home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
A Négyesfogat
CSÍKOS Éva
2006.01.31.
LXI. évf. 5. szám
A Négyesfogat

A kupusziniak operettrészletekkel szórakoztatták a közönségetEgy nagyon kedves hagyományt ápolgat Nyugat-Bácska négy magyar települése: Szilágyi, Bácskertes (Kupuszina), Doroszló és Gombos. A fiatal amatőr ,,művészek', énekesek és színészek, évről évre összefognak és összeállítanak egy vid...

A kupusziniak operettrészletekkel szórakoztatták a közönséget

Egy nagyon kedves hagyományt ápolgat Nyugat-Bácska négy magyar települése: Szilágyi, Bácskertes (Kupuszina), Doroszló és Gombos. A fiatal amatőr ,,művészek', énekesek és színészek, évről évre összefognak és összeállítanak egy vidám műsort, amelyet a felsorolt falvakban bemutatnak.
Az idén 38. alkalommal indították útjára a Négyesfogatot, január 13-án Szilágyin, 15-én Kupuszinán volt a teltházas bemutató, 21-én Doroszlóra ért, 28-án pedig Gomboson mutatták be.
- Minden évben leül a négy falu művelődési egyesületének a vezetője, és meghatározzák, hogy az adott évben ki lesz a házigazda. Az idén Gombosra került a sor, ott volt a záróelőadás, ott volt a közös vacsora is - tudom meg Dienes Koleszár Valériától, aki a bácskertesi program összeállításából vette ki részét. - November végén a megbeszélésre már mindenki úgy megy, hogy nagyjából tudja, milyen műsorral szerepelhet. Minden falu kapott 25 percnyi időt, így a szünettel együtt kétórás műsor kerekedett ki belőle. A műsort úgy állították össze, hogy legyen benne zene is, próza is.
Az idén szintén színes szórakoztató programot sikerült összeállítani. A bemondó, Blagojeviæ Mária, a házigazda faluból, Gombosról kíséri végig a Négyesfogatot. A Beköszöntőben elmondta, hogy az idei évet Kosztolányi Dezsőnek szentelik, így tőle hallhattunk két verset. A gombosi Uzelac Katica az Akarsz-e játszani? címűt, a szilágyi Horvát Tímea az Üllői úti fákat mondta el. Doroszlóról Samuné Babos Rozália csirajnótákat, Krausené Militics Valéria pedig magyar nótákat és csárdásokat énekelt. Hangszeren kísért: Király Szilárd és Kopacsek József. A műsorban három jelenet is helyet kapott. A szilágyiakét Szakál Mónika rendezte, a címe: Környezettanulmány, a doroszlóiakét Lennert Tímea A háremőr címmel, a harmadikat pedig, amelynek a Bocsánat, felség címet adták, a gombosiak mutatták be, Andrasics Albert rendezésében.
Két táncot is láthatott a közönség. A kupuszinai lányok táncát Szalagok tengere címmel Tót Zsaklina tanította be, a szilágyi lányok ritmikus gyakorlatát pedig Csernai Buják Szilvia.
Tót Zsaklinától, aki már évek óta tanít táncot és rendszeresen felkészítést vállal ezekre a rendezvényekre is, arra a kérdésemre kértem választ, hogy neki mint bácskertesinek mit jelent a Négyesfogat. Elmondta, hogy örül, ha legalább ezeken az alkalmakon régi ismerősökkel találkozik, Doroszlóra szívesen jár, hisz valaha ott is tanított táncot. Igaz, a színfalak mögött mindenki siet, figyeli a saját csoportját, de azért egy rövid üdvözlésre szakítanak időt. Ilyenkor együtt van a négy falu.
Csak szép emlékei vannak Csernai Buják Szilviának is, aki öt-hat éve kapcsolódott be a műsor betanításába. Volt, amikor jelenetet készítettek elő, az idén viszont táncot. Állítása szerint Szilágyin, ahol él, nehéz összeszedni az embereket, bármilyen műsorról legyen is szó. Az utóbbi három évben viszont sikerült összehozni egy ,,mindenre kapható' fiatalokból álló csoportot, saját ötletekkel. A tánchoz, amit betanultak, a lányok választották a zenét, s elképzelésük szerint olyan táncot kell előadni, aminek van mondanivalója. Azt akarták, hogy ne csak egyszerű ritmika legyen az, hanem tartalmat is hordozzon.
A pontot az i-re a bemutató végén a bácskertesiek tették fel egy operettrészletekből összeállított zenés műsorral. A vidám operettek és zenés vígjátékok világát idézték fel. Betétdalokat hallhattunk többek között Szirmai Albert Mágnás Miskájából, Huszka Jenő Gül babájából, Kálmán Imre Csárdáskirálynőjéből. Ez a műsorszám Molnár József elképzelései alapján született meg, a kivitelezésben segített Dienes László és Koleszár Nándor, hangszeren szintén ők kísérték a fiatal énekeseket. Dienes Koleszár Valéria pedig a dalok közötti összekötő szöveget mondta. A következő szavakkal búcsúzott:
,,A szép dalok előadásával arra szeretnénk biztatni ennek a négy közös sorsú nyugat-bácskai szórványmagyar falunak az ifjúságát, zenekedvelő közönségét, hogy folytassa ezt a munkát, találkozzon továbbra is évről évre, barátkozzon, mert megmaradásunk egyik záloga éppen ebben az összefogásban rejlik. Ettől szép minden évben a Négyesfogat.'

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..