home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Új sor, új bekezdés
Szilágyi Edit
2021.07.24.
LXXVI. évf. 29. szám
Új sor, új bekezdés

Beszélgetés ft. Bogdán József atyával életről, sorsról, hivatásról, reményről, irodalomról.

„Csak a másnapok ne lennének,

amikor igyekszel feljelenteni magad…”

(részlet Bogdán József Másnap című verséből)

Ft. Bogdán József vajdasági magyar katolikus pap — jelenleg plébános Torontálvásárhelyen és Ópáván, miséző pap Hertelendyfalván — volt nemrégiben a vendége annak az irodalmi estnek, amelyet az Óbecsei Népkönyvtár és a Keresztény Értelmiségi Kör óbecsei helyi csoportja szervezett Új sor, új bekezdés címmel.


Bogdán József atya

A félelmet, járványt, zsibbadtságot, távolságtartást ránk zúdító, nyomasztó csend után, amikor a veszély távolodni látszik, és a remény, hogy életünk igen rossz fejezete a befejeződés felé billen, jó volt a könyvtár hűvösében újra látni Bogdán József atya szemeiben is a közönséggel való találkozás örömének fényét.

A rendezvény meglepetéssel, a Fokos zenekar által megzenésített verssel kezdődött. Bogdán atya Anyám, Magyarország című költeménye 2004. december 15-én, az emlékezetes magyarországi népszavazás után jelent meg a Hét Napban, és hamarosan nagyon népszerű lett. Maga a költő is ezt szavalta el 2017-ben, amikor átvette a Magyar Örökség díjat. Óbecsén a Fokos zenekar előadásában is ezt hallhatták a megjelentek. A költemény ezúttal is könnyeket csalt elő a hallgatóságból.


Az atyával Szilágyi Edit, a KÉK egyik alelnöke, az óbecsei helyi szervezetének elnöke beszélgetett

Az esemény, melyre sok érdeklődő eljött, beszélgetéssel folytatódott. A pap, szentszéki bíró, történészeti ügyvezető, a szeged—csanádi székeskáptalan tiszteletbeli kanonokja és költő gyermekkora nem volt felhőtlen. Négyéves volt, amikor édesanyja meghalt, testvéreivel együtt nevelőszülőkhöz került. Hétévesen tudta meg, hogy nem a vér szerinti szülők nevelik. A nevelőszülők viszont, miután megszűnt a segély, elengedték a kezét. Ez a nagybetűs életbe lépés minden buktatóját a serdülő fiú elé helyezte, megtörte, de nem törte össze. Pályája elindult, folytatódott. Felfelé ívelt. Valaki más, lélekben gyengébb eltévedhetett volna az úton, vagy irányadója lett volna a bosszú az elszenvedett gyerekkori sérelmek miatt, ő viszont dacolva a világ minden törvényével, az elvárásokkal és az előítéletekkel, a szó legszorosabb értelmében felemelkedett. Teológiai és filozófiai diplomát Diakóváron szerzett 1983-ban, s abban az évben Péter-Pál napján szentelték pappá. A Nagybecskereki Egyházmegye tagja. Papi hivatása mellett irodalommal is foglalkozik. Első versét tizenhárom évesen írta, és 1989-ben jelent meg első verseskötete Ablakok címmel, melyben egy szebb világról álmodik. Az alábbi részlet a könyv címadó költeményéből származik.

„Úgy szeretnék már egy ablakot,

olyan igazit, mint gyermekkoromban

még ha tulipánok nem is nyílnának a párkányán,

de hogyha kinéznék,

szemem elé tárulna az a szépség

amit már évek óta se idebent

se odakint nem láthatok.”


A Fokos zenekar fokozza a hangulatot

Az idő múlásával sorjáztak az irodalmi díjak: 2000-ben Szenteleky Kornél-, 2012-ben Herceg János irodalmi díjat és a Magyar Művészetért Alapítvány Ex Libris díját, majd 2017-ben Magyar Örökség díjat és a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést érdemelte ki.

