home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Ülésezett a szabadkai VKT
Kartali Róbert
2019.04.02.
LXXIV. évf. 14. szám
Ülésezett a szabadkai VKT

Megtartotta 22-ik ülését a szabadkai Városi Képviselő-testület, amelyen többek között elfogadták a város Költségvetés-felügyeleti Szolgálatának 2018-as beszámolóját, módosították a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat 2019-es működési tervét és elfogadták a taxi szolgáltatásról szóló, valamint módosították a helyi közösségekről szóló renket. Továbbá új igazgatót neveztek ki a Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat élére, továbbá kinevezték a város vagyonjogi ügyészének helyettesét is.

A város Költségvetés-felügyeleti Szolgálatának 2018-as beszámolója kapcsán már az ülés elején vitára került sor a hatalmi és az ellenzéki tanácsnokok között, ugyanis a szóban forgó beszámoló rövid és hiányos volt. A kiosztott anyag indoklásában fel is tüntették, hogy erre objektív okokból került sor. A költségvetési szervek ellenőrzésére jogosult személy hosszabb ideig tartó súlyos betegsége miatt nem lettek befejezve a tavalyi évben tervezett ellenőrzések. Azok befejezése a 2019. évre lett halasztva, ahogy azt a szolgálat 2019. évre szóló munkaterve szabályozza.

Módosították a helyi közösségekről szóló határozatot is, amely most sokkal részletesebben szabályozza a helyi közösség alapító okiratának tartalmát, szerveit, megválasztásának eljárását, megszervezését és működését, a döntéshozatal módját és a helyi közösség működésében jelentőséggel bíró egyéb kérdéseket. A határozat módosításával a helyi közösségek alapvető képviseleti szervét a Tanács látja majd el, korábban ezt a szerepet a közgyűlés töltötte be.            

Elfogadták a taxi szolgáltatásról szóló rent is, amely értelmében a taxisok a jövőben nem használhatnak olyan kisebb gépkocsikat, amelyek tengelytávja nem haladja meg a 2550 millimétert és amely nem rendelkezik légkondicionálóval. A rendelettel továbbá szabályozták azt is, hogy milyen végzettséggel, illetve szakmai képesítéssel kell rendelkeznie egy taxisofőrnek. 

A Subotica-trans Utasszállító Közvállalat 2019-es működési tervének módosításával jóváhagyták a vállalatnak, hogy megváltoztassa a dolgozókra vonatkozó költségeit, módot találtak arra, hogy az alacsony jövedelemmel bíró járművezetők béreit megemeljék. Ezzel kapcsolatban Bogdan Laban kiemelte, hogy sikerült a Pénzügyminisztériummal megoldást találniuk a járművezetők problémájára, akik külföldön sokkal többet keresnének. Ez nem csak a Szabadka problémája, hanem más városoké és nemcsak Szerbiában, hanem a régió más országaiban is, még az Európai Unióban is – tette hozzá a polgármester.

A Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat igazgatójának kinevezéséről is határozat született, melynek értelmében Predrag Bobić, okleveles közgazdászt lett a Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat igazgatója. Mandátuma négy évre szól.

Az ülést a Távfűtőművek igazgatóválasztása miatt a Demokrata Párt tanácsnokai bojkottálták, ehhez koalíciós partnereik, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének tagjai nem csatlakoztak. Danijel Kovačić, a DP képviselője az ülés előtt tett bejelentése szerint a párt négy tanácsnoka mindaddig távol marad a 67 tanácsnokból álló Városi Képviselő-testület üléseiről, amíg nem teremtődnek meg az országban a tisztességes választások alapfeltételei. Hozzátette, hogy nem hajlandók részt venni a Távfűtőművek igazgatóválasztásával kapcsolatos közjátékban, amely kizárólag a hatalmon lévő politikai pártok dominanciáján alapul.

Az ülésen továbbá Spartak Dulić, festőművész-grafikust nevezték ki a Dr Vinko Perčić Galéria igazgatójának, Lovas Ildikót a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatóbizottsági tagjának, Fekeč Tünde és Bernadeta Paceka pedig a csantavéri Hunyadi János általános iskola iskolaszéki tagjainak lettek megválasztva. Az ülésen 11 pont szerepelt napirenden, melyek közül mindegyiket elfogadták.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..