home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Április 21-e
Martinek Imre
2024.04.21.
LXXIX.. évf. 16. szám
Április 21-e

Ezen a napon hunyt el 1850-ben Pesten ifjabb báró hadadi Wesselényi Miklós, az országgyűlési főrendiház vezére, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági és tiszteleti tagja, az 1838-as pesti árvíz „árvízi hajósa”.


Budapest, V. kerület — 2023. február 26.

A Szilágy megyei (Erdély) Zsibó városában született 1796. december 30-án. Feljegyeztetett, hogy magyarországi birtoka nem lévén az 1825-ben hosszú szünet után ismét összehívott országgyűlésen csak „hallgató” lehetett. Miképpen az is, hogy más téren annál tevékenyebb vala. Részt vet például a Kaszinó megalapításában, javaslatot tett magyar színház felállítására, és létrehozta az első vívókört. Az 1830-as pozsonyi diétán már a felsőtábla tagjaként, a reformmozgalom elismert vezetőjeként tündökölt.

Barabás Miklós 1836-ban készült festményének reprodukciója — könyvborító

Birtokát képező falvaiban, példát mutatva, elengedte a robotot és a dézsma nagy részét. Elsőként szabadította fel parasztjait a jobbágyság alól, saját költségén taníttatta őket, tanfolyamokat tartott nekik a korszerű földművelésről, állattenyésztésről. 1838-ban a pesti árvízben* életeket mentett, ezért az „árvízi hajós” nevet kapta.

Budapest, Wesselényi-dombormű a pesti ferences templom északi falán — 2023. április 11.

1848-ban jelentős része volt abban, hogy a kolozsvári országgyűlés is kimondta Erdély unióját Magyarországgal. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

*Az 1838-as pesti árvíz március 13-a és március 18-a között okozott súlyos pusztítást, főleg a mai Budapest pesti oldalán. Az árvíz szintjét és tetőzésének dátumát számos emléktábla jelzi több, a mai belső kerületekben lévő épületen. Fotógalériánkba ezekről a helyszínekről válogattunk fénybe írt lenyomatot.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..