home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Ötvenöt év után ,,helyzetben” a Madách Színház
2007.09.26.
LXII. évf. 39. szám

- Nagybecsereken megalakulóban a hivatásos magyar színházPásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő és Lovas Ildikó szabadkai művelődési titkár szeptember 20-án, csütörtökön találkozott Goran Kneževićtyel, Nagybecskerek polgármeste...

- Nagybecsereken megalakulóban a hivatásos magyar színház
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő és Lovas Ildikó szabadkai művelődési titkár szeptember 20-án, csütörtökön találkozott Goran Kneževićtyel, Nagybecskerek polgármesterével. A találkozó témája a Madách Amatőr Színház volt, eredménye pedig az, hogy a jelenleg civil egyesületként működő színház néhány hónapon belül önkormányzati alapítású és pénzelésű intézmény lesz.
Goran Knežević és Pásztor István abban is egyetértettek, hogy a hivatásos magyar társulat a Toša Jovanović Népszínházban, a színházi kultúra természetes közegében működne, ahol jelenleg a Madách otthona is van.
Ezt követően került sor a színházi kerekasztal-értekezlet harmadik ülésére a Madách próbatermében, ahol a házigazda, Izelle Károly és munkatársain kívül jelen volt Gerold László és a hivatásos színházak képviselői.
Pásztor István elmondta, hogy a nagybecskereki önkormányzat partner a hivatásos magyar színház létrehozásának tervében, melynek megvalósításához elengedhetetlenek a szakma irányadó elképzelései és a szakmai elvárások megfogalmazása.
Gerold László foglalta össze a szakma elképzelését, mely szerint a nagybecskereki hivatásos magyar színháznak mozgalmas kamaraszínháznak kell lennie, amely kielégíti a bánáti régió közönségének igényeit. A Madách munkatársai a három hivatásos színház vezetőjével, valamint Pásztor Bálinttal és Lovas Ildikóval a jogi és szakmai feltételek figyelembevételével kidolgoznak egy tervet, és október elején átadják Goran Kneževićnek.
A megbeszélésen elfogadták a három színház tájolási tervét, amelyet a tartományi Művelődési és Oktatási Titkárság kétmillió dinárral támogat, a Madách pedig a jövő évadtól csatlakozik a tájolásprojektumhoz.
Hernyák György és László Sándor véleménye szerint kulturális életünkben évtizedek óta nem volt példa a szakma és a politika ilyen szintű és független szellemű együttműködésére, aminek a közös tájolás mellett a nagybecskereki hivatásos magyar színház első bemutatója lesz az első eredménye.
A VMSZ sajtószolgálata
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..