home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Vajdaság megmutatta
Orosz Ibolya
2008.05.28.
LXIII. évf. 22. szám

AZ EURÓPAI VAJDASÁGÉRT KOALÍCIÓ MEGYåZå FÖLÉNYE. Tartományunkban vasárnap tartották a választások második fordulóját, mely szavazáson a vajdasági parlament összesen 120 mandátumából a másik 60 sorsa dőlt el. A második fordulóban az Európai Vajdaságért Koalíció-Boris Tadić (DP, G17 Plusz) 41 man...

AZ EURÓPAI VAJDASÁGÉRT KOALÍCIÓ MEGYåZå FÖLÉNYE. Tartományunkban vasárnap tartották a választások második fordulóját, mely szavazáson a vajdasági parlament összesen 120 mandátumából a másik 60 sorsa dőlt el. A második fordulóban az Európai Vajdaságért Koalíció-Boris Tadić (DP, G17 Plusz) 41 mandátumot szerzett, az SZRP 5, a Magyar Koalíció 4, az SZDP 2, az SZSZP, az LDP és a VSZL pedig 1-1 mandátumot. Ezzel a Boris Tadić nevével fémjelzett európai tömörülés abszolút többséget szerzett a vajdasági parlamentben: összesen 64 képviselője van. A radikálisok összesen 25, a Magyar Koalíció 9, az SZDP 6, a VSZL 6, az SZPSZ 4, az LDP 1, és négy polgári tömörülés is 1-1 képviselőt adhat. A vasárnapi második fordulóban a Magyar Koalíciónak 11 jelölje volt, s csak 4 képviselője jutott be a parlamentbe: Szabadkán dr. Tóth Tivadar, Topolyán Egeresi Sándor, Magyarkanizsán dr. Körmöczi László, Óbecsén pedig Fehér László kapott több szavazatot, mint DP-s ellenjelöltje. A legkellemetlenebb meglepetés az, hogy dr. Korhecz Tamás tartományi kisebbségi titkár nem szerzett képviselői helyet a vajdasági parlamentben.
KIKAPÓS A MENYECSKE? A szerbiai kormányalakítási tárgyalások hírei álltak az elmúlt hét híreinek az élén. Folytak a találgatások, hogy a mérleg nyelvének szerepében kinek az udvarlását fogadják majd el a szocialisták. Kit választ majd a Slobodan Milošević hanghordozását kitűnően utánzó Ivica Dačić? Nos, vasárnapra kiderült, hogy az SZSZP főbizottsága elfogadta: Belgrádban, a városi parlamentben együtt alakítanak majd kormányt Koštunicával és Šešelj radikálisaival. Nevezett koalíció polgármesterjelöltje pedig a radikális párt főtitkára, Aleksandar Vučić - a belgrádiak egy csoportja már nemegyszer tüntetett az ellen, hogy a főváros embereként emlegetik Vučićot. Belgrád Szerbia motorja, s itt már biztos a radikálisszocialista összeborulás. Csakhogy: kikapós a menyecske. Köztársasági szinten Ivica szíve mintha inkább a Tadić vezette európai tömb felé húzna. ,,Ilyen játékba nem megyünk bele, hogy fővárosi szinten a radikálisokkal lépnek koalícióra, köztársasági szinten meg majd velünk. A G17 Plusz nevében kijelentem: nem veszünk részt a kormányalakításban, ha Tadić a szocialistákkal állapodik meg! - nyilatkozta vasárnap a B92-nek Mlađan Dinkić. Első felháborodásában mondta, amit mondott, vagy komolyan is gondolja? Reméljük, ezen a héten már kiderül. Lapzártakor (hétfő délelőtt) annyi biztosnak látszik: Šešeljnek sikerült bevennie Belgrádot. Hogy Vučić annyi ideig lesz polgármestere Belgrádnak, mint Tomislav Nikolić volt szerbiai házelnök (egy hétig se) - majd meglátjuk.
