home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Újra Csitáron
Lőrinc Natália
2016.07.25.
LXXI. évf. 29. szám
Újra Csitáron

A tóbai helyi közösség tavaly a magyarországi Csitárral lépett kapcsolatba, és egy küldöttség el is utazott a Szlovákiától nem messze található kis településre. Ez év tavaszán a tóbaiak vendégelték meg a csitáriakat, és egyre jobban elmélyült a barátság a két falu között.

Július elején került sor a csitári falunapra és a testvértelepülési találkozóra, melyre természetesen a tóbaiakat is meghívták. Ez alkalommal nyolc személy indult útnak, hogy újra lássák a nem is olyan régi, de annál rokonszenvesebb ismerőseiket.

Ebéd után megtekintették a Csitári Értéktár kiállítását a Faluházban, majd a sportpálya szabadtéri színpadán kezdődött színes kulturális műsor. Görög Hajnalka zenés gyermekműsorral lépett fel, és bemutatkozott az Őrhalmi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Kör néptánccsoportja és a Nyugdíjas Klub énekkara, a felvidéki Csitár asszonykórusa, valamint Járja Tamás és párja is társastánccal. Az előadás első része után aláírták Tóba és Csitár község testvértelepülési együttműködési megállapodását. Átadták a díszpolgári címeket, majd hagyományőrző műsorokkal folytatódott az ünnepség. Vendégszerepelt a szlovákiai Kelenye község hagyományápoló csoportja és a szécsényi Palóc néptáncegyüttes. Az esti mulatságot Szóka Júlia énekes és Aradszky László sztárvendég tette emlékezetessé. A nap szabadtéri bállal zárult. Másnap a közös ebéd után elbúcsúztak egymástól az öt település (a felvidéki Csitár és Kelenye, a cseh Police, a szerbiai Tóba és a magyarországi Csitár) képviselői.

Lackó Farkas Erzsébet tanácselnök a következőket mondta a hazaérkezés után:

— Noha korán indultunk, és egy kicsit fáradtak voltunk az utazás miatt, a szívélyes fogadtatás ezt feledtette velünk. A csitáriak tökéletes szervezéssel oldották meg a testvértelepülések vendéglátását. A Tóba és Csitár közötti viszony immár olyan szintre fejlődött, hogy már barátságnak lehet nevezni. Köszönhetően az ottani emberek kedvességének és a tóbaiak barátkozó jellemének. Ezt a kapcsolatot hivatalosan is megerősítettük, és nem csak a papíron leírt szöveggel bizonyítjuk. Véleményem szerint az ottani emberek őszinte érdeklődéssel és törődéssel próbálnak a külhoni magyarságnak segíteni, vagy éppen a kultúránkat, szokásainkat megismerni.

Bacsik Attila tanácstag is lelkesen mesélt az eseményről:

— Már másodszor volt lehetőségem eljutni Csitárra. Mindkét alkalommal elvarázsolt a Cserhát-hegység és az Ipoly folyó völgyének határán fekvő falucska. Igaz, ez a vidék több szempontból is eltér a miénktől, de az ott élőkkel gyorsan megtaláltuk a közös hangot. Bármennyire messze élünk is egymástól, feladatunk és célunk ugyanaz: meglévő értékeinket megőrizni, és megpróbálni mindent megtenni fennmaradásunkért.

Szántó Tivadar tanácstag először járt ezen a magyarországi településen.

— Élmény volt Csitáron lenni. Nagyon jól éreztem magam, és az a vendégszeretet, amelyet ott tapasztaltam, nem mindennapi. Egy kicsit fárasztó volt az utazás, de megérte. Ritkán van ilyen ünnep, amikor két település hivatalosan is aláírja a testvértelepülési megállapodást. Ez a nap nagy nap volt Tóba számára is. Bízom benne, hogy a kapcsolat a két falu között még nagyon sokáig fenn fog maradni.

A tóbaiak élményekkel tele tértek haza, és a találkozás folytatásában bíznak. Már ötletük is van, hogyan viszonozzák a csitáriak vendéglátását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..