home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Vandalizmus a gimnáziumban
(re)
2005.09.20.
LX. évf. 38. szám

Újabb incidens történt szerdán, szeptember 14-én a szabadkai Svetozar Markoviæ Gimnáziumban. Két, nem magyar anyanyelvű fiatal - egyébként nem az intézmény tanulói - besétáltak az iskolaépületbe, és belekötöttek a folyosón várakozó, magyarul beszélő tanulók egy csoportjába, és annak két tagját fizik...

Újabb incidens történt szerdán, szeptember 14-én a szabadkai Svetozar Markoviæ Gimnáziumban. Két, nem magyar anyanyelvű fiatal - egyébként nem az intézmény tanulói - besétáltak az iskolaépületbe, és belekötöttek a folyosón várakozó, magyarul beszélő tanulók egy csoportjába, és annak két tagját fizikailag is bántalmazták. Az egyik áldozat olyan erős ütést kapott az arcára, hogy sérülésének ellátásához a szabadkai kórház szemész szakorvosainak beavatkozására volt szükség. A két elkövető azonnal elhagyta az épületet, miközben Milojeviæ Klára, az intézmény igazgató-helyettese - aki akkor ügyeletes volt - pillanatokon belül értesítette a mentőügyeletet és a rendőrséget.
Veselin Jeftiæ, a Svetozar Markoviæ Gimnázium igazgatója az esettel kapcsolatban elmondta, hogy bár a tanintézmény minden tanulójának saját, fényképes kitűzője van - melynek ellenőrzése az ügyeletesek feladata -, de szinte képtelenség a szünetek idején minden belépőt ellenőrizni, mert egy váltásban mintegy 500 tanuló jár iskolába. Az igazgató véleménye szerint a két óra közötti idő alatti tumultust használta ki a két elkövető, hogy észrevétlenül bejuthasson az épületbe, és csupán a véletlen műve, hogy a szóban forgó két magyar fiatalba kötöttek bele. Éppúgy megtehették volna bárkivel, nemzeti hovatartozására való tekintet nélkül.
Vojin Kojiæ, a szabadkai rendőrség osztályvezetője elmondta, hogy az elkövetőket rövid időn belül sikerült kézre keríteni. Bűnvádi feljelentést tettek ellenük, és az ügyet átadták a szabadkai Kerületi Bíróságnak.
Az osztályvezető elmondta továbbá, hogy a rendőrség megítélése szerint az eset nem tartozik a nemzetiségi, illetve a vallási alapon történő atrocitások közé.
Az ügy kivizsgálását a Szabadkai Kerületi Bíróság folytatja.
Kucsera Géza, Szabadka polgármestere elítéli a történteket, egyúttal elmarasztalja a szabadkai belügyi titkárságnak az ilyen alapon történő incidensekhez való hozzáállását. A polgármester hangsúlyozta: követeli a rendőrségtől, hogy a korábbi megbeszéléseknek megfelelően minden hasonló esetről adjon ki közleményt, hogy általa ne csak a helyi önkormányzat, hanem a polgárok is értesülhessenek mindarról a szabálysértésről, illetve bűncselekményről, amely városunkban történik.
Pintér Molnár Edit községi oktatásügyi tanácsostól megtudtuk, hogy a közeljövőben nagyszabású megbeszélésre kerül majd sor a szabadkai általános és középiskolák igazgatói, a belügyi szervek és a katonaság képviselői között. E megbeszélés célja, hogy együttes erővel próbáljanak megoldást találni az iskolás és óvodás gyermekek biztonságának megőrzésére. Ennek érdekében átiratban kérik a köztársasági illetékes minisztériumot, hogy tegye lehetővé az oktatási intézményeknek és környéküknek az állandó rendőri felügyeletét. Az önkormányzat szerint ez akár a civil katonai szolgálatot töltő fiatalok bevonásával is megoldható.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..