home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Vasárnap szavazunk!
(o. i.)
2008.01.16.
LXIII. évf. 3. szám

BOTRÁNYOS DÖNTÉS. Vasárnap szavazunk. A kampánycsend előtti utolsó hétvégén a szerbiai elnökválasztás jelöltjei teljes erőbevetéssel kampányoltak. Mégsem az elnökjelöltek valamelyike robbantotta ki a hét botrányát, hanem a -- Köztársasági Választási Bizottság! A szerb elnevezés rövidítése alapján kö...

BOTRÁNYOS DÖNTÉS. Vasárnap szavazunk. A kampánycsend előtti utolsó hétvégén a szerbiai elnökválasztás jelöltjei teljes erőbevetéssel kampányoltak. Mégsem az elnökjelöltek valamelyike robbantotta ki a hét botrányát, hanem a -- Köztársasági Választási Bizottság! A szerb elnevezés rövidítése alapján közismert RIK. A testület világgá RIKkantotta, hogy a szerbiai elnökválasztáson megfigyelőként részt vehetnek az EBESZ és a Független Államok Közösségének, a testvéri oroszoknak a képviselői. Ám az USA és Nagy-Britannia belgrádi nagykövetségeinek képviselői nem kísérhetik figyelemmel a szerbiai elnökválasztást! Ez a döntés, ez a látványos angolszász-fóbia enyhén szólva is szégyen -- egész Szerbiára nézve.
PÁSZTOR ISTVÁN ÉSZAK-BÁNÁTBAN ÉS DÉL-BÁCSKÁBAN. A VMSZ, a VMDP és a VMDK alkotta Magyar Koalíció elnökjelöltje, Pásztor István a hétvégén Törökkanizsa községben fölkereste Majdánt, ahol a gyermekéveit töltötte, Törökkanizsán pedig Bogdán József plébánosnál vendégeskedett. Járt Óbecsén, Nagykikindán, vasárnap pedig Topolyán, Bácskossuthfalván és Újvdiéken. A tartományi székvárosban, a Telepen megtekintette azt a telket, melyen a tavaszra kezdődik meg az Európa Kollégium építése. Pásztor szerint az Európa Kollégium jó példa arra, hogyan válhatnak realitássá a megvalósítható elképzelések. A szerbiai elnökválasztás kapcsán pedig elmondta: ,,Január huszadika nem rólam, és nem a három pártról szól. Hanem arról, hogy a 12 pontba foglalt értékek mellett a közösség mekkora része fog felsorakozni. Minél többen szavaznak a koalícióra, annál nagyobb lesz a politika súlyunk. Ezért mindenkit arra kérek, hogy a huszadikai választás idején szakítson magának egy fél órát, és tiszteljen meg bennünket a szavazatával. Mindannyiunk számára nagyon fontos, hogy azt az életszerű, céltudatos politizálást, amit feladatként megfogalmaztunk, meg is tudjuk valósítani.
,,NEM AZ AGGASZT... Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt jelöltje szombaton Újvidéken tartotta meg választási konvencióját, ahol a Magyar Koalíció elnökjelöltjét, Pásztor Istvánt ért vádakra is kitért (,,miért kellett egy magyarnak jelöltetnie magát a szerbiai elnökválasztáson?). Elmondta: ,,Nem az aggaszt, hogy a magyarok elnökjelöltet indítottak, hanem sokkal inkább az: miért nem tették meg ugyanezt az albánok is. Szégyenlősen jelentették meg a szerb sajtóban azt a minapi kijelentésemet is, hogy kezet kell nyújtanunk az albánoknak, és ki kell egyeznünk velük. Meg kell ezt tennünk elsősorban a Kosovóban élő szerbek érdekében -- mondta Čedomir Jovanović.
A SZEMFÉNYVESZTÉS NAGYMESTEREI. A kilenc szerbiai elnökjelölt között kettő a ,,nagy építkező képében folytat választási kampányt. A szocialista Milutin Mrkonjić még Slobodan Milošević idejében, az 1999-es NATO-bombázásokat követő újjáépítés idején, kapta főnökétől ezt a jelzőt. Velimir Ilić, az Új Szerbia jelöltje a Koštunica-kormány nagyberuházási minisztereként szerzett babérokat igyekszik most újrahasznosítani. Mind a ketten ugyanis már rég megnyitott, felavatott utakat adnak át ezekben a napokban. Velimir Ilić a minap ünnepélyesen átadta rendeltetésének azt a ŠabacLoznica útszakaszt, amelyen már hosszú hónapok óta folyik a forgalom. Ugyanakkor néhány nappal ezelőtt megígérte, hogy a Valjevo--Loznica vonalon vasúti útszakasz épül: ezt az akkor és azóta sem létező útszakaszt 1999-ben Milutin Mrkonjić már megnyitotta! Van jobb is: a Bor--Zaječar útszakaszt eddig már nem kevesebb mint 5 alkalommal avatták. Először három szocialista politikus, Zoran Sokolović, Nikola Šainović, végezetül Milutin Mrkonjić vágta át a szalagot, majd az Új Szerbia két jeles képviselője: először Velimir Ilić, majd Zorica Đerić Stojičić.
A TITOKZATOS MAJA. Már hosszabb ideje sajtótalálgatások témája, hogy Maja Gojković, Újvidék polgármestere vajon kilépett-e a Szerb Radikális Pártból. A kérdésnek különös aktualitást adott a tény, hogy a legszűkebb pártvezetésbe tartozó polgármester asszony nem vett részt az SZRP szerbiai elnökjelöltjének, Tomisalv Nikolićnak az újvidéki kampánygyűlésén! Egyes hírforrások szerint Maja Gojković arra készül, hogy A mi Újvidékünkért -- Za naš Novi Sad nevű polgárok csoportjával indul a május 11-ére kiírt tartományi és helyhatósági választásokon. Legközelebbi munkatársai előbb cáfolták a hírt, majd úgy nyilatkoztak: Maja Gojković azt fontolgatja, hogy otthagyja a politikát, és ismét ügyvédként dolgozik. Az újabban ,,mérsékelten radikális jelző kíséretében emlegetett politikusnő egyelőre nem nyilatkozik.
Itt mondjuk el, hogy az ismételten szerbiai elnökjelölt Tomislav Nikolić reklámfilmjének készítői (mely hirdetés az árulónak titulált B92 tévén is folyamatosan fut) egy ,,szelídebb radikálist mutatnak a választópolgároknak. Ez a Nikolić már nem viseli zakóján a főnök, Vojislav Šešelj arcképét ábrázoló kitűzőt.
SZORULNA A HUROK? A boszniai Szerb Köztársaság a múlt héten ünnepelte a köztársaság napját, mely ünnepségen a szerbiai küldöttség is részt vett Oliver Dulić parlamenti házelnök vezetésével. Ezt az eseményt szerb nézőpontból nyilván beárnyékolta a hír: Miroslav Lajčaknak, a nemzetközi közösség magas rangú képviselőjének az utasítására a boszniai Szerb Köztársaság rendőrsége elvette Radovan Karadžić családjának a személyi igazolványát és útlevelét. A háborús bűnök elkövetésével vádolt Radovan Karadžić felesége, fia, lánya és veje ily módon nem hagyhatja el az ország területét, okmányaik elkobzását követően pedig kihallgatásra is bevitték őket Paléba. Az akció annak az eljárásnak a része, amelyben a boszniai ügyészség 40 személy ellen indított vizsgálatot annak gyanújával, hogy a hágai vádlottakat segítő hálózathoz tartoznak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..