home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Vandalizmus Szegeden
K. F.
2008.01.09.
LXIII. évf. 2. szám

TudósítónktólA rendszerváltozás után advent idején szinte minden évben felállították a szegedi dóm hátsó kapujánál a betlehemes jászlat. A csodálatos Dóm tér ezzel a látványában is megkapó szakrális építménnyel még szebbé lett, hangulatosabbá vált a karácsonyi vásár, amelyet szintén hagyományosan ez...

Tudósítónktól
A rendszerváltozás után advent idején szinte minden évben felállították a szegedi dóm hátsó kapujánál a betlehemes jászlat. A csodálatos Dóm tér ezzel a látványában is megkapó szakrális építménnyel még szebbé lett, hangulatosabbá vált a karácsonyi vásár, amelyet szintén hagyományosan ezen a helyen tartanak. Rengetegen megfordulnak itt a csaknem egy hónap alatt, s a bevásárlás, a megannyi zenei rendezvény, betlehemes játék, megtekintése után rövid időt eltöltenek az emberek a kis Jézust és szüleit, meg a napkeleti bölcseket megjelenítő szoborcsoport előtt. Ki hitbéli meggyőződése okán, ki pedig csupán kíváncsiságból vagy a gyerekek ismételt unszolására.
A szegediek és az odalátogató vidékiek is megszokták már e látványt, s örömmel vették tudomásul, hogy tavaly is a helyére került a betlehem. A karácsonyi ünnepek után azonban valakinek útjában volt a jászol, és felgyújtotta. Az egyik éjjel arra lettek figyelmesek a járókelők, hogy hatalmas füst száll fel a patinás templom hátsó ajtajából és a boltívek alól. Riadóztatták a tűzoltókat és a rendőrséget, közben egy hivatásos, de szolgálaton kívüli tűzoltó segítségével oltani kezdték a tüzet. A helyszínre érkező tűzoltókkal még egy órán át dacoltak a lángok, felbecsülhetetlen károkat okozva a templom épületén. Megsemmisült a betlehem, megégtek a bejárati ajtók, a főkapun megolvadt a bronz dombormű, a faragott oszlopok szétestek, az égés- és füstnyomok befedték a hátsó bejárat nagy részét. A füst beszivárgott a templom belsejébe és a másnapi miselátogatásra érkezőket kellemetlen, émelyítő füstszag fogadta.
Kondé Lajos, a dóm plébánosa elmondta, hogy a rendőrség még vizsgálódik az ügyben, de feltételezése szerint valaki heccből gyújtotta fel a szalmabálákkal körülrakott betlehemi istállót. Erre utalnak a környéken fellelt söröspoharak, amelyeket a feltételezett elkövetők otthagytak a helyszínen, amikor látták, hogy ég a dóm hátsó bejáratánál levő betlehemes jászol. A plébános mélységes megdöbbenésének és elkeseredésének adott hangot és az anyagi káron kívül az erkölcsi kár jelentőségét emelte ki. Annál inkább, mert a magyarországi média nagy teret ad a történteknek.
Dr. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyés püspök nyilatkozatban ítélte el a példátlan vandalizmust. Rámutatott arra, hogy mai, zaklatott világunkban ilyesmi is előfordulhat, mert az erkölcsi gátak felszakadtak, s nem érezzük igazán a felelősség súlyát egyes cselekedeteink esetében. A püspök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy sem a püspökség, sem a belvárosi plébánia nem kapott fenyegető levelet az elmúlt időszakban.
A rendőrség vizsgálódik, nyomoz, igyekszik fényt deríteni a bűncselekményre, amelynek nyomán 10 millió forintot meghaladó kár keletkezett a templom épületén.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..