home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Életünk tevékeny formálói
K. N.
2007.09.26.
LXII. évf. 39. szám

Szabadkán átadták az Aracs-díjakat Gubás Ágota köszönti az egybegyűlteket, előtérben a díjazottak - Molnár Edvárd felvételeA Vársoháza dísztermében alkalmi műsor keretében adták át szeptember 21-én az Aracs Társadalmi Szervezet által az idén kitüntetett közéleti munkásoknak az elismeréseket. A díjat...

Szabadkán átadták az Aracs-díjakat Gubás Ágota köszönti az egybegyűlteket, előtérben a díjazottak - Molnár Edvárd felvétele
A Vársoháza dísztermében alkalmi műsor keretében adták át szeptember 21-én az Aracs Társadalmi Szervezet által az idén kitüntetett közéleti munkásoknak az elismeréseket. A díjat odaítélő bizottság értékelése szerint a kitüntetett személyek nemcsak a hivatásuknak, hanem a délvidéki és az egyetemes magyar közéletnek, a nemzeti művelődésnek és az oktatásnak is meghatározó és hatékony személyiségei.
Az Aracs civil szervezet elnöke, dr. Gubás Jenő ünnepi köszöntőjében gróf Széchenyi István ma is aktuális gondolatait idézte, miszerint a magyar társadalmat belső erkölcsi megújulással lehet és kell megváltoztatni, hiszen a szalmalángszerű lelkesedés, az illúziókergetés, a pártoskodás, az uralkodási vágy a közerkölcsöt a sárba tiporta.
- Hátrányos helyzetünknek egyéb okai is vannak. Naponta tapasztalhatjuk, hogy a gyárak és a termőföld miként kerül idegenek kezére. A magyar munkavállalók lettek a 21. század jobbágyai. Ha a termőföldet is elveszik tőlünk, földönfutóvá válunk, és megpecsételődik sorsunk -- emelte ki elnöki köszöntőjében Gubás Jenő. Éppen ezért kell ünnepelnünk, és elismeréssel adóznunk azok iránt, akik előre tudnak nézni, s látják, mitől lehetne élőbb és boldogabb a szülőföldünk, amelyért a közelmúltban is sokan életükkel fizettek, mint például ft. Takács Ferenc péterrévei plébános, akit 1944-ben a partizán nők embertelenül megkínoztak, majd a magyar katolikus híveket arra kényszerítették, hogy végignézzék meggyilkolását. Rájuk, a magyarság vértanúira kötelességünk emlékezni.
- Ma azokat köszöntjük, akik nevet tudtak adni az árvaságnak, a nemzeti szenvedélynek, a közönynek, a némaságnak és a szorgos kezek munkájának - mondta laudációjában Hajnal Jenő magiszter, az Aracs-díjat odaítélő bizottság elnöke. A társadalmi szervezet a Kalmár Ferenc szabadkai szobrászművész kisplasztikájából és a Gyurkovics Hunor festőművész készítette díszoklevélből álló Aracs-Főnix-díjat az idén Böjte Csaba dévai ferences atyának, a Szervátiusz Tibor kisplasztikájából, Boros György készítette díszoklevélből és pénzjutalomból álló Aracs-díjat pedig Andrási Attila palicsi színházi rendezőnek és Mirnics Károly szabadkai szociológusnak, demográfusnak ítélte oda, a Kutas Ágnes budapesti szobrászművész készítette Aracs-éremmel pedig Molnár Rózsa oroszlámosi tanítónőt, hitoktatót, Nagy Istvánt, a Vajdasági Magyar Folklórközpont elnökét és Raj Rozáliát, a Vajdasági Magyar Folklórközpont titkárát tüntette ki.
Az éppen zajló budapesti városmisszióban tevékenyen részt vevő Böjte atya nem vehette át személyesen a díjat, köszönő szavait munkatársa tolmácsolta.
Az alkalmi műsorban fellépett Péter Ferenc szabadkai színművész és Domány Zoltán zentai előadóművész, valamint az A Prima vista óbecsei verséneklő együttes.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..