home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A PHP for loop
Erdsoft
2019.05.22.
LXXIV. évf. 20. szám
A PHP for loop

Előző leckénkben bemutattuk a while loopot, vagyis az előtesztelő ciklust. Mai cikkünkben még egy lépést haladunk előre, és bemutatjuk a következő típust, a for loopot.

A for loop egy while loop, melyhez hozzáadtunk még egy kis kódot. A for loop esetében a ciklus addig ismétlődik a kódblokkon, amíg a számláló el nem ér egy meghatározott értéket.

A for loop számos esetben lehet hasznos:

  1. Amikor a számláló kezdeti értékét szeretnénk beállítani.
  2. Amikor ellenőrizni szeretnénk, hogy a feltételes állítás igaz-e.
  3. Amikor le akarjuk futtatni a kódot a cikluson belül.
  4. Amikor módosítani szeretnénk a számlálót minden iteráció végén, a teljes cikluson keresztül.

A for loop lehetővé teszi, hogy az összes felsorolt lépést egy egyszerű kóddal valósítsuk meg. Első ránézésre bonyolultnak tűnhet, és ezúttal valóban egy szokatlan formáról van szó, ezért figyeld meg alaposan a szintaxist, melyet használunk!

 

A for loop felépítése

Térjünk vissza a while loop leckénkben használt példához, és figyeljük meg, hogyan festene a for loop esetében. A for loop alapstruktúrája a következő:

for (számláló inicializálása; feltételes állítás; számláló módosítása){
      kivitelezendő kód;
}

Megfigyelheted, hogy a loop minden lépéséről gondoskodtunk a for loop állításon belül. Minden lépés pontosvesszővel (;) van elválasztva: a számláló inicializálása, a feltételes állítás és a számláló növelése. A pontosvesszőre azért van szükség, mert külön kifejezésekről van szó. A „számláló módosítása” kifejezés után azonban már nincs rá szükség.

A for loop paramétereinek jelentése a következő:

  • Inicializálás — Ezzel a paraméterrel határozzuk meg a számláló értékét, mellyel a loop indul.
  • Feltétel — A feltétel minden iteráció elején ellenőrizve van. Ha a feltétel igaz, a loop folytatódik, és a beágyazott állítások lefutnak. Ha az állítás hamis, a loop befejeződik.
  • Módosítás — Ez a paraméter minden iteráció végén módosítja a számlálót egy új értékkel.

Nézzünk egy nagyon egyszerű példát, ahol a loop a $i=1 értékkel kezdődik. A loop addig fut, amíg $i kisebb vagy egyenlő 3-mal. Az $i változó minden alkalommal növekszik 1-gyel, amikor a loop lefut.

 

PHP-kód:

<?php

for ($i=1; $i<=3; $i++){
    echo 'A szám ' . $i . '<br />';
}
?>

Nem is annyira bonyolult, nem igaz? Mutatunk még egy reális példát — és ezzel vissza is kanyarodtunk az előző leckénk példájához. Emlékszel még, hogy művészeti kellékekkel foglalkoztunk, és az ecsetek árát listáztuk ki? A while loop feladata az volt, hogy időt takarítson meg a programozónak, és automatikusan kilistázza az ecsetek csomagonkénti árát. Nézzük, hogyan festene a példánk a for loop esetében!

 

PHP-kód:

$brush_price = 5;
 
echo '<table border="1" align="center">';
echo '<tr>';
echo '<th>Mennyiség</th>';
echo '<th>Ár</th>';
echo '</tr>';
for ($counter = 10; $counter <= 100; $counter += 10) {
    echo '<tr>';
    echo '<td>' . $counter . '</td>';
    echo '<td>' . $brush_price * $counter . '</td>';
    echo '</tr>';
}
echo '</table>';

 

A kód nagy része már ismerős az előző heti példánkból, így ezúttal ezt nem magyaráznánk el. Ami most fontos, az a for ($counter = 10; $counter <= 100; $counter += 10) sor. Az első paraméterünk határozza meg a kiinduló értéket, mely esetünkben 10 — azaz 10 ecset található egy csomagban. A második paraméter határozza meg a feltételt: a loop addig fut, amíg a feltétel igaz. Példánkban az a feltétel, hogy a számláló kisebb legyen, mint 100, vagy egyenlő vele — mert a legnagyobb csomagban 100 ecset van. Az utolsó paraméter mutatja, mennyivel növekszik minden egyes iteráció után a számláló — esetünkben ez 10.

 

Megjelenítés a böngészőben:

Mennyiség

Ár

10

50

20

100

30

150

40

200

50

250

60

300

70

350

80

400

90

450

100

500

 

Fontos megjegyezni, hogy az árlista létrehozása esetében a for loop és a while loop is tökéletesen elvégzi a feladatot, viszont a for loop kompaktabb, illetve ebben a helyzetben alkalmasabb a feladat elvégzésére. Soron következő leckéinkben arra is kitérünk majd, milyen esetekben érdemes a while loopot alkalmazni a for loop helyett.

 

Összegzés:

Ezzel a for loopról szóló leckénk végére értünk. A PHP által támogatott négy típusú loop közül tehát már megismerkedtünk a while és a for looppal. Következő két cikkünkben bemutatjuk a foreach és a do...whileloop alkalmazását. Végezetül ismételjük át, melyik típus mire alkalmas:

  • while — a ciklus addig ismétlődik, amíg a megszabott feltétel igaz,
  • for — a ciklus addig ismétlődik a kódblokkon, amíg a megszabott feltétel hamis nem lesz (false),
  • foreach — a ciklus a tömb minden elemére külön lefut a kódblokkon,
  • do...while — a kódblokk egyszer lefut, majd a feltétel ki lesz vizsgálva. Ha a feltétel igaz, az állítás addig ismétlődik, amíg a feltétel igaz.

Ha az eddigi két típust nem találtad túlzottan bonyolultnak, a következő két loop sem fog különösebb nehézségeket okozni. Jó gyakorlást az eddig bemutatott két típushoz!
 



NYEREMÉNYJÁTÉK!

Rovatunk elsődleges célja, hogy közelebbről is bemutassa a legismertebb webtechnológiákat. Azok között az olvasók között, akik minden héten követik rovatunkat, azaz velünk tanulják a programozás alapjait és kitöltik a feladatsort, a sorozat végén egy laptopot sorsolunk ki.

Heti kérdés:

Hogyan épül fel a for ciklus alapstruktúrája?
1. for (feltételes állítás; számláló módosítása; számláló inicializálása)
2. for (feltételes állítás; számláló inicializálása; számláló módosítása)
3. for (számláló inicializálása; feltételes állítás; számláló módosítása)

 
A választ a tanulok@erdsoft.com e-mail-címre kell elküldeni, a tárgysorba pedig
a következőt kell beírni: HÉTNAP-TANULOK. Sok szerencsét!
 


 

Néhány szó rólunk:

Az ErdSoft (www.erdsoft.com) 2011-ben alakult meg. Csapatunkat a fiatalos lendület, a szakértelem, a folyamatos tanulás és tapasztalatgyűjtés jellemzi. Ügyfeleinknek igyekszünk teljes körű szolgáltatást nyújtani — bátran fordulhatnak hozzánk, legyen szó webfejlesztésről, alkalmazásokról, SEO-optimalizálásról, grafikai tervezésről, marketingről vagy szövegírásról. Csapatunk sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz elkészült weboldal és a számos elégedett ügyfél Szerbiában, Magyarországon és az Egyesült Királyságban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..