home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Élmény itt alkotni
(T. T.)
2012.02.29.
LXVII. évf. 9. szám
Élmény itt alkotni

Művészek a noszai iskolában - Szabó Attila felvételeiAz 1983-ban alakult, jelenleg tizennyolc tagot számláló képzőművészeti Q-csoport évente több alkalommal is kirándul a környező településekre, hogy megörökítse a természet szépségeit. Leggyakrabban a ludasi általános iskolában teszik tiszte...

Művészek a noszai iskolában - Szabó Attila felvételei

Az 1983-ban alakult, jelenleg tizennyolc tagot számláló képzőművészeti Q-csoport évente több alkalommal is kirándul a környező településekre, hogy megörökítse a természet szépségeit. Leggyakrabban a ludasi általános iskolában teszik tiszteletüket a művészek, az elmúlt hétvégén viszont a noszai általános iskolában adtak egymásnak találkát vagy tizenketten.

Melyik a legjobb?

- Nagy szeretettel jövünk Ludas, Hajdújárás, Királyhalom környékére. Mivel ezen a tájon születtem, én másként kötődök hozzá, mint az, aki máshol látta meg a napvilágot. Nekem ezért nagy élmény itt alkotni, másnak meg azért, mert még nem járt errefelé. A Ludasi-tó, a legelők, a szántók, az erdők, a gyümölcsösök mind-mind alkotásra serkentik a művészeket. Két-három kilométeres körzetben rendkívül változatos a táj, nem tudom, tartományunkban találni-e még ilyet - mondta Török István, a Q-csoport vezetője.
A tágas teremben négy fiatalt is felfedeztünk, akik január eleje óta vesznek részt a csoport munkájában. A csantavéri Kozma Laura a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola harmadéves hallgatója a grafikusi szakirányon.
- Az évzáró kiállításon hangzott el, hogy mi lenne, ha mi is csatlakoznánk a csoporthoz. A mai az első közös rajzolásunk, először alkotunk együtt, s nagyon jól érezzük magunkat. Mi fiatalok gyorsportrékat készítünk egymásról - árulta el Laura.
A Q-csoport jövőre ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, ebből az alkalomból egy katalógust szeretnének kiadni, s terveik között szerepel a folyamatos fiatalítás is.
- Tagságunk elöregedett, negyven évnél fiatalabb tagunk már nincs is. Öt fiatalt hívtunk meg, de a moholi meghívott a zord idő miatt nem lehet jelen. Az igazgatónőnek megígértem, hogy egy képet itt hagyok az iskolában, amiért átengedték nekünk a termet. Tavalyelőtt is ajándékoztam 10-10 képet a noszai, hajdújárási, királyhalmi és ludasi iskolának meg a helyi közösségnek. Egy vándorkiállítást is rendezünk, tíz képet Noszán hagyunk, majd egy idő után a kiállítás átkerül a többi településre - tudtuk meg Istvántól.
A szabadkai Bozsik Ferencnek már 1956-ban önálló kiállítása volt Fiúméban, azaz Rijekán meg Abbáziában, majd különböző okok miatt harminc évig nem alkotott, mígnem találkozott Almási Gábor szobrászművésszel, s a festészetről átváltott a szobrászatra és a fafaragásra. A csoport munkájában 1986 óta részt vevő művész alkotásait a Palicsi-tó partján, a sétány mentén csodálhatjuk meg. Ezúttal nagyszüleit formálta meg, majd egy vadkacsa került ki a keze alól.
A csoport a májusi ünnepek alkalmával az állatkertben állít ki, majd az Orbán-napi kiállítás következik, de nem marad el a szokásos májusi, a ludasi iskolába való kirándulás sem.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..