home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Új munkahelyek teremtése
(Tha)
2012.04.18.
LXVII. évf. 16. szám
Új munkahelyek teremtése

Balázs Ferenc, Oláj Tibor, Ónodi Ibolyka, Horváth Noémi, Kormányos LászlóCsóka községben az utóbbi nyolc-tíz évben szinte teljesen megszűnt a gazdasági fejlődés. A valamikori nagyüzemek: a húsgyár, a mezőgazdasági kombinát már csak halvány árnyékai egykori önmaguknak, sorra tönkrementek, bez...

Balázs Ferenc, Oláj Tibor, Ónodi Ibolyka, Horváth Noémi, Kormányos László

Csóka községben az utóbbi nyolc-tíz évben szinte teljesen megszűnt a gazdasági fejlődés. A valamikori nagyüzemek: a húsgyár, a mezőgazdasági kombinát már csak halvány árnyékai egykori önmaguknak, sorra tönkrementek, bezártak a vállalatok, a szövetkezetek felbomlottak, a termőföldek nagyobb része magánkézbe került. Az egyébként is szűkös mezőgazdasági támogatások megvonása oda vezetett, hogy a korábban sikeres mezőgazdasági termelés és kistermelői tevékenység vészes hanyatlásnak indult. A munkanélküliség problémája mostanra egy-egy családon belül több generációt is érint. A községben a legnagyobb munkáltató és foglalkoztató az önkormányzat és annak intézményei. A helyzet ismeretében nem kell csodálkozni azon, hogy a VMSZ csókai községi szervezetének a 2012 és 2016 közötti ciklusra szóló programja, amely a Választások a változásokért nevet viseli, a munkahely-teremtési lehetőségeket és célokat az első helyen tárgyalja. A tervezet kimondja, hogy az önkormányzatnak ebben a tevékenységben nemcsak részt kell vennie, hanem biztosítania kell az ösztönző környezetet, a vállalkozóbarát adópolitikát és a cégek megalakulásához szükséges lobbizást.
Balázs Ferenc jelenlegi alpolgármester, a VMSZ községi választási listájának vezetője és egyben polgármesterjelöltje sajtótájékoztatón ismertette a programot, amely a gazdasággal és a mezőgazdasággal együtt természetesen minden más fontos területet érint. A községi infrastrukturális feladatokon kívül felsorolja a környezetvédelem, a közművelődés, a kultúra, a sport, az egészségügy, az oktatás és nevelés legfontosabb pontjait, de kitér a határon átívelő együttműködésre, partnerségre és turizmusra is.
A jegyzéken mindegyik helyi szervezet és helyi közösség képviselteti magát, összeállításakor a szakmaiságot és az eddig aktivitást vették alapul, és nem utolsósorban sok fiatal is szerepel rajta.
Oláj Tibor, aki az önkormányzati választási listán az ötödik helyen indul, kiemelte: munkahelyek létrehozására csak a meglvő vagy ezután létrejövő mikro- és kisvállalkozásoknál lehet számítani. Fontos lenne a munkanélküliek vállalkozóvá válásának a felkarolása egy támogatási alap létrehozásával, amelyet községi költségvetési eszközökből és más forrásokból pénzelnének. Lehetőséget kívánnak adni a bejegyzett kisvállalkozóknak, hogy a község honlapján mutassák be tevékenységüket, termékeiket, szolgáltatásaikat. Lehetőségként felvetik az önkormányzati közmunkaprogram beindítását is, amely akár egy évig tartó munkalehetőséget is biztosítana.
Horváth Noémi, a VMSZ Ifjúsági Fórumának ügyvezető alelnöke az önkormányzati lista előkelő harmadik helyét foglalja el Balázs Ferenc és Pintér Csaba, a községi képviselő-testület jelenlegi elnöke után. Az újságíróknak a fiatalok szerepvállalását emelte ki, hiszen ők is felelősek a sorsuk formálásáért, alakulásáért.
A találkozón jelen volt Ónodi Ibolyka, a tartományi és Kormányos László, a tartományi egyéni lista jelöltje. A VMSZ tartományi választási listáján a padéi Barta Tibor és a kanizsamonostori Mészáros Kiss Tibor kapott helyet, a köztársasági listán pedig tizenketten képviselik Csóka községet.
Kormányos László mottója: Törődni a közösséggel! ''Arra számítok, hogy a következő periódusban félre tudjuk tenni az esetleges politikai ellentéteket azért, hogy a polgárok által választott tartományi képviselőnek egy nagyon fontos dolga és feladata legyen, hogy községünket minél több támogatáshoz juttatva polgáraink életkörülményeinek javítása érdekében cselekedjen” -- olvashatjuk többek között a programjában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..