home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A-HA!
MÁRIÁS Endre
2009.10.14.
LXIV. évf. 41. szám
A-HA!

Régiónkban kevesen ismerik a Magyarországon évek óta sikeres A-HA! szexuális és mentálhigiénés felvilágosító programot, amely valójában nem más, mint egy kis segítség a fiataloknak a felnőtté válás sokszor rögösnek tűnő útján. Az idén szeptemberben az A-HA! program már a nyolcadik tanévét k...

Régiónkban kevesen ismerik a Magyarországon évek óta sikeres A-HA! szexuális és mentálhigiénés felvilágosító programot, amely valójában nem más, mint egy kis segítség a fiataloknak a felnőtté válás sokszor rögösnek tűnő útján. Az idén szeptemberben az A-HA! program már a nyolcadik tanévét kezdte meg a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság szervezésében, s hét év szervezési és oktatási tapasztalatait összegezve most ez a példásan működő felvilágosító program teljesen megújult. Új szakmai koncepció, átalakult arculat, látványos eszköztár és érzelemteli mondanivaló jellemzi az új programot.
Aktivistái a nyár folyamán több fesztiválon is jelen voltak, a többi között a Sziget Fesztiválon is, ahol a fiatalok élénken érdeklődtek a program részletei iránt. Naponta több százan töltötték ki a szexuális szokások, a védekezéssel kapcsolatos ismeretek felmérésére hivatott kérdőívüket, és rendkívül sokan kérdezősködtek egyéb témák iránt is a helyszínen lévő aktivistáktól.
- Az A-HA! program valójában 2002 óta tart, tehát mostanra már igen nagy hagyományokkal rendelkezik - mondja lapunknak Szabó László, a program koordinátora, majd hozzáteszi: - A nyári fesztiválokra készült kérdőívünkkel az volt a célunk, hogy felmérjük, milyenek jelenleg a fiatalok szexuális szokásai, illetve mennyire tudatosan élik meg a szexuális életüket.
- Mekkora figyelmet kap a mindennapjainkban a szexuális felvilágosítás?
- Nem kap kellő figyelmet. Ezt a dolgot ugyanis mindenki csinálja, de hogy mekkora tudatossággal, az már megkérdőjelezhető. A fiatalok sajnos nem eléggé felvilágosultak, a leggyakrabban inkább csak hallanak ezt-azt a barátoktól, a szülőktől, a tanároktól vagy másoktól, de egyáltalán nem mondhatjuk azt, hogy ezek alapján az információk alapján olyan mértékű felvilágosultsággal rendelkeznének, mint ami a huszonegyedik században elvárható volna.
- Némi ellentmondás van abban, hogy a fiatalok nyitottak ugyan, de mégsem eléggé tájékozottak. Akkor miben keresendők az okok?
- Ezeket az okokat, illetve az okok mibenlétét próbáljuk meg feltárni már évek óta. Tudni kell azt, hogy például a programunk elindítása előtt a nem kívánt terhességek aránya Magyarországon nagyjából a '70-es évek szintjén mozgott. 2002 óta viszont a statisztikák szerint fokozatosan csökken a terhesség-megszakítások aránya, ezen belül a fiatalok terhesség-megszakításának az aránya is, ami arra enged következtetni, hogy a fiatalok, ha tájékozottak a témában, akkor hajlamosak arra, hogy a nagy szabadosság ellenére is tudatosabban éljék a szexuális életüket.
- Mennyiben lehet általánosítani abban a tekintetben, hogy milyen a hatékony felvilágosítás?
- A mi programunk arra próbál odafigyelni, hogy a felvilágosításnak mindig azt az aspektusát helyezze előtérbe, ami a megfelelő életkorban befogadható. Mindenkit másként közelítünk meg. A fiatalabbakkal inkább a szexuális élet első lépéseiről beszélgetünk - legyen ez a biológiai, az egészségügyi vagy a higiéniai oldala a dolognak -, a valamivel idősebbeknek pedig inkább a szexuális úton terjedő betegségek veszélyeire hívjuk fel a figyelmét, illetve az egészséges párkapcsolat kialakításának lehetőségeit tárgyaljuk meg velük.
- Mit mutat a tapasztalat, a fiatalok milyen fórumokon válnak a leginkább nyitottá ezek iránt a dolgok iránt?
- Azt látom, hogy folyamatos az egymásra mutogatás. A szülő az iskolára mutogat, mondván, ez a tanárok dolga. A tanár azt mondja, hogy ez bizony a szülőre tartozik. Mi vagyunk a harmadik út: az egymásra mutogatás helyett mi megpróbálunk hitelesen hasznos információkat nyújtani. A programunk éppen ezért az elmúlt évek alatt igen elismert fórumává vált a felvilágosításnak, és azt tapasztaljuk, hogy az iskolák nagyon örülnek annak, ha megkeressük őket. Mivel az előadóink mindig külső előadók - akik között elismert nőgyógyászok, szülészorvosok, szexuálpszichológusok, védőnők stb. vannak -, mindig nagyon nagy figyelemmel hallgatják őket, sőt külön örülnek annak, hogy nemcsak egyoldalú információközlésről van szó, hanem sokkal inkább interaktív kommunikációs folyamatról.
- Egy ilyen program teljes egészében felvállalhatja a szexuális felvilágosítást?
- Természetesen nem. Sokszor fontolgattuk már, hogyan lehetne ezt a hálózatot hatékonyan kiterjeszteni az egészségügy más ágazataira. Nem is szeretnénk teljes egészében felvállalni, de azt mindenképpen szeretnénk elérni, ha mi jutnánk először eszükbe az embereknek akkor, amikor a szexuális felvilágosítás problematikája bármilyen kontextusban felmerül. Az iskolákat az ún. diákcsomagunkkal járjuk, amelynek a legfontosabb része a Kamasz-útra-való című kiadványunk - amely, ugye, a Káma szútrára próbál rímelni. Ebben hetvenkét oldalon át próbáljuk meg átfogóan körbejárni azt a témát, amiről beszélgetünk a felvilágosító körútjaink során, az ember biológiai felépítésétől kezdve egészen a családtervezésig. Erről, illetve a programunk további részleteiről bárki bővebben is tájékozódhat a honlapunkon, a www.a-ha.hu-n, vagy megkereshet bennünket az ott található elérhetőségeink valamelyikén is.
Az A-HA! program új koncepciójának megfelelően a Kamasz-útra-való illeszkedik egy kerettörténethez. Új, fiatal szereplők színesítik az oldalakat, mindennapjaik változatos kérdéseire adva meg a választ. A sokszínűen illusztrált oldalak készítői érintik a szexuális élet kérdéseit, beszélnek a nem kívánt terhesség okozta problémákról, a fogamzásgátlásról, a szexuális úton terjedő betegségekről, a párkapcsolatok ügyes-bajos dolgairól, de nem feledkeznek meg az anatómiai, élettani alapokról sem, miként számtalan, a fiatalokat érintő más érdekes témáról sem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..