home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál
Lajkó Szilvia
2016.05.09.
LXXI. évf. 18. szám
XIV. Tavaszi Vadvirág Fesztivál

A már hagyományosan megrendezendő Tavaszi Vadvirág Fesztivál részvevői minden évben meghódítják az adai közönséget, mely az utcai kavalkád és a gála produkcióit vastapssal jutalmazza. Ez az idén sem volt másként, ami ösztönző örömöt szerzett a szereplőknek, szervezőknek, oktatóknak és szülőknek egyaránt.


A szerző felvételei

A tizennégy éve útjára indított fesztivált mindig családias légkör jellemezte, hiszen a házigazda adai Vadvirág Hagyományápoló Kör olyan kiegészítő programokkal kedveskedik, amelyektől otthon érezhetik magukat a vendég táncegyüttesek és a közönség. A rendezvény lehetőség az ismerkedésre, vetélkedésre, közös mulatságra. A színvonalról a fellépő együttesek gondoskodnak.

Az április idusán megtartott eseményről a szervező Vadvirág HK elnöke, Varga Lívia elmondta:

— A fesztiválozók ilyenkor idevarázsolják a Kárpát-medence minden tájegységét. Célunk, hogy együtt legyünk mindazokkal, akikkel közösen gondolkodunk és akiket a néptánc, a népzene szeretete együtt tart. Egy közösség baráti szálai szövődnek erősebbé, ami ösztönzően példaértékű a tiszta emberi kapcsolatok ápolását tekintve. Ezúttal debreceni, kelebiai, temerini és péterrévei néptánccsoportokat hívtunk meg. Az idei rendezvény szimbólumának a madarat választottuk, mottójául pedig a Holdviola együttes dalszövegét: „Ma rád talál a boldogság, / Tiszta felhőn szállj, madár, / Bármi volt is, már ne bánd, / Ne is gondolj rá!” Ez az üzenet hatja át a közreműködőket, s így a hétköznapok nyomasztó gondolatai háttérbe szorulnak, helyettük jókedv, öröm érvényesül — és ez jellemzi leginkább a rendezvényt.

A szervező, a Vadvirág Hagyományápoló Kör az idén ünnepli fennállásának 25 éves jubileumát, így a fesztivált néhány rendhagyó eseménnyel tették még színesebbé. Egyike a márciusban meghirdetett „Itt születtem én, ezen a tájon” elnevezésű fotó- és rajzpályázat is, melynek díjkiosztó ünnepségére a fesztiválon került sor.

A fotópályázat felnőtteknek is szólt, a legjobbakat meg is jutalmazták, ahogyan a legügyesebb kis fotósokat is: az első helyen Péter Alíz végzett, a második Nagypál Zsófia, a harmadik Apró Boglárka. A képzőművészeti pályázat legjobb alkotóinak sorrendje a következőképpen alakult: az alsósoknál 1. Kabók Luca, 2. Kollár Petra, 3. Kabók Levente lett, a felsősöknél pedig 1. Kaszás Anikó, 2. Apró Fruzsina, 3. Pámer Fábián. A pályamunkákat a Pesznyák Erika, Huszágh Zsuzsanna és Hunyicska Ákos összetételű bírálóbizottság értékelte. A beküldött munkákból kiállítás is nyílt, melyet májustól a Vadvirág HK székházában lehet megtekinteni.

A debreceni Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes tagjai a vadvirágos növendékek családjánál kaptak szállást.

— Igyekszem minden alkalommal más csoportot hozni, hogy a fiataloknak meg tudjam mutatni, a Délvidék nem Szegeddel ér véget, hanem a határon túl is őriznek magyar néphagyományt, ezt pedig akkor tudja valaki értékelni, ha átlépi a határt, és személyesen tapasztalja meg — mondta Törökné Csécs Lenke, a debreceniek művészeti vezetője.

A fesztivál másnapja zenés műsorral indult. A délelőtti órákban az adai és a debreceni fellépők, illetve a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör Pintyőke gyermekcsoportja énekszóval sétált a helyi piacra, és mindenkit meghívott az aznap esti ünnepi gálaműsorra. Invitálás közben a Juhász Zenekar muzsikájára táncra is perdültek a fiatalok — a piacozók nagy örömére.

A gyerekek a délutánt kézműves-foglalkozással tölthették Kabók Katalin és Polyák Szollár Anna kreatív műhelyeiben.

Az esti gálán a már említetteken kívül fellépett még a temerini Szirmai Károly MME Virgonc néptánccsoportja, a kelebiai Gál Ferenc Művelődési Egyesület Vackor táncegyüttese, a péterrévei Bóbita néptáncegyüttes is, illetve a helyi egyesület minden zenész-, valamint tánccsoportja is. A fellépők több tájegységet bemutatva tették igazán színessé a műsort, a színházteremben összegyűlt közönség pedig vastapssal jutalmazta az ifjú generációt. A fesztivál fáradhatatlan muzsikusa a szabadkai Juhász Zenekar volt, mely kora délután jó hangulatú gyermekkoncertet is tartott.

A háromnapos fesztivál utolsó délelőttjét Boldizsár Kornél jóvoltából a Lovasvölgyben tölthették a vadvirágosok és a főnixesek.

A rendezvényt támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, az adai T1 vállalat, az önkormányzat és a szülők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..