jelöli a PHP-állítás végét, és soha nem szabad elfeledkezni róla. Ha például a fenti kódban többször is megismételnénk a „Hello World!” állítást, mindegyik állítás végére pontosvessző kerülne.

A PHP-ben az állításokat a pontosvessző mellett és/vagy alapon, záró PHP-címkével is elválaszthatjuk, úgy, hogy a kód érvényes maradjon.

A kód a következő három esetben lesz érvényes: ha a pontosvesszőt és a PHP-zárócímkét is alkalmazzuk; ha nem alkalmazunk pontosvesszőt, de jelen van a záró PHP-címke; ha van pontosvessző, de nem tettünk záró PHP-címkét.

Kis- és nagybetűk

A PHP-felhasználók által definiált funkciói és beépített funkciói (például az if, else, while, echo stb.) nem érzékenyek a kis- és nagybetűkre. Teljesen mindegy tehát, hogy echo-t, ECHO-t vagy esetleg EcHo-t írunk. Fontos azonban megemlíteni, hogy a változók esetében ez nem így van, és nagyon kell vigyázni a kis- és nagybetűk alkalmazására. Nem mindegy tehát, hogy $amount, $AMOUNT vagy $amoUNT szerepel a változónk helyén. Ebben az esetben például csak az első változó a helyes. A változókról bővebben a következő cikkünkben lesz majd szó.

Üres helyek

Csakúgy mint a HTML esetében, a PHP-állítások közötti üres helyek (szóközök, sorközök, tabok stb.) is ignorálva lesznek. Ez azt jelenti, hogy nem baj, ha a két PHP-kód között akár 20 üres sor is van, megjelenítéskor ezek a sorok nem lesznek figyelembe véve és nem lesznek láthatóak.

Megjegyzések

A PHP is támogatja a megjegyzések, kommentárok írását, melyek nem jelennek meg az oldalon. A megjegyzések arra valóak, hogy emlékeztetőket írjunk saját magunknak vagy annak, aki esetleg rajtunk kívül dolgozni fog a kódon. A PHP a megjegyzések két típusát támogatja:

  • Egysoros megjegyzések: ezeket kétféleképp jelölhetjük.

# Ez egy egysoros megjegyzés.

// Így is jelölhetjük az egysoros megjegyzést.

  • Többsoros megjegyzések: A PHP a „C” stílusú megjegyzéseket támogatja. A megjegyzés a /* karakterpárral kezdődik és a */ karakterpárral zárul.

A megjegyzésekkel a PHP-szintaxis alapjainak a végéhez érkeztünk. Most már minden bizonnyal világosabb a PHP és a HTML kombinálása, valamint magának a PHP-kódnak a működése. Fontos, hogy ezeket a kulcsfontosságú dolgokat megjegyezd, hiszen nap mint nap találkozni fogsz velük a PHP-vel való munka során. Próbáld ki gyakorlatban is a ma tanultakat, hiszen az alapok elsajátítása lehetővé teszi, hogy a további cikkeinkben taglalt fogalmakat is könnyen megértsd. Jó gyakorlást!

 


 

Nyereményjáték!

Rovatunk elsődleges célja, hogy közelebbről is bemutassa a legismertebb webtechnológiákat. Azok között az olvasók között, akik minden héten követik rovatunkat, azaz velünk tanulják a programozás alapjait és kitöltik a feladatsort, a sorozat végén egy laptopot sorsolunk ki.
 

A játék heti kérdése:

Mi jelöli egy állítás végét a PHP-ben?

1. a ";" karakter
2. a ":" karakter
3. a "." karakter


A választ a tanulok@erdsoft.com e-mail-címre kell elküldeni, a tárgysorba pedig a következőt kell beírni: HÉTNAP-TANULOK. Sok szerencsét!
 


 

Néhány szó rólunk:

Az ErdSoft (www.erdsoft.com) 2011-ben alakult meg. Csapatunkat a fiatalos lendület, a szakértelem, a folyamatos tanulás és tapasztalatgyűjtés jellemzi. Ügyfeleinknek igyekszünk teljes körű szolgáltatást nyújtani — bátran fordulhatnak hozzánk, legyen szó webfejlesztésről, alkalmazásokról, SEO-optimalizálásról, grafikai tervezésről, marketingről vagy szövegírásról. Csapatunk sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz elkészült weboldal és a számos elégedett ügyfél Szerbiában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..