home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Ünnepelt Zenta
(z.)
2010.09.15.
LXV. évf. 37. szám
Ünnepelt Zenta

Zenta város kitüntetettjei Fotó: www.eugenonline.comA zentai városnapi ünnepségsorozat keretében szeptember 11-én, szombaton a községi képviselő-testület díszülésén átadták a városnapi elismeréseket azoknak a személyeknek, akik az elmúlt évek, évtizedek során kiemelkedő jelentőségű tevékeny...

Zenta város kitüntetettjei Fotó: www.eugenonline.com

A zentai városnapi ünnepségsorozat keretében szeptember 11-én, szombaton a községi képviselő-testület díszülésén átadták a városnapi elismeréseket azoknak a személyeknek, akik az elmúlt évek, évtizedek során kiemelkedő jelentőségű tevékenységet fejtettek ki a város fejlesztése, illetve hírnevének öregbítése érdekében. Az ünnepi ülésen Rácz Szabó László, a községi képviselő-testület elnöke üdvözölte a vendégeket, ünnepi köszöntőjében elmondta: 1992-ben döntött úgy a képviselő-testület, hogy Zenta napja a Zentai csata néven jegyzett történelmi eseményhez kötődjön.
- Az első nagy városnapi ünnepséget 1997-ben tartottuk, a csata 300. évfordulóján. Erre az alkalomra a zentai önkormányzat az 1991-ben a VMDK által a mai helyére áthozott, egykori lovas szobor talapzata köré, Valkay Zoltán tervei alapján megépítette a csata jelenlegi emlékművét - mondta Rácz Szabó László, majd hozzátette: az egykori véres csata, amelyet Európa negyedik legjelentősebb eseményeként tartanak számon, ma már nemcsak hódítást, pusztítást és borzalmakat jelent számunkra, hanem történelmet, vitaanyagot, tananyagot, kutatást, sőt gazdasági kapaszkodót, pénzt és munkahelyet is jelenthet, ezenkívül kapcsolatot a népek között, és nem utolsósorban okít bennünket.
Sirková Anikó polgármester asszony szerint az idén mélyreható változások kezdődtek Zentán, ezeket a polgárok a mindennapi életben részben már érzékelhetik, igazi áttörés azonban csak ezután várható.
- Dolgozunk az új városvezetési rendszer kiépítésén. A közvetlen végrehajtási szerv, a közigazgatás munkájának ésszerűsítése az utolsó szakaszába érkezett. Ezután megteremtődnek a feltételek a községi előírások alapos átdolgozására, hogy a polgárok mindennapi életét érintő területeket a törvénnyel összhangban minél hatékonyabban szabályozzák. Az új rendszer kiépítésének szerves része intézményeink, közvállalataink munkavégzési módjának az átalakítása is, azzal a céllal, hogy a zentaiak igényeit minél színvonalasabban ki tudjuk elégíteni. Meggyőződésem szerint Zenta hamarosan tisztább, rendezettebb lesz - fogalmazott a polgármester asszony. Az ünnepségen Borsos Csilla, az MNT alelnöke, Tóth Tamás köztársasági parlamenti képviselő, Tomislav Stantić, a köztársasági egészségügyi minisztérium államtitkára, Miroslav Vasin tartományi munka- és foglalkoztatásügyi titkár, Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere és Dragoslav Ćirković, a niši Medijana Helyi Közösség tanácsának az elnöke köszöntötte a zentaiakat. A díszülés keretében átadták a város legmagasabb elismeréseit. A városvezetőség a városért tett elévülhetetlen érdemeiért díszpolgárrá avatta Szeli István és Matija Bećković zentai születésű akadémikusokat. Az elismerést Matija Bećković személyesen vette át, Szeli István életkora miatt maradt távol az ünnepségről, a nevében leánya vette át az elismerést. Az önkormányzat illetékesei a város fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységéért Pro Urbe Díjjal tüntették ki Benes József festő- és grafikusművészt, Táborosi László testneveléstanárt és szakedzőt, valamint posztumusz Borivoj Vukov birkózót, az egykori Jugoszlávia birkózósportjának meghatározó alakját. A tehetséges fiatalok számára létrehozott Juventus Pro Urbe Díjat az idén Divéki Zsolt ifjú fizikus vehette át, a polgármesteri köszönőlevelet pedig Oroszi Tallósi Irénke a városnak nyújtott anyagi támogatásáért. A díszülést követően a Zentai csata emlékhelyénél, a Tisza-parti emlékműnél ft. Nagy József esperes-plébános TE DEUM misét szolgáltatott, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit. A városnapi ünnepséget tűzijáték, illetve a Van Gogh koncertje zárta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..