home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Volontőrök
Szilágyi Edit
2006.02.22.
LXI. évf. 8. szám

Az élet természetes velejárója az öröm és a bánat, a siker és a teljes elmerülés. Mindenből vagy majdnem mindenből ki lehet lábalni, de azt nagyon, de nagyon kell akarni. Néha összecsapnak felettünk a hullámok. Visszafelé már nem léphetünk, igen kényelmetlen a jelenünk, és hatványozottan bizonytalan...

Az élet természetes velejárója az öröm és a bánat, a siker és a teljes elmerülés. Mindenből vagy majdnem mindenből ki lehet lábalni, de azt nagyon, de nagyon kell akarni. Néha összecsapnak felettünk a hullámok. Visszafelé már nem léphetünk, igen kényelmetlen a jelenünk, és hatványozottan bizonytalan a jövőnk. Ez utóbbi talán éppen akkor észlelhető a legjobban, amikor munkát keresünk.
A statisztikai adatok vészjóslóak. A munkanélküliek száma nagy, és a gazdaság helyzetének elemzéséhez nem feltétlenül szükséges szakember. Csak Újvidéken több mint 38 000 ember keres állást, köztük 21 500 nő. Palánkán 9300 munkanélküli közül 3000 középiskolai végzettségű. Óbecsén sem jobb a helyzet. A munkanélküliek száma megközelíti az ötezret. Legtöbb közöttük a szakképzetlen munkás, de aggasztó, hogy sok felelős beosztásba iskolázatlan emberek kerültek, akkor, amikor (Óbecsén) száz egyetemi végzettségű személy vár egy igazságosabb világra.
A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat óbecsei kirendeltségén, Hadnadjev Vidosava jogásznőt, a kirendeltség vezetőjét éppen egy kellemes munka végzése közben találtuk: munkát keresőknek adott információkat arról, mihez van joguk valójában, mit is kínál és ígér a munkaközvetítő.
- Amikor valaki befejezi a tanulmányait - kezdte mondandóját -, érdemes jelentkeznie a munkaközvetítőben. Ott bejegyzik az adatait, és információkkal szolgálnak. A hirdetőtáblán megtalálhatják a meghirdetett szabad munkahelyek kínálatát, és magukra is felhívják a figyelmet, tehát a munkáltatók is követni tudják, milyen munkaerőre számíthatnak.
Ha valaki már legalább egy éve szerepel a munkaközvetítő listáján, továbbá legalább középiskolai végzettsége van, és nem múlt el 35 éves - a munkaközvetítő segítségével munkához juthat. Ebben az esetben elsősorban a munkatapasztalat nélküli személyekre számítanak. (2116 személy élhet a lehetőséggel.) A munkáltatónál volontőrként szerepel, tehát nem munkaviszonyról van szó, a szakképesítéséhez szükséges tudnivalókat elsajátítja, majd vizsgát tesz. A munkaközvetítő 6100 dináros pénzsegélyt utal ki számára havonta és ezt 12 hónapig élvezheti akkor, ha egyeteme van, 9 hónapig, ha főiskolát, illetve, 6 hónapig, ha középiskolát végzett. A munkaközvetítő az adott időszakban a járulékokat is befizeti rokkantság vagy testi sérülés esetére, esetleg üzemi baleset vagy professzionális ártalom miatt, és az egészségügyi biztosítást is a törvény értelmében. (Ez lehetőség arra, hogy a munkáltató szakemberhez jusson anélkül, hogy bármit is fizetne neki, és ha az érdekelt megfelel, nála is maradhat mint gyakorlattal rendelkező munkaerő, akit már megismert, betanított, tehát a vizsga utáni időszakban már nála lehet rendes munkaviszonyban. Természetesen erre nem kötelezi senki.) A lehetőséggel március 7-éig lehet élni.
A munkaközvetítő segítségével, hallottuk Hadnadjev Vidosavától, kölcsönök is kaphatók, önálló vállalkozás megkezdéséhez - ez esetben még a különböző programok elkészítésében is segítségre számíthatnak, ezenkívül a munkanélküliek szemináriumokra, kurzusokra jelentkezhetnek, amelyek költségét az intézmény fizeti.
A munkáltatók szempontjából igen fontos rendelkezés, hogy abban az esetben, ha 45-5o éves személyt alkalmaznak, a munkaközvetítő megtéríti a járulékok 80%-át, és ha 5o éves koron felüli munkavállalóról van szó, a térítés l00%.
Ha a munkás, önhibáján kívül munka nélkül marad, 30 napon belül jelentkeznie kell a munkaközvetítőben. Pénzsegélyre jogosult, ha előtte legalább 12 hónapig dolgozott. Az adott időszakban be lesz jelentve, és a munkaévei szaporodnak.
Sorjáztak a lehetőségek, amelyekkel élni lehet, és kell. Talán mégsem olyan magasak a hullámok, mint amilyennek fölöttünk néha tűnnek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..