home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
19. VMTDK online és élőben
Szerda Zsófi
2020.12.10.
LXXV. évf. 49. szám
19. VMTDK online és élőben

Az idei évben hosszabb volt a lemondott rendezvények listája, mint azoké, amelyek ténylegesen megvalósultak, a már mindenki számára ismert okok miatt. A 19. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia az utóbbi listát erősíti, hiszen az elmúlt hétvégén három napon át folytak az idei VMTDK programjai. Volt, ami élőben, volt, ami felvételről, s olyan is akadt, ami élőben és online egyszerre — Zoom-konferencia által. Nagy taps jár hát a szervezőknek, hogy minden nehézség ellenére sikeresen lebonyolították az eseményt.

A konferencia csütörtökön kezdődött, a programoknak az Újvidéki Egyetem rektorátusa adott helyszínt. A Philos folyóirat ez évi műhely-konferenciájának előadói közönség nélkül, minimalistára véve várták, hogy előadhassák kutatásuk legizgalmasabb szegmenseit. Az Uránosz minikonferenciát a 19. VMTDK felvezető programjaként aposztrofálhatjuk, s a Magyar Tudomány Ünnepe MTA-rendezvény keretében folyt. Az előadók dr. Pfeiffer Attila (előadásának címe: Uralkodói látogatások a középkori Bácson), dr. Csányi Erzsébet (Ég és imagináció — Tolnai Ottó égreprezentációinak vizsgálatához), dr. Beke Ottó (Zavaros vizek és cserefolyamatok — Szimbólumok Kim Stanley Robinson New York 2140 című regényében), Slezák Lázár (Létezik-e az, ami voltaképpen nincs? – A videojáték mint digitális kultúrahordozó médium), Tóth Johanna (A borderline személyiségzavar látens struktúrájának feltárása József Attila munkásságának felhasználásával), dr. Grabovac Beáta (Puha készségek vajdasági magyar—szerb kétnyelvűeknél), Deák Iréna (Fogalmi metaforák elemzése Vučić Aleksandar, Orbán Viktor és Merkel Angela beszédeiben a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban), Oláh Tamás (Bibliai performerek és a sziklasír dobozszínpada), Pápista Zsolt (Az integrált szemantikai szerep: ágens-páciens) voltak, akik a folyamatban lévő kutatásaikból villantottak fel néhány kiragadott részletet, ki online, ki személyesen.


A Kristálygömb Díj átadása Pfeiffer Attilának

A program pénteken folytatódott ugyanitt, a rektorátus üvegpavilonjában, ekkor zajlottak a művészeti konferenciaprogramok, azaz a VMTDK ART. A rendezvényt Csányi Erzsébet, a VMTDK fő szervezője nyitotta meg. Bemutatta a kiállítókat, előadókat, színészeket, zeneművészeket, és megköszönte nekik a részvételt ebben a különös évben.