Irodalmi munkásságát átjárja a múlt árnyéka, és beleszövődik a jelen történéseinek sokszínűsége. Az élet hullámvölgyei sajnos nem kerülnek el bennünket. A hiányérzet, a belénk hasító szomorúság, az igazságtalanság kínja fölé kell kerekednünk — vallja meg verseibe öntött gondolatát is, egyúttal erre biztatva a hallgatóságot és önmagát. Hisz az ébren álmodott álmokban, azokban a láthatatlan falakban, amelyek elválasztják attól a valóságtól, amelyet szebbnek szeretne látni. Nyugalmat hoz ez számára a nyugtalanságba, a társas magányba, illetve biztonságot a ránehezedő bizonytalanságba. Hisz az örök szeretetben. Ezzel a kijelentéssel eltűnik a költő, és a papi hivatás ereje élteti Isten felé irányuló, teljes elkötelezettségét.

Nehezen éli meg a tényt, hogy kevés az esküvő és a keresztelés, de sok a temetés. Amikor erről szól, az arcán végigfut az emlékezés árnyéka, a veszteség kínja, a hozzátartozók fájdalmának átérzése.

Fohász a déli végeken című verse a papköltőben nemcsak a harangok zúgásának üzenetét, nem a szomorúságot ébreszti fel, hanem a reményt is a hit ereje által. Krónikásnak vallja magát, aki látja a rosszban a jót, a sivárságban a szeretetet, a hárítás vagy a hallgatás helyett a szóban és tettekben kifejezett őszinteséget. Ez utóbbit akkor is, ha tudja, hogy általa sebezhetővé válik.

A helyes utat az életen át szerinte nem a körülmények, hanem a lelkiismeret figyelmeztető jele mutatja meg. Isten néha próbára teszi az embert, de kárpótolja is — mondja teljes meggyőződéssel válaszolva a feltett kérdésre. Tapasztalatai szerint minden kín és szenvedés ellenére az élet minden terén van lehetőség az új lap, új bekezdésre. Az ember téved. Elesik. Feláll, mert elesni lehet, de a földön maradni nem szabad. Nem panaszkodik, de a jelenlévők tudják, hogy Bogdán József atya életében sokszor volt kellemetlen látogató a kilátástalanság, a nincstelenség és a csalódás, de új utat keresve és tiszta lapot nyitva mindig megnyílt előtte az általa megálmodott világ. Képes meglátni a gyermeki szemek üzenetét, a virágpompa csodáját, a halkan kimondott szót, a mozdulatlannak tűnő arc mögött az embert.

A kérdések és feleletek megszakadtak. Taps követte a pillanatnyi csendet, a könyvtár nevében Fenyvesi Szilvia mondott Bogdán atyának, a Fokos zenekarnak és minden jelenlévőnek köszönetet. Körülvették azok, akik jelenlétükkel megtisztelték. Utolsóként paptestvérétől, ft. Fuderer László plébánostól búcsúzott el, a mielőbbi viszontlátás reményében. Az elhangzottak hatása és üzenete viszont mintegy visszhangként tovább él azokban, akik meghallgatták.

 

Bogdán József

Temetni hívnak

 

Ismét temetni hívnak a felborzolt tollú

anyókák a rábéi temető duzzadó-lapadó

dombjai közé, a csizmanyomokban pislogó

lepkék társaságába. Ismét temetni hívnak

az egyetlen utca nagy útra készülő lakosai,

hogy mint a vasútállomáson, jegyeket lyuggassak

a menetrendszerűen közlekedő halál-vonatokra.

Hányszor fogok még kezet a fonott kalácsot

majszoló, fogatlan temetőcsősszel, ki a túlvilág

gönceit hordja magán, ördögi mosollyal:

Atyám, píz áll a házhon.

Istenem, ki állítja meg Illés szekerét. Ki az ónos

eső szitálását a gyermeki szemekben?

 

Bogdán József

Fohász a déli végeken

 

Harangok zúgnak a déli végeken
kinyújtja lábát, pöfög a kényelem.
Üres a bölcső, susog a szemfedél
szívünkben tél van, dermesztő hideg tél.

Ördögszekérként, úttalan utakon
görget a vad szél, tapos a hatalom.
Fennakad a szó, mint torkon a falat.
„Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?”

Szent István király, hol az örökséged?
Szólj hozzánk újra, mondj valami szépet.
Ott vagyunk, látod, ahol a part szakad,
lelkünk akár egy kirabolt kirakat.

Mennyei Atyánk, te vagy a végtelen,
derűdet hintsd szét a déli végeken.
Új évezred van, adj nekünk új szívet,
el ne merüljön végleg e kis sziget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..