home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Végre! — Oscar-díjas a Saul fia!
Brasnyó Zoltán
2016.03.06.
LXXI. évf. 9. szám
Végre! — Oscar-díjas a Saul fia!

„Talán az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film” — mondta Nemes Jeles László a hollywoodi Dolby Színház színpadán.

„Talán az emberiség legsötétebb óráiban is van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film” — mondta Nemes Jeles László a hollywoodi Dolby Színház színpadán. A fiatal rendező megköszönte alkotótársainak, köztük a főszereplőnek, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet: „Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, mely akkor is hitt ebben a filmben, amikor senki más” — mondta Nemes Jeles. Eddig nyolc film képviselte Magyarországot az Amerikai Filmakadémia seregszemléjén, ezek közül egyedül Szabó István Mephisto című alkotása kapta meg az aranyszobrocskát 1982-ben. Harmincnégy évvel ezelőtt. Nemes Jeles László műve történelmet írt. Szinte az összes győzelem papírformának tekinthető: az eredeti forgatókönyv díját a Spotlight — Egy nyomozás részletei című újságírófilm kapta. Az adaptált forgatókönyvét A nagy dobás, a legjobb jelmez, látvány és smink Oscar-díjait a Mad Max: A harag útja érdemelte ki, csakúgy mint a vágásét, a hangvágásét és a hangkeverését is. Tíz jelöléséből hatot nyert el a Mad Max. A vizuális effektusok díjának odaítélésekor azonban mindenki meglepődött: lekörözve a Star Wars — Az ébredő Erőt, a Mentőexpedíciót, A visszatérőt és a Mad Maxet tavaly az Ex Machina című mozi hozta a legtöbbet a vizuális effektusok terén. A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Mark Rylance rögtön az első Oscar-jelölését díjra váltotta a Kémek hídja című Steven Spielberg-filmben nyújtott alakításáért. A legjobb zene Oscarját jól megérdemelten Ennio Morricone kapta, aki 2006-ban életmű-Oscarban részesült — talán ezzel igyekezték kárpótolni azért, mert előzőleg öt Oscar-jelölésért nem kapta meg a díjat. Morricone Quentin Tarantino Aljas nyolcasához írt grandiózus dallamokat. Nyolcvanhét évesen minden idők legidősebb nyertese lett. A legjobb dal díját a legújabb James Bond-film, a Spectre: A Fantom visszatér címadó dala kapta, Sam Smith előadásában. A legjobb rendező az idén is Alejandro González Iñárritu lett, A visszatérő instruálásáért. A legjobb színésznőnek járó díjat Brie Larsonnak ítélték oda. A férfiak mezőnyében pedig ezúttal már nem volt kérdés, hogy Leonardo DiCaprio végre beteheti majd a vitrinbe a régóta várt aranyszobrocskát. Hatodik jelölését váltotta díjra az idén, A visszatérőben nyújtott döbbenetes alakításáért. DiCaprio Martin Scorsesének és Iñárritunak is köszönetet mondott. Beszédében a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetett. Hosszan és folyékonyan beszélt, jóval a megengedett időkereten túl. Elvégre volt ideje gyakorolni a köszönőbeszédet az elmúlt években. A legjobb film Oscar-díját Morgan Freeman adta át, a Spotlight — Egy nyomozás részletei alkotógárdájának. A Spotlight mindössze a második díját kapta meg az eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díj után.


eletforma.hu

Összességében megállapítható, hogy igazságos döntések születtek. A nagy vesztes ezúttal a legújabb Star Wars, a Matt Damon nevével fémjelzett Mentőexpedíció, valamint a Brooklyn volt. A magyarok számára hatalmas sikernek számít az idei gála. A Saul fia legfőbb vetélytársának egyébként a Mustang című francia—török filmet tartották. Esélyes volt még A sivatagon át című jordán film, A kígyó ölelése című kolumbiai mozi, illetve a dán Egy háború. A 2016. évi Oscar-díjátadóval nemcsak a magyarok, de az egész filmes szakma meg lehet elégedve. Az idei legérdekesebb momentum minden bizonnyal az volt, hogy ebben az évben a közönség nem a legjobb filmre figyelt oda elsősorban, sokkal inkább DiCaprio rég várt sikerére. És nekünk, magyaroknak sem a Spotlight jut majd eszünkbe 2016-ról. Sokkal inkább a magyar film dicsőségének világszintű elismerése az 1982. évi, Szabó István rendezte Mephisto óta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..