Gubik Korina és dr. Csányi Erzsébet

Indításként két videót tekinthettünk meg, mindkettő színházművészet kategóriában szerepelt a VMTDK programján. A B 612 — A kisherceg-expedíció című performance-ot az újvidéki színművészeti akadémia hallgatói, Ágyas Ádám, Dupák Fanni, Gresák Lea, Hodik Annabella, Kőműves Csaba, Raikovich Viktória, Szabó Regina, Varga Benjámin készítették, őket az Uránosz című performance követte, melyben Bartuc Évát, Csíkos Dánielt, Lukács Ramónát, Simon Angélát, Szoboszlai Enikő Kittyt és Török Gabriellát láthattuk. A Tolnai Ottó szövegeire épülő performance-ot Crnkovity Gabriella rendezte. A két videó után pedig immár élőben következett a VMTDK tárlatának megnyitója. Lázár Tibor festőművész rendhagyó megnyitóbeszéddel készült, azaz a kiállító művészekkel beszélgetett műveikről. Az elkészítés folyamatáról, motivációról, üzenetről, irányvonalakról. A minitárlaton öt kiállító vett részt. Varga Valentin Agnuth-egonuth című installációjával, Ótos Annabella Jel a földről című alkotásával, Turkály Emma „Objekt féminin” és Ég az ég című munkájával, Varga Emília GJ 506 b című képegyüttesével és Szabados Zsófi A levegő ritmusa, valamint a Szürke bolygó című művével. Gubik Korina már kinőtte a VMTDK-t, így egy önálló tárlattal szerepelt, melyet a rektorátus előcsarnokában helyezett el. A Szabadkai Kortárs Galériában teljes egészében is megtekinthettük a Same different című kiállítását, most ebből hozott ízelítőt. Vele is Lázár Tibor beszélgetett, alkotásról, festményekről, és azt is megtudtuk, hogy ha Korina képeit lefordítanánk zenére, a művésznő fejében Bach zenéje szólalna meg. A kiállítások után fülünket is kielégítettük, hiszen a zeneművészet kategóriában két előadót hallgattunk meg. Fábián Valentin nagybőgőn adta elő Johann Sebastian Bach Csellószvitek 2. című darabját, s a pénteki nap tortájára a cseresznyét Kiss Tamás tette fel, aki, azt hiszem, mindenkit lenyűgözött énekhangjával. Az operaházba repített bennünket, s arra a néhány percre a teremben ülők el is felejtették a kinti világot.

Kiss Tamás

Szombaton a VMTDK tudományos programja volt napirenden. Online formában bonyolították le, az előadásokat előre felvett, majd levetített, illetve élőben előadott verzióban követhette végig a szakbizottság. Hogy számokról is beszéljünk, a konferencián 139 fiatal kutató és művész, valamint 47 tudományos bizottsági tag vett részt. Az idei toptéma az ég volt, melyet több előadó beleszőtt kutatásába, megpróbálta beleépíteni saját szakterületébe.

Előkészületek

A megnyitón is Kiss Tamás lépett fel, őt zongorán Jenován Flórián kísérte. Nem maradhattak el a megnyitóbeszédek sem, így többek között dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) általános alelnöke is köszöntötte a konferencia szervezőit, résztvevőit. Az idei Kristálygömb Díjat Pfeiffer Attila vehette át, előtte a tavalyi díjazott, Oláh Tamás tartott beszédet, őt követte dr. Csányi Erzsébet, aki a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium nevében, a tudományos bizottság elnökeként is köszöntötte a tudományos kategóriákban előadást tartó kutatókat, és megnyitotta a 19. VMTDK-t. A már megszokott plenáris előadásokkal pedig elkezdődött a konferencia. A sort dr. Hózsa Éva egyetemi tanár nyitotta meg Titokzatossá olvasták Csáthot (Elszánt forrásfeltárás és mediális összjáték) című előadásával. A tanárnőt négy diák követte, elsőként Szeles Réka. Előadásának címe Létesszencia az égbolt mögött — a hit, a fotográfia és az erotika korrelációi Bartis Attila A vége című regényében. Aktuális témával foglalkozott Pásztor Lívia (mentora dr. Halupka Rešetar Szabina). Prezentációjának címe: A koronavírus ábrázolása a tömegmédiában: diskurzuselemzés magyar és angol hírlapok cikkeiben. A harmadik előadót már hallhatták néhányan az Uránosz konferencián. Tóth Johanna a BTK pszichológia szakos hallgatója a már említett magyar költő, József Attila betegségét elemezte, és kísérletet tett annak meghatározására. A plenáris előadók sorát Lőrincz Diána zárta. Diána a Belgrádi Egyetem orvostanhallgatója, A β-adrenergikus receptorok génexpressziója a doxorubicinnal előidézett hipertrófikus kardiomiopátiánál című kutatásával szerepelt a konferencián. A plenáris előadások után következtek a tudományos szekcióülések, a mentori értekezlet, majd a Kristálygömb Díj indoklása és átadása.

A koronavírus nem tudott tehát közbeszólni, a fiatal kutatók az idén is sikeresen mutatkoztak be, s tömegesen vettek részt a 19. VMTDK-n. 

Fábián Valentin

Lázár Tibor és Szabados Zsófi

Turkály Emma

VMTDK ART

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..