home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Így lettem úszóedző
Bús Viola
2023.06.27.
LXXVIII. évf. 25. szám
Így lettem úszóedző

Domonkos Gábor fiatal, kanizsai sportoló, edző és oktató. Imádja azt csinálni, amit szeret, és amit szeret, az is imádja őt. Ez abból látszik, hogy tizenöt éve szoros barátságot kötöttek. Ezt egyrészt onnan tudom, hogy elmesélte nekem, másrészt pedig nap mint nap látom, hogyan teljesít.

* Mióta van jelen a sport az életedben?

— Az úszás ötéves korom óta, vagyis több mint tizenöt éve az életem része. Később focizni kezdtem.

* Miért éppen az úszás? Mert Tisza menti gyerek vagy?

— Így van! A szüleim megkérdezték, lenne-e kedvem úszásra járni. Én úgy voltam vele, miért ne, vágjunk bele! Elmentem egy-két úszóedzésre, és megtetszett. A focit azért hagytam ott, mert nem volt jó a csapatnak az összhangja, a légkör. Az úszásban pedig megtaláltam, amit a fociba nem.

* Mit szeretsz ebben a sportban?

— Magát a vizet. Imádom. A játékokat, az ugrásokat a vízbe, a labdázást, a későbbiekben meg a versenyzést kedveltem meg, amikor már tétre ment. Az úszás egyéni, csak rajtam múlik, a fociban meg minden a csapaton, a csapatszellemen, és ha az nem jó, akkor kicsi az esélye, hogy jók legyünk.

* Emlékszel az első versenyedre?

— Persze, a magyarkanizsai futó- és úszómaraton volt. Hatéves lehettem, és 50 métert kellett úszni. Azután nyolcévesen úsztam le először a 800 métert a Tiszában, tízévesen már a 3 kilométeres távra neveztem be, melyet már tizenkét éve minden alkalommal leúszok. A legkellemetlenebb verseny Čačak környékén volt, amikor egy patakban úsztunk, és a víz hőfoka 17-18 fokos volt, ami egy kicsit szokatlan egy úszó számára, mert az átlag 24 fok szokott lenni.

* Gyerekekkel is foglalkozol, szeretnéd átadni, amit te is megtanultál, megszerettél. Miben segít ez a sport a gyerekeknek, miért és mire jó?

— Elsőként a koordinációban segít, a tájékozódási képességet fejleszti, az állóképességet, növeli a tüdőkapacitást, és kialakul egy helyes testtartás, ami főleg fiatalkorban nagyon fontos.

* Mikor volt az a pont, hogy eldöntötted, ezzel szeretnél foglalkozni? Ez a munkád, vagy megmaradt hobbinak, szenvedélynek, kikapcsolódásnak?

— Most már a munkámnak tekintem. Középiskolás koromban kezdtem komolyabban venni az úszást, figyelmet fordítani rá, ezzel együtt a tanítást-oktatást is. Enis barátom kezdett el előbb ezzel foglalkozni, s az elejében csak besegítettem neki, de egy idő után megszerettem az oktatást, a gyerekekkel való foglalkozást, így befejeztem a sportkart úszóedzőként.

* Nyaranta szerveztek úszóiskolát, úszótáborokat is. Ezek hogyan épülnek fel, szeretnek járni a gyerekek?

— Minden évben, nyáron megszervezzük az úszóiskolát a kanizsai Tisza-parti medencéknél, az idén két alkalommal is lesz. Az egyik július 4-étől 14-éig, a második pedig augusztus 7-étől 20-áig. Húsz gyereket tudunk egyszerre fogadni, akik először megismerkednek a vízzel (merülés, ugrálás, mély víz, levegővétel), utána pedig különféle segédeszközökkel az úszást gyakoroljuk, például úszódeszkával, úszóbójákkal, szivacsokkal. Minden órát játékkal zárunk, fogócskázunk vagy labdázunk. Tíz nap alatt a gyermek megszokja a vizet és megtanulja az alapokat, a siklást, a merülést, a lábtechnikákat. Ezzel egy időben tart az úszótábor is, szintén a Tiszán, a cserkésztelepen. Viszont ez már egyhetes, ott alszunk sátorokban, sokkal több a program, foglalkozás, sétahajókázás, versenyek, játékok. Ötéves kortól várjuk majd a jelentkezőket. A kisebbeknek a medencében, a nagyobbaknak már a Tiszában lesz az edzés.

* Ha nincs nyár, jó idő, hol edzetek?

— Az úszóegyesületünk az év többi évszakában is tart edzéseket a magyarkanizsai fürdőben, ősztől egészen addig, amíg meg nem érkezik a jó idő. Három csoportra vannak felosztva a gyerekek, a kezdők a halacskák, a haladók a delfinek, akik pedig versenyszerűen úsznak, azok a cápák. Összesen hatvan-hetvenen vagyunk.

* Mik a jövőbeli tervek?

— Szeretnénk majd klubbá alakulni az egyesület helyett, valamint örülnénk annak is, ha még több gyerek jelentkezne. Most már a téli ligákat helyezzük előtérbe, azokra fókuszálunk, mivel egy versenyre minimum három hónappal előbb el kell kezdeni készülni.

* Mit nyújt neked a sport?

— Legfőképpen kikapcsolódást, megkönnyebbülést, motivációt, versenyszellemet. Sportolás közben érzem a küzdeni akarást, s amikor van egy visszajelzés, egy eredmény, akkor tudom, hogy jó úton haladok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..