home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
''Ki tudja merre, merre visz a végzet?”
2012.05.30.
LXVII. évf. 22. szám
''Ki tudja merre, merre visz a végzet?”

Az idén is megszervezte a Mária Rádió a pünkösdi zarándoklatot a Csíksomlyói búcsúra. Hatvan személy érkezett a Vajdaságból erre az eseményre, melynek végeztével Mária Rádió-s találkozót is tartottak, mivel érkeztek ide Erdély más részeiről, Magyarországról és a Felvidékről is munkatársak,...

Az idén is megszervezte a Mária Rádió a pünkösdi zarándoklatot a Csíksomlyói búcsúra. Hatvan személy érkezett a Vajdaságból erre az eseményre, melynek végeztével Mária Rádió-s találkozót is tartottak, mivel érkeztek ide Erdély más részeiről, Magyarországról és a Felvidékről is munkatársak, önkéntesek és hallgatók. A Mária Rádió zarándokcsoportja először Gyulafehérváron állomásozott. Megtekintették a felújított székesegyházat, a püspöki palotát és a szemináriumot is, ahol a kispapok és elöljáróik egy körzeti stúdiót működtetve heti tízórás műsorral gazdagítják az erdélyi Mária Rádió programját. Jelenleg ötvenhárom jelölt készül Márton Áron egykori városában a papi hivatásra -- a hírneves püspök példáját és szellemi örökségét követve, abból táplálkozva. Csíki Szabolcs ötödéves kispap és a stúdió koordinátora mutatta be a vajdaságiaknak az említett helyszíneket. A második állomás Segesvár volt, ahol a csoport megtekintette az immár a világörökség részévé nyilvánított várat és óvárost. A csoport Szabadka testvérvárosában, Székelyudvarhelyen volt elszállásolva, ahol ft. Széll József kispiaci plébános tartotta az esti szentmisét, melyen már az erdélyi rádiósok is részt vettek. Kiváló alkalom volt ez ismerkedésre, tapasztalatcserére és barátkozásra is.

A Magyar Mária Rádió négy állomásának képviselői együtt vonultak lobogókkal és föliratokkal a pünkösdi búcsúra, a kegytemplom melletti körzeti stúdiót pedig sok-sok hallgató meglátogatta. A pünkösdi búcsú egyetlen meghívott vendége, dr. Tempfli Imre, a stuttgarti magyar katolikus egyházközség plébánosa ünnepi szónoklatát a somlyói nyeregbe kivonult hívők nagy érdeklődéssel hallgatták. A Hármas-halom oltár köré ismét összegyűlt óriási, több száz ezer lelket számláló tömeg annak a bizonyságtétele, hogy Csíksomlyó és a pünkösdi búcsú a magyarság egyik szellemi központja. A búcsús szentmise után a Mária Rádió zarándokcsoportjait a Gyimesen látták vendégül: a plébánián egy hagyományos ebéden vehettek részt, majd közösen meglátogatták a közelben lévő ''ezeréves határ”-t, a valamikori Magyarország legkeletibb vasúti állomását és a Rákóczi-vár maradványait. A Vajdaságból érkezett zarándokok másnap, pünkösd napján a közös szentmise után indultak haza Székelyudvarhelyről. Mielőtt azonban útra keltek, meglátogatták a temetőt és a Papkertet, ahol ezen a napon temették volna újra az 1953-ban Spanyolországban elhunyt Nyirő József erdélyi író földi maradványait, de csak megemlékezés lett belőle. Bepillantást nyertek ezáltal a jelenlegi társadalmi eseményekbe, melyek akaratlanul is idézik a Székely himnusz sorait: ''Maroknyi székely porlik, mint a szikla/ Népek harcának zajló tengerén.”
Az idei búcsún is elhangzott az üzenet, hogy mennyire fontos a hit és az összetartás egy nép megmaradásában. ''Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” Ne hagyd elveszni a magyarságot, Istenünk! -- emlékeztessen erre bennünket évről évre a csíksomlyói búcsú is. Buzdítsuk fiataljainkat, hogy ők is vegyenek részt rajta, és zarándokoljanak el erre a helyre, hiszen megismételhetetlen lelki élményben lehet részük, ahogyan az idén is sokaknak, többek között a Mária Rádió által szervezett zarándokoknak.
KOVÁCS Csaba

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..