home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
A Magyar Televízió karácsonyi kínálata
2007.12.26.
LXII. évf. 52. szám

A korábbiaknál is gazdagabb összeállítást kínál nézőinek december végén az MTV. A karácsonyi műsorban nagyobbrészt irodalmi adaptációk és portréfilmek szerepelnek, illetve olyan produkciók, amelyek az ünnep eredetével ismertetik meg a nézőket. Karácsonyesten az m2-n látható Mária, Jézus anyja című f...

A korábbiaknál is gazdagabb összeállítást kínál nézőinek december végén az MTV. A karácsonyi műsorban nagyobbrészt irodalmi adaptációk és portréfilmek szerepelnek, illetve olyan produkciók, amelyek az ünnep eredetével ismertetik meg a nézőket.
Karácsonyesten az m2-n látható Mária, Jézus anyja című filmdráma a szerető édesanya szemszögéből követi a bibliai történetet, a másnap délután sugárzott animációs film, a Karácsonyi mese pedig Jézus születését és gyerekkorát meséli el a gyerekek nyelvén. Láthatnak majd játék-, illetve rajzfilmet a napkeleti bölcsekről (Királyok csillaga, A háromkirályok), és hallhatnak ünnepi gondolatokat József Attilától és Márai Sándortól.
Karácsonykor a Kacsamesékkel és a Lúdas Matyival, 26-án pedig a Pinocchióval várja fiatal nézőit az m2, Lázár Ervin meséjét, A négyszögletű kerek erdő epizódjait pedig hétvégénként vetíti a csatorna. Az m1-en a klasszikus magyar mesék közül Az erdő kapitányát és a Minden egér szereti a sajtot című bábfilmet láthatják a gyerekek.
Fiataloknak és idősebbeknek egyaránt tanulságos lehet a Kire ütött ez a gyerek? című tévéfilm. A Janikovszky Éva gyermekmonológjaiból forgatott alkotást karácsony napján, a Jókai-regényből készült A kőszívű ember fiait pedig 27-én és 28-án vetíti az m1. Az irodalmi adaptációk sorából nem maradhat ki az Az a szép fényes nap sem: a 994 őszén, Vajk megkeresztelésének előestéjén játszódó tévéfilm Szabó Magda azonos című színműve alapján készült. A nemrég elhunyt írónőre emlékezve 27-én este, közvetlenül a film után Szabó Magda portréinterjúját vetíti az m2.
Zenei produkciókban ugyancsak bővelkedik az MTV december végi műsorkínálata: 24-én A diótörő mesebalett-változatát, 26-án pedig a hat Oscar-díjat nyert musicalt, A muzsika hangját vetíti az m1, a közszolgálati televízió 2-es csatornája pedig az év utolsó napjaiban Zorán, Ákos és Demjén Ferenc koncertfelvételeivel várja a nézőket.
Az életrajzi filmek kedvelőinek különösen kedves lesz az idei karácsony: az m1-en II. János Pálról, a Grimm testvérekről és Bob Dylanről, az m2-n pedig a divattervező Christian Diorról láthatnak játék- és dokumentumfilmeket a nézők. Ruttkai Éváról, aki Szilveszter napján lenne 80 éves, saját szerepei rajzolnak majd portrét: az évforduló alkalmából december 21-e és 31-e között több filmjét is bemutatja az MTV.
A dokumentumfilmek rajongói a Déli- és az Északi-sarkot is meghódíthatják a televízióval: 27-én délután vetíti az m2 a Csúcsforgalom az Antarktiszon és a Még az üveghegyeken is túl című filmeket. A Genezis az afrikai griot törzs mítoszait, az Úton Amerika felé az Azori-szigeteket mutatja be a nézőknek, az m1-en, az év utolsó vasárnapján induló minisorozat, a Gangesz pedig az indiai szent folyót.
Gazdag csokrot állított össze a köztévé külföldi produkciókból is: az m1 J. Menzel filmjével, a Hóvirágünneppel, egy Dickens-adaptációval, a Karácsonyi énekkel, Asterix és Obelix történetével, valamint Robert Redford filmdrámájával, A suttogóval várja a nézőket. Az m2-n december végén a Karácsonyi lidércnyomás című horror-vígjátékra, A Fekete Vipera karácsonyi kiadására, az Amélie csodálatos élete című filmre, valamint egy régi komédiára, a Feketeszakáll szellemére számíthatnak a nézők. Karácsony másnapjától sugároz az m2 egy Dickens-regényből készült BBC-sorozatot is: a Pusztaház örököseit hétköznap esténként követhetik a nézők.
(MTV)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..