home 2024. június 13., Antal napja
Online előfizetés
Összetartozásunk valósága
Tóth Lívia
2022.06.03.
LXXVII. évf. 22. szám
Összetartozásunk valósága

„Nem kell beszélni róla sohasem,

De mindig, mindig gondoljunk reá.”


(Juhász Gyula: Trianon)

2010-ben, a trianoni békediktátum 90. évében a magyar nemzetet érintő jelentős döntések születtek az anyaországban. A Magyar Országgyűlés 2010. május 26-án hatalmas többséggel, 98 százalékos támogatottsággal fogadta el az állampolgárságról szóló törvény módosítását. Ezzel bevezette az egyszerűsített honosítási eljárást — a következő év január 1-jétől kezdték meg az alkalmazását –, ami lehetővé tette, hogy a külhoni magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Azóta a vajdasági magyarok közül több mint 200 000-en éltek ezzel a lehetőséggel.

A törvény új alapokra helyezte a nemzetpolitikát, melynek eredményeit csak azok nem látják, akik csukott szemmel járnak, vagy lételemük a mindig mindenért való fanyalgás.

A másik döntés, melyet sokan meglepetéssel fogadtak, néhány nappal később, 2010. május 31-én született meg, amikor az országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét, az I. világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját. Az erről szóló törvény kimondta, a más-más államokban élő magyarság minden tagja része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság. Persze voltak, akik ellene voksoltak, mert szerintük rontja Magyarország jószomszédi kapcsolatait, és nem szolgálja a határon túli magyarok érdekeit.

És így lett, szerintem nagyon helyesen, az addigi gyásznapból ha nem is ünnep, de alkalom a méltóságteljes emlékezésre. Immár tizenkét éve, hogy június 4-én nem siránkozunk, hanem ki-ki a maga módján próbálja megélni nemcsak a közösségi, hanem a nemzeti összetartozást is. Királyhalmon az almafánál, saját településén az összetartozás tüze mellett, Tóthfaluban az Ákos-koncerten, Budapesten a Kossuth téren, ahol izgalmas családi programokra várják az érdeklődőket, esetleg a saját városunkat, falunkat keresve a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének falain — a történelmi Magyar Királyság 1913. évi összeírás szerinti 12 485 települése között. Vagy éppen Csíksomlyón, mert az idén a pünkösdi búcsú napja egybeesik június 4-ével.

Trianon ténye ugyan kitörölhetetlen, feldolgozhatatlan, és a fenti verssorokkal ellentétben beszélni kell róla, viszont bebizonyosodott, hogy a megújulás szándékával százkét év után is képesek vagyunk erőt meríteni hitünkből, nyelvünkből és kultúránkból.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..