home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Égi húrok pengetése
m. k. o.
2013.03.20.
LXVII. évf. 12. szám
Égi húrok pengetése

Topolyai Zenei Napok, 2013 — Ritkán tudok megengedni magamnak ilyen luxust, hogy négy napon át komolyzenei hangversenyt hallgassak, és Észak-Bácska (Topolya és Kishegyes) tehetséges fiataljai üdeségének, szépségének, virtuozitásának adhassam át magam.

Ritkán tudok megengedni magamnak ilyen luxust, hogy négy napon át komolyzenei hangversenyt hallgassak, és Észak-Bácska (Topolya és Kishegyes) tehetséges fiataljai üdeségének, szépségének, virtuozitásának adhassam át magam. Bizonyára így voltak ezzel mások is, mert a négy nap alatt mindvégig telt ház előtt játszottak a meghívott zeneművészek, és a sokszor hangosan kimondott „bravó!” csak enyhe visszfénye volt azoknak a sikeres bemutatkozásoknak, amelyeket — természetesen — szűnni nem akaró tapssal jutalmazott a közönség. Magam sem tudnám eldönteni, hogy az „égi húrok”-at megpendítő gitárosok Bach-feldolgozásai, Csőke Andrea Kodály-interpretációja, Dudás Virág Ervin — a legfiatalabb koncertező — hegedűn megszólaltatott melankóliája vagy a Németországban tanuló, topolyai származású Palágyi Krisztián harmonikajátéka vinné-e el a pálmát, ha az élménydús koncerteket rangsorolnom kellene.

Az említett hangversenyek csak kísérőrendezvényei voltak a Topolyai Zenei Napoknak, amelyek keretében tulajdonképpen négy nemzetközi hangszerversenyt szervezett a topolyai Alapfokú Zeneiskola. Az „Égi húrok” elnevezésű nemzetközi gitárversenyre első alkalommal került sor, a „Zenei pillanatok” az 5. zongoraversenyre utaltak. „Amikor a tücskök ciripelnek” nevű nemzetközi hegedű-, gordonka- és nagybőgő-vetélkedőt 8. alkalommal rendezték meg, az „Akordeonijada”-n pedig első ízben mérték össze tudásukat a harmonikások. Március 8-ától 13-áig mintegy 170 fiatal zeneművész érkezett Topolyára Szerbia városaiból, sőt Magyarországról, Romániából, Szlovéniából és Boszniából is. Az érdeklődő közönség számára nyitottak voltak ezek a rendezvények, de a komolyzene rajongóit mégis inkább az esti órákban zajló hangversenyek vonzották. Gitárjátékkal fellépett a topolyai Dudás Krisztián, a szabadkai Nikola Begović, a szegedi Cserenyec Dóra, az újvidéki-szabadkai Paniks Duo. Zongorán a kishegyesi származású, a szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának elsőéves hallgatója, Csőke Andrea játszott. Az ugyancsak kishegyesi Dudás Virág Ervin (hegedű) az újvidéki Isidor Bajić középfokú zeneiskola másodikos tanulója, és Gál József vezényletével a Topolyai Ifjúsági Vonószenekar is színpadra lépett. A koncertek sorát a topolyai Palágyi Krisztián zárta.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..