home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Óbecsei mérnökre emlékeztünk
Szilágyi Edit
2021.11.29.
LXXVI. évf. 47. szám
Óbecsei mérnökre emlékeztünk

Petrovácz Gyula óbecsei építészmérnök, földmérnök, egyetemi tanár, szakíró, országgyűlési képviselő, a fővárosi közgyűlés tagja és tevékeny hívő munkásságáról tartott igen színvonalas, dokumentumokkal és fotókkal színesített előadást ft. Fuderer László esperes az óbecsei községháza dísztermében.

Petrovácz Gyula, kora egyik legismertebb építésze értelmiségi családban született Óbecsén 1877. március 25-én, és az óbecsei Nagyboldogasszony-plébániatemplomban lett megkeresztelve. Élete nem volt zökkenőmentes. Az ’50-es évek kezdetén, mint nemkívánatos értelmiségit, feleségével együtt kitelepítették Budapestről egy eldugott birtokra, ahol 1953-ban meg is halt.

A kalocsai jezsuita gimnázium befejezése után a Magyar Királyi József Műegyetem mérnöki karára iratkozott, és 1898-ban szerzett diplomát. Pályafutása Győrben indult, majd a budapesti egyetemen kezdett tanítani. A Magyar Királyi Állami Felső Építőipari Iskola oktatója lett. Ebben az időben kezdte meg egyedül vagy egyetemi kollégájával, később pedig munkatársával, Foerk Ernővel (Temesváron született 1868-ban, építész, a XX. század első felének jelentős alkotója, építészeti szakíró) templomtervezői munkásságát is. Tervei megközelítőleg 50 templom építéséhez, illetve azok felújításához, helyreállításához kötődnek, de számos iskola, kórház, gazdasági épület tervezéséhez, bővítéséhez, felújításához is — mondta az előadó.


Petrovácz Gyula (Forrás: internet)

Hívőként a budapesti Kassai téri Szentlélek-templom Egyházközségi Képviselő-testületének elnöke volt, és a Tevékeny Katolikusok Egyesülete társelnöke. Politikusként a keresztény pártok színeiben volt városi, nemzetgyűlési, majd országgyűlési képviselő, és az építészet, a művészet meg az oktatás területén tevékenykedett. Egyetemi tanárként három szakkönyvet jelentetett meg, valamint a jegyzeteit is kiadta. Nagy szakértője volt a földmértannak, a folyók szabályozásának, utak és hidak építésének, az épületek alapozásának, tervezésének, a szerkezettannak, statikának, a vas és a vasbeton alkalmazásának.

Ft. Fuderer László a folytatásban olyan magyarországi templomok fotóit mutatta be, amelyeket Petrovácz Gyula tervezett, restaurált, illetve bővített, és olyan szobrokét, amelyek a rajzai alapján készültek Bácsalmáson, Kelebián, Baján. Érdekességként emelte ki, hogy a szegedi fogadalmi templomnak, a szegedi dóm bonyolult épületének megépítését Foerk Ernő vállalta el, de ennek a feltétele az volt, hogy a segítője és építészeti ellenőre Petrovácz Gyula legyen. Közös munkájuk volt a tompai templom, valamint a kalocsa-belvárosi iskola és a kalocsai székesegyház restaurálása. Petrovácz Gyula több budapesti templomot is tervezett.


Az előadó és a kórus

Gazdag munkásságát az idén különösen érdekessé teszi a tény, hogy 1938-ban a műszaki bizottság igazgatójaként és tervezőjeként éppen az óbecsei származású építész vett részt a budapesti XXXIV. Eucharisztikus Világkongresszus szervezésében. A bizottság feladata volt, hogy gondoskodjon az ünnephez szükséges építményekről és a technikai berendezésről, a hangosításról és a világításról. Elkészítette a főoltár terveit, különösen odafigyelve arra, hogy az ezredéves emlék félkörös oszlopsorának közepén emelkedjen. Jelentős munka volt ez.

Nevéhez több bácskai épület létrehozása vagy felújítása, kibővítése is kötődik. Az előadó kiemelte a martonosi plébániát és a női zárdaiskolát. De a kucorai retablót, a temetőkápolnát, az oromhegyesi, a sajkáslaki és a tiszakálmánfalvi templomot is. A nemesmiliticsi és az adai templom restaurálásán dolgozott, valamint a bajmoki, magyarkanizsai és bácsföldvári templomok bővítésén.

A megjelentek kiemelt érdeklődése övezte az óbecsei Nagyboldogasszony-templomhoz fűződő történetet. A fotókon ft. Fuderer László bemutatta, hogyan festett a templom 1830 és 1887 között, illetve 1887-től 1917-ig, amikor Petrovácz Gyula elkészítette az épület új arculatát. „Az isteni Gondviselés úgy rendezte, hogy pont 100 év után, 2017-ben, a templomunk homlokzata újra teljes szépségében fölragyogjon, úgy, ahogyan azt Petrovácz Gyula megálmodta” — fogalmazott az előadó.

Ft. Fuderer László előadásán fellépett az idén fennállásának 25. évét ünneplő Óbecsei Schola Cantorum énekkar.

Az óbecsei katolikus templom

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..