home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kedd, 2017. Február 21.
17:00
Zenta — Fehér Miklós könyvbemutatója
Könyvbemutató
Zenta — Fehér Miklós könyvbemutatója


Fekete normalitás
A 2015. évi Gion Nándor Ifjúsági Regénypályázat díjnyertes alkotásának, Fehér Miklós könyvének ünnepélyes bemutatója

„Képzelj el egy tízemeletes épületet, amely lángokban áll, te pedig a legfelsőbb szinten szemléled a szörnyűségeket. Mindenki más meghalt körülötted, a tűz egyre közelít, teljesen egyedül érzed magad, pillanatokon belül te is a forróság martalékává válsz. Kinézel az ablakon, és ott is a feketeséget látod, de akkor eszedbe jut, ez talán egy könnyebb megoldás, nem lesz olyan fájdalmas, abban a pillanatban, ahogy földet érsz, megszűnsz.” (Részlet a regényből)

„A Fekete normalitás, amelynek hőse az identitását kereső, a spleenes élet hálójában vergődő, várakozásra ítélt, a margarintól viszolygó, mind inkább elfogadásra vágyakozó Fiú, olvasottságról, nyelvi leleményességről, ötletes kompozícióról tanúskodik. Kiemelhető a szereplők arcélének megragadása, az »unalom« problémakörének időnkénti groteszk megközelítése. Korkép, körkép, kórkép, egy vergődő és minden póráztól szabadulni igyekvő nemzedék regionális önreprezentációja ez a szöveg (regény?), amely időnként felvillantja az egyéni kimenet lehetőségét (a Tiszát például felváltja a Duna, esetleg Újvidék, a lány, a barátok, a személyes emlékezet, a dallamok ígérnek némi távlatot), majd ismét bezárul minden, de nem tudni, meddig és hogyan. A »fekete« narratíva egyik kulcsfigurája a Zenész, aki az olvasó nézőpontjából nem minősíthető »papírmasé« figurának, sablonpéldánynak. Függő szubjektum, beszélő szereplő, aki határozott világszemléletével, a szűkös részjelenségeken túlmutató látásmódjával felismerhetővé tesz egy »mikrotörténeti« folyamatot. (Ön)leleplező vallomása így hangzik: »Zenéltem, én lettem a Zenész, az emberek hamar rájöttek, hogy értek a muzsikához, nem kértem sokat, gyakran csak ételt, italt, néhol szállást, így ingáztam. A barátaim a háború ideje alatt külföldre szöktek, én fizikai munkákat is elvállaltam, csak csináljak valamit, közben azért imádkoztam, engem is öljenek meg, dobjanak rám egy bombát, haljak éhen-szomjan, legyen vége. De nem lett. Elmúlt a háború, kétezerben a világvégét is túléltem, hiába mondták, hogy a harmadik évezred kezdetén megjelenik a négy lovas. Éltem, ahogy tudtam, beléptem egy zenekarba, vokált is vállaltam, úgyse értettek hozzá sokan, az a pár hamis hang, ami elhagyta a szájamat, a kutyát se érdekelte.« A Zenész név figyelmet érdemel abból a szempontból is, hogy a szöveget áthatja a zene, mégis a vizualitás tekinthető az olvasó maradandó élményének.” (Hózsa Éva)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..