home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Vízumrendszer
2007.09.19.
LXII. évf. 38. szám
Vízumrendszer

Pásztor István és Gémesi Ferenc a sajtótájékoztatón Molnár Edvárd felvételeMagyarország január elsején csatlakozik a schengeni övezethez, ami valószínűleg a vízumkiadási feltételek további szigorítását hozza magával. A múlt héten Gémesi Ferencnek, a MEH szakállamtitkárának vezetésével magas...

Pásztor István és Gémesi Ferenc a sajtótájékoztatón Molnár Edvárd felvétele

Magyarország január elsején csatlakozik a schengeni övezethez, ami valószínűleg a vízumkiadási feltételek további szigorítását hozza magával. A múlt héten Gémesi Ferencnek, a MEH szakállamtitkárának vezetésével magas rangú kormányküldöttség tárgyalt a VMSZ vezetőivel erről a kérdésről.
Pásztor István a megbeszélések utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mostani tárgyalás ebben a kérdésben az elmúlt hónapokban immár a negyedik. Rámutatott arra, hogy a kialakult helyzetnek elsősorban a szerb politikai elit és az elmúlt 15 év történései az oka -- ennek hozadéka az, hogy Szerbia a schengeni feketelistán van. Meglátása szerint tartós megoldást ebben a kérdésben az országnak a fehér listára való felkerülése jelenti. Szeptember 18-án várhatólag megkötik azt a szerződést, amely némileg enyhíti a szerb állampolgárok számára az Unió területére történő belépés kritériumait.
A VMSZ elnöke rámutatott arra is, hogy pártja a magyar kormányzattal való tárgyalások során a vajdasági magyar pártok, történelmi egyházak és civil szervezetek április 13-án elfogadott zárónyilatkozatát tartja továbbra is mérvadónak. Ennek értelmében továbbra is kérik a letelepedés nélküli magyar állampolgárság megadását. Pásztor kijelentette, hogy az ún. kishatárforgalmi rendszer újraindításával kapcsolatban továbbra is negatív az álláspontjuk. A VMSZ elnöke a mostani tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta azt is, hogy minden különbözőség, ellentmondás ellenére bizonyos kérdésekben kirajzolódni látszik a közös gondolkodás: úgy tűnik, van előremozdulás annak a délvidéki kérésnek a megoldásában, miszerint a vízumigényléssel járó költségeket térítsék vissza az itt élő magyarságnak.
Gémesi Ferenc pozitívan értékelte a Szerbia és az EU között kötendő vízum-megállapodást. A szakállamtitkár szerint a magyar kormány több szinten is keresi a megoldást erre a kérdésre, s január elsejéig igyekszik egy olyan komplex megoldást találni, amely megnyugtatóan rendezi a magyar--magyar kapcsolattartást. Az állampolgárság kérdésével kapcsolatban Gémesi úgy nyilatkozott, hogy azt most is lehet kérvényezni -- bizonyos feltételek teljesítése esetén. Elmondása szerint évente ezrével kapnak szerb állampolgárok magyar állampolgárságot.
(-)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..