home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Új köntösben a kúlai Népkör
(T. T.)
2007.11.28.
LXII. évf. 48. szám
Új köntösben a kúlai Népkör

A felújított és felszentelt nagyterem - Regécz László felvételeA múlt pénteken került sor Kúlán a Népkör Művelődési Egyesület felújított nagytermének felszenteléssel egybekötött, ünnepélyes átadására. A telt ház előtt megtartott műsorban a helybeli Népkör Művelődési Egyesület, a veprődi Koss...

A felújított és felszentelt nagyterem - Regécz László felvétele

A múlt pénteken került sor Kúlán a Népkör Művelődési Egyesület felújított nagytermének felszenteléssel egybekötött, ünnepélyes átadására. A telt ház előtt megtartott műsorban a helybeli Népkör Művelődési Egyesület, a veprődi Kossuth Lajos Művelődési Egyesület és a sziváci Szenteleky Kornél Magyar Közművelődési Egyesület aktivistái léptek közönség elé. Először Valka Károly, a Népkör elnöke szólt az egybegyűltekhez, majd Juhász György kúlai esperes-plébános felszentelte az újjávarázsolt nagytermet.
- A kúlai Népkör jövőre ünnepli fennállásának 140. évfordulóját, s ez a rendezvény a jubileumi ünnepségsorozat nyitó rendezvénye is volt egyben. A beruházás értéke 1,5 millió dinár volt, amelyet teljes egészében a községi költségvetés állt. A kultúráról beszélve nem igazán ildomos szóba hozni a politikát, de egy dolgot mégis meg kell jegyeznem: a Vajdasági Magyar Szövetség Kúla községben egy időben hatalmon volt, majd ellenzékbe került, de állandóan a demokratikus beállítottságú pártokkal alkotott koalíciót. A demokratikus pártokkal közösen kényszerítettük ki a hatalomtól, hogy a Népkör problémája megoldódjon. Külön köszönetet mondanék minden kúlai magyarnak, minden szavazópolgárnak, akik egyaránt támogatták mind a VMSZ választási kampányait, mind a Népkört is. Mindannyian tudjuk, hogy az utóbbi tíz évben elég zavaros volt nálunk a helyzet, volt olyan időszak, amikor el akarták tőlünk venni a Népkört, máskor a rezsim volt csatlósai le akarták bontani a felújított részt, de okos politikával, megfelelő hozzáállással - amelyben a vajdasági közvélemény támogatását is élveztük Szabadkától Versecig, Szerémségtől Zomborig - sikerült túlélnünk a nehéz időszakot. Kiállt mellettünk minden jóakaratú polgár, hiszen tudtuk: ha a Népkör elveszik, akkor holnapután majd elveszik még egy magyar művelődési egyesület, amit nem engedhetünk meg - mondta Valka Károly, a Népkör elnöke.
A felújítási munkálatok keretében újra szigetelték a Népkör nagytermét, az eddigi ablakokat PVC-ből készültekkel váltották fel, rejtett plafont építettek be, a falat kívül-belül újravakolták, festették, s a világítást és a villamos vezetéket is felújították. A Népkör három régi bejárati ajtaját is kicserélték, PVC-ajtókkal váltották fel őket.
A felújítást kúlai magyar vállalkozók végezték, a fővállalkozó a Blaskó építkezési magánvállalat volt, a villanyszerelést a Jut-El cég végezte, a famunkákat pedig a Goga asztalosműhely.
- Szeretném megköszönni a felsorolt magánvállalkozók segítségét, mindannyian büszkék vagyunk rájuk. Vállalkozóinkra mindig számíthatunk, egyes munkálatokat bérmentve végeztek el, tehát még szponzoráltak is bennünket. Nyugdíjasaink az asztalokat festették, egyesek a vízvezeték, illetve a fűtés rendezését, illetve karbantartását vállalták magukra, nekik is külön köszönet jár. Példás az összefogás, amit a két hónapos munkálatok során tapasztaltunk, s erre minden kúlai magyar ember büszke lehet - mondta Valka.
A Népkör elnökétől megtudtuk, hogy a gázt is bevezették a Népkör udvarába, így szükség esetén rákapcsolhatják az épületet a hálózatra. A Szekeres László Alapítványtól az egyesület hangosításra kapott pénzt, amiből erősítőt, hangszórókat, mikrofonokat vásárolt a Népkör vezetősége.
Az egyesület aktivistái az idény végén sem pihennek, az említett felszentelési ünnepségen kívül szombaton a Kúla Községi Nyugdíjas-egyesület 60 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen léptek fel, majd a képviselőház dísztermében megtartott Tolerancia c. műsor keretében is öregbítették a kúlai Népkör hírnevét. Az egyesület a közeljövőben Mikulás- és karácsonyi műsorral kedveskedik a polgároknak, a fő esemény azonban a jövő év február 22-től 24-éig tartandó központi ünnepség lesz, amikor a Népkör fennállása 140. évfordulójának megünneplésére kerül sor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..