home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Visszacsempészni a mindennapokba a csodát
Fehér Márta
2023.12.11.
LXXVIII. évf. 49. szám
Visszacsempészni a mindennapokba a csodát

Angyalkák, karácsonyfadíszek, képeslapok és téli motívumú memóriakártyák is készültek az Alkotni jó! MintaKINCStár adventi készülődés elnevezésű kézműves-foglalkozáson Zentán. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ együttműködésével létrehozott rendezvény szombaton délután a Játszani jó! MintaKINCStár játéktér- és termékbemutató családi programmal zárult. A rendezvénynek a zentai múzeum adott otthont.

Az ünnepi készülődés jegyében a magyar kultúra egy szeletével ismerkedhettek meg az alkotni vágyók. Hímzéssel és bútorfestési technikával dolgoztak a résztvevők, miközben a népművészeti mintákat is megismerték. Virág Kiss Anita, a VMMI munkatársa ezúttal nem szervezőként, hanem résztvevőként érkezett a foglalkozásra.


Kovács Nádi Karolina felvételei

— Mostanában kevés olyan programon vettem részt, amelyre nem szervezőként mentem, és amelyre önmagamért jelentkeztem. Általában a hároméves kisfiammal vagy a férjemmel megyünk programra. Amikor kolléganőm, Kovács Nádi Karolina említette, hogy lesz ez a foglalkozás felnőtteknek, kaptam a lehetőségen, mert egyrészt szeretek kreatívkodni, ha van kellő időm rá, és ha le tudok lassulni — és az idén megfogadtam, hogy több időt szánok az adventi készülődésre. Jobban át szeretném adni magam az ünnepeknek, mert tavaly ez nem igazán sikerült. Az esemény nemcsak az adventi ünnepkörhöz volt köthető, és nemcsak kézműves-foglalkozás volt, hanem inkább bemutató foglalkozásnak mondanám. Olyan, gyerekeknek való, fejlesztőjátékokról hallhattunk, próbálhattuk ki, és készíthettük el magunk is, amelyek a népi motívumok köré épülnek, és amelyek játszhatóak otthon, óvodában, iskolában is, és az elkészítésükbe is be tudjuk vonni a gyerekeket. Ennek azért is örültem, mert a játékosítást, a játék általi tanulást rendkívül fontosnak tartom. És így amellett, hogy minőségi időt tudunk együtt tölteni, amíg alkotunk és játszunk, a türelmet és a magyar népi kultúra motívumkincseit is játszva tanulhatjuk meg. A kisfiammal napi szinten játszunk valami mozgásos, kreatív vagy fejlesztő játékot, emellett egészen pici korától igyekszünk a férjemmel a népi kultúra elemeit megismertetni vele, gondolok itt elsősorban a népzenére, néptáncra, mondókákra, dalocskákra. Ezt a tudást pedig azokkal a játékokkal is bővíthetjük, amelyeket most készítettem el, ezen az összejövetelen.

Kovács Nádi Karolina, a VMMI és a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság munkatársa kiemelte, minden évben ebben az időszakban igyekeznek minőségi időtöltést kínálni a kézművesség iránt érdeklődőknek.

— Tavaly kerámiadíszeket, apró tárgyakat készítettünk az adventi időszakban. Ilyenkor különösen fontos a lelassulás, az alkotás. Még nagyobb hangsúlyt helyezünk az értékes, természetes anyagokból készülő tárgyakra. Bízom benne, hogy a mostani adventi kézműves-foglalkozás és családi nap az együttműködésünk kezdete Sevella Zsuzsannáékkal, hiszen a MintaKINCStár egy olyan program, amely nagyon jó lenne, ha minden családban, óvodában, iskolában jelen lenne majd, mert modern köntösben tálalja őseink formakincsét. Fő célunk a közösségi élmény erejével visszacsempészni a mindennapokba ezt a csodát.

A MintaKINCStárnak köszönhetően a gyerekek megismerhetik népi hagyományainkat, díszítőmotívumainkat. A foglalkoztatósorozat a népművészeti anyanyelv elsajátítását segíti — mondta Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus, játékfejlesztő, a MintaKINCStár megalkotója.

— A játékgyűjtemény 2015-ben a Hagyományok Háza által meghirdetett XVI. Élő Népművészeti Országos Kiállítás pályázatára készült, kategóriájában aranyoklevéllel díjazták. A motívumokat a Fejér vármegyére jellemző fehérhímzés gyűjteményből vettük ki. Nagy sikere lett, s ez további anyagok megalkotására sarkallt bennünket. A MintaKINCStár mintavilága közé bekerültek a különféle tájegységek hímzésmintái, a pásztorfaragások mintái, a festett fazekasminták, a zsinórminták, a mézeskalács-ütőfák mintái, és a mintavilág folyamatosan bővül. Mivel pedagógusképzéssel is foglalkozom, tudatosult bennem, hogy a népművészeti motívumok az oktatásban szinte meg sem jelennek — ezért született meg a MintaKINCStár amolyan hiánypótlóként, hogy a népművészetet be tudjuk mutatni az oktatásban is. A minták egy részénél is azt figyelem, mi az, ami matematika- vagy írás-előkészítőre alkalmas, vagy a környezetismeretbe be lehet illeszteni. Először megszülettek a foglalkoztatófüzetek, majd ráépült maga a módszer, melyből egy 30 órás és két 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés lett. Ebben vannak játékok és vizuális alkotófoglalkozások egyaránt, illetve maga a módszertan, hogy mindezt hogyan adjuk át az óvodásoknak, iskolásoknak. Két cél van: az egyik, hogy a motívumkincsünket megismerjük, a másik pedig, hogy olyan készségeket, képességeket fejlesszünk, amelyek a mindennapokban szükségesek. Új köntösbe bújtattuk a motívumkincseket, hiszen a gyerekek mindennapjai a játék körül forognak, és így könnyű megismertetni őket, a sikereken felbuzdulva pedig tovább ösztönözhetőek. A foglalkozás játékismertetővel kezdődött, az anyaországi vendég bemutatta, mi mindenhez lehet felhasználni a különféle motívumokat — a dominótól kezdve a különböző nehézségű memóriajátékokon át a mátrixokig, valamint a Ragassz és színezz!, Rakd össze!, Illeszd a helyére!, Bújtasd el!, Nyomozz! típusú játékokig —, majd vizuális alkotófoglalkozás következett: fehérhímzés-motívum alkalmazásával karácsonyi díszek készültek, üdvözlőkártya, térbeli kinyitható betlehem, beillesztős, elrejtős memóriajáték, valamint bútorfestő mintával kirakó az ünnephez kapcsolódóan, hogy otthon a családok együtt játszhassanak. A népi hagyományokra épülő, egyéni fejlesztésre és kézműves-foglalkozásokra is egyaránt alkalmas játékok az óvónők, tanítók és szülők számára is remekül hasznosíthatóak — hangsúlyozta Sevella Zsuzsanna. A péntek délutáni és a másnap délelőtti foglalkozások után szombat délután a MintaKINCStár-játéktéren a különféle motívumokkal készült játékeszközöket a család minden tagja kipróbálhatta, a közelgő karácsonyi ünnepekre való tekintetettel pedig a szervezők játékvásárral várták az érdeklődőket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..