HA NEM VELÜNK TÖRTÉNNE... Szerbia elnöke, az Európai Szerbiáért koalíció listavezetője a múlt csütörtökön reggel kezdte és késő délután fejezte be azoknak a pártelnököknek/küldöttségeknek a fogadását, akik a május 11-ei választásokon mandátumot szereztek a szerbiai parlamentben. A Magyar Koalíció nevében Pásztor István, a VMSZ tárgyalt Boris Tadićtyal, s biztosította arról, hogy az MK támogatja őt egy európai irányultságú kormány megalakításában - abban az esetben, ha az a kormány felvállalja az MK számára fontos kérdéseket. Az európai integrációt, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztést, s a magyar közösség számára külön jelentőséggel bíró kérdéseket, úgymint: a körzethatárok módosítása, részarányos foglalkoztatás, a nemzeti tanácsok megválasztásáról szóló törvény meghozatala. A Magyar Szó munkatársának felvetésére, hogy ,,mindkét fél a szocialisták kegyeiért harcol Pásztor István a következőket mondta: ,,Ezt önmagában tragikusnak tartom. Az a párt, amely a 90-es években számos család és egy egész ország tragédiáját okozta, most olyan helyzetben van, hogy mindenki az ő kegyeiért harcol. Ha ez nem velünk történne, az ember halálra röhögné magát. Így viszont, hogy ez a valóság, amiben élünk, nem tudok napirendre térni felette.
HÁGAI KIJELENTÉS. A háborús bűnök elkövetésével vádolt csetnik vajda, Vojislav Šešelj a múlt héten azt mondta a törvényszék előtt: szerinte Zvezdan Jovanović ártatlan, nem hiszi, hogy ő lőtte volna le Zoran Đinđićet. Amennyiben mégis, úgy olyan hősként kell őt tisztelni, mint Gavrilo Principet. Kijelentése nyomán csoda történt a leköszönő szerbiai kormányban. Az elhangzottakat a kormányülésen nemcsak a DP-s és a G17-es miniszterek ítélték el a legerélyesebben, hanem Koštunica és miniszterei is. Rég volt egyetértés közöttük bármilyen kérdésben. Most egyként álltak ki - illemből, egy kormányközlemény erejéig.
KOŠTUNICA VISSZAVONUL?! Végre, egy jó hír Belgrádból. A Blic napilap értesülése szerint Vojislav Koštunica, az SZDP elnöke távozik a párt éléről, és visszavonul a politikai életből is, ha a kormányalakításról nem sikerül megegyezésre jutnia a szocialistákkal és a radikálisokkal. Azt mondják, hogy a visszavonulását fáradtságra hivatkozva fogja bejelenteni. Nos, ha igaz a hír, akkor szurkolok neki. Hogy mielőbb, és alaposan kipihenhesse magát. A nagy járandóságát, a nemzeti nyugdíjat se irigyeljük el tőle - hadd kapja, csak eszébe ne jusson még egyszer visszatérni. Nekem, aki 2000-ben úgy szavaztam rá, mint egy kisangyal (Milošević ellenében), szabad ezt mondanom, jogom van rá. Már az államközösség elnökeként kimutatta a foga fehérjét: tanácsadói klikkjével együtt óriási kanala van az akkori szerbiai kormányfő, a tragikus sorsú Zoran Đinđić elleni lejárató hadjáratban. Utóbb Szerbia miniszterelnöki székében bebizonyította: még az árnyéka sem lehet az elődjének. Kormányfői (le)szereplésébe mi legalább annyira belefáradtunk, min ő a kormányzásba. Az utóbbi másfél évben már csak zsarolással tudta megtartani magát a székében - és minimális szavazói támogatottsággal maximálisan uralkodni Szerbián. Ez valóban ,,fárasztó lehet. Főleg, ha valaki annyira bízik önnön nagyságában: a polgároktól várt visszaigazolást, hogy pótolhatatlan, ő Szerbia Kosovójának őre. Nagy bakot lőtt: a választásokat elbukta. Pedig a szocialistákkal és a radikálisokkal előrehozott választások nélkül is (!) alakíthatott volna kormányt. Vagy elmehetett volna pihenni már fél éve. Bár az is megeshet, hogy utóbb majd mi, szavazópolgárok veszünk ki magunknak egy kis pihetőt. Abban az esetben, ha Tadić mégiscsak Koštunicával áll össze kormányt alakítani. Megint.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..