home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Ünnepelt az óbecsei könyvtár
Szilágyi Edit
2023.12.19.
LXXVIII. évf. 50. szám
Ünnepelt az óbecsei könyvtár

Az intézmény zsúfolásig megtelt dísztermében fennállásának 125. évfordulóját ünnepelte az Óbecsei Népkönyvtár.

Az első könyvtár Óbecsén 1898. december 19-én alakult meg. Kezdetben igen szerény könyvállománya volt, ládákban kerültek a kötetek a községháza egyik helyiségébe. Akkor talán még álmodni sem merték, hogy a ládák tartalma a kilencvenezres számig duzzad, hogy nemcsak megmarad, hanem magyar, szerb, francia, angol, német, latin könyvekkel is bővül, és milyen széles körű tevékenysége lesz száz évvel később.


A munkaközösség tagjai

A kétnyelvű műsor moderátora Fercsik Kis Piroska és Šijačić Elizabeta volt. A könyvtár nem kizárólag a könyvek kölcsönzésével foglalkozik, az intézmény a város kultúrájának a szíve, mondta köszöntőbeszédében Lovas Đijanta igazgatónő. Kiemelte, hogy a Népkönyvtár számos kulturális programot szervezett, író-olvasó találkozókat, irodalmi és zenés esteket, szavaló- és mesemondó versenyeket, kreatív műhelymunkákat.

— Sikeres év áll mögöttünk. Intézményünket olyan hellyé igyekszünk tenni, ahonnan nemcsak könyveket kölcsönzünk, hanem az érdeklődők olyan programokon vehetnek részt, amelyek között válogatva minden korosztály megtalálja a számára érdekeset. Folyamatosan jelen van az írott vagy kimondott szó és a zene. A könyvtár nemcsak az örökséget őrzi, hanem aktívan hozzájárul a közösség kulturális fejlődéséhez is.

Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke örömét fejezte ki, hogy a könyvtár annak ellenére is megmaradt és fejlődik, hogy meg kellett küzdenie a létjogosultágáért a kihívásokkal, az országhatárok változásával, valamint a világháborúkkal és a társadalmi eseményekkel. Mélyen hisz benne, hogy a könyvtár a digitális világban is a kultúra bástyája, találkozási pont, gazdag kínálattal.


Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke, Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke, Lovas Đijanta, az intézmény igazgatónője

Vuk Radojević községi elnök is gratulált az ünneplő közösségnek, kiemelve az olvasás fontosságának tényét.

A köszöntőbeszédeket alkalmi műsor követte, Petőfi-versek hangzottak el magyarul, illetve egy összeállítás Nikola Tesláról szerb nyelven.

A rendezvényen díszoklevelet adtak azoknak az intézményeknek, olvasóknak, pedagógusoknak, amelyek/akik az év folyamán legaktívabb látogatói voltak a könyvtárnak, illetve ezzel ismerték el a könyvtári rendezvények és egyéb tevékenységek terén nyújtott közreműködésüket, támogatásukat és segítségnyújtásukat.


Skrabány Viktor az adományával

Az ünnepségen a könyvtár munkatársai elbúcsúztak Radojević Magdolna kolléganőjüktől, aki több évtizedes eredményes, odaadó szorgalmas szolgálat után nyugdíjba vonult. Skrabány Viktor festőművész, a város díszpolgára, a Vihar előtt című festményét ajándékozta a könyvtárnak.

A Branislav Drobac karmester által vezetett Arco Art vonószenekar fellépése zárta az igen sikeres estet.


Egy csokor Radojević Magdolnának

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..