home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Álljon meg egy képre!
(Tha)
2007.11.21.
LXII. évf. 47. szám
Álljon meg egy képre!

A tárlat egy részleteAz idei, sorrendben XXV. Magyar Sajtófotó pályázatra és kiállításra 360 szerző jelentkezett több mint tízezer felvétellel. A zsűri tizenhárom kategóriában ítélte oda a díjakat. A legjobb alkotásokat felvonultató tárlaton azok az események, arcok, hangulatok ,,köszönnek v...

A tárlat egy részlete

Az idei, sorrendben XXV. Magyar Sajtófotó pályázatra és kiállításra 360 szerző jelentkezett több mint tízezer felvétellel. A zsűri tizenhárom kategóriában ítélte oda a díjakat. A legjobb alkotásokat felvonultató tárlaton azok az események, arcok, hangulatok ,,köszönnek vissza”, amelyek a 2006. esztendőt emlékezetessé tették: madárinfluenza-járvány, árvíz, társaikat gyászoló tűzoltók, parlamenti választások, égő MTV-székház, ,,játéktank” Budapest utcáin...
A Visszapillantás című kiállítás az elmúlt negyed évszázad legkiválóbb sajtófotóiból mutat be válogatást. Ugyanerre az alkalomra a National Geographic Magyarország szerkesztősége is visszatekintést készített. Milyennek látta és láttatta az elmúlt két és fél évtizedben a világot az amerikai kiadás, az 1888 óta megjelenő National Geographic. Az 1970-es évektől az amerikai szerkesztőség szakított azzal a korábbi időszakban megfogalmazott alapelvvel, hogy a folyóirat ,,csak kellemes természetű információkat közölhet országokról és népekről, és kerülnie kell minden kellemetlen vagy alaptalan kritikát”. A magazin ekkor a távoli tájak, népcsoportok, kultúrák, társadalmak bemutatása mellett már olyan, komoly vitákat kiváltó témákkal is foglalkozott, mint a környezetszennyezés, a nukleáris energia alkalmazása, az illegális vadkereskedelem, vagy épp az emberi evolúció.
A közvéleményt mindenkor élénken foglalkoztató tárlat története 1980-ban kezdődött, amikor a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, mint korábban minden évben, meghirdette a sajtófotó-pályázatot. A képek beérkeztek, a zsűri értékelt, a tagság felbolydult. Ezt követően 1981-ben a Műegyetem klubjában mutatták be a díjazott felvételeket, de a többi képet is a falra tették. Az események hatására a zsűri lemondott, és megújult szemlélettel egy új korszak kezdődött. Az első sajtófotó-kiállítást 1982-ben, a Műegyetem R-klubjában láthatta a nagyközönség. Meghatározó személyisége Szalay Zoltán Táncsics-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotóriporter, aki nem csupán az első, az 1982-es kiállításnak, de az elmúlt 24 évben húsznak a rendezője volt.
A mai magyar fotográfusok szakmai tudását, elismertségét jelzi, hogy a magyar sajtófotó-pályázatokon kiemelt képeikkel a világ legrangosabb megmérettetésein - többek között a World Press fotópályázaton is - díjakat nyertek, és a világ legnagyobb hírügynökségeinek dolgoznak.
Az említett összeállításokat december 2-áig (a Visszapillantás kivételével, amely november 21-éig látható) a szegedi Reök-palotában tekinthetik meg az érdeklődők, hétfő kivételével mindennap 10-18 óráig. Tudja, mi történt 2006-ban? Megmutatják!
A sajtófotó-kiállítás zárórendezvénye december 2-án (vasárnap) este 7 órakor Szilágyi Domokos-Hervay Gizella: Meddig még? című háborúellenes verses estje lesz. Előadják a Szegedi Nemzeti Színház színészei: Melkvi Bea, Harsányi Attila, Pataki Ferenc.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..