home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Улица Балзакова — Balzac utca — Ulica Balzacova
Fehér Márta
2019.04.12.
LXXIV. évf. 14. szám
Улица Балзакова — Balzac utca — Ulica Balzacova

Újabb háromnyelvű utcanévtáblákat szerelnek fel a szabadkai Zorka helyi közösségben. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnál nyert pályázati pénzből 53 táblát helyeznek ki önkéntes munkával.

Szabadka legnagyobb helyi közössége a Zorka, mégis azzal dicsekedhet, hogy területének háromnegyedén háromnyelvű feliratok olvashatóak az utcanévtáblákon. Harmadik éve pályázik sikeresen, hogy a helyiek minél otthonosabban érezhessék magukat ebben a többnyelvű közösségben — emelte ki Kudlik Zoltán, a Zorka helyi közösség tanácsának elnöke.  

— Szabadkán három nyelv hivatalos: a szerb, a magyar és a horvát, vagyis az utcák nevét ezen a három nyelven tüntetjük fel, a polgárok részéről pedig nagyon jó visszajelzéseket kapunk. Nálunk az is gondot okozott, hogy több helyütt egyszerűen még utcatáblák sem voltak, ezt a hiányt is igyekszünk pótolni. Minden évben pályázunk, egy-egy alkalommal 150 000 dinár értékben szoktunk támogatást kapni, ez alkalmanként kb. 50 táblára elég. Az idén az utcatáblákon kívül információs táblákat is felállítunk, összesen öt ponton. Ezek a barna táblák három nyelven jelzik majd, merre található például a helyi közösség épülete vagy az orvosi rendelő. Az önkormányzati fordítók készítik el a feliratokat, hogy mindhárom nyelven a helyesírási szabályoknak megfelelő szöveg kerüljön a táblára. Kihelyezésük folyamatban van, önkéntes munkával szerelik fel a helyi közösség közgyűlésének tagjai. Az idén is átadtuk a pályázatot, szeretnénk folytatni ezt a jó gyakorlatot, hiszen a helyi közösségnek még csak a 25-30 százalékát kell „kitáblázni”.

Kudlik Zoltán arról is beszámolt, hogy hamarosan átkeresztelik a név nélküli utcákat, így például a 10. új utca is végre tisztességes nevet kap. Emlékeztetett arra, hogy ezt a miniszterelnök asszony kezdeményezésére teszik, hiszen a központi címnyilvántartás fejlesztése keretében minden utcának nevet, illetve minden háznak számot kell kapnia. A városi képviselőtestület várhatóan a tavasz folyamán, a nyár elején dönt az utcák nevéről, így az év végéig ezek is háromnyelvű táblákat kaphatnak — vélekedett.

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság napokban lejárt pályázatán 10 millió dinár keretösszegben lehetett projektumokat benyújtani a vajdasági nemzeti kisebbségek — nemzeti közösségek nyelvének és írásának hivatalos használatára vonatkozó jogosultsága érvényesítésének előmozdítása céljából. Ennek keretében lehetett pályázni szerv és szervezet elnevezését, a település nevét és más földrajzi elnevezéseket, utcák és terek nevét, a nyilvánosságnak szánt egyéb értesítéseket és figyelmeztetéseket tartalmazó táblák kidolgozásának költségeire, a községben, városban vagy a településen hivatalos használatban levő nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi nyelven. Emellett két- és többnyelvű formanyomtatványok, hivatalos közlönyök és egyéb nyilvános kiadványok nyomtatásának költségeire is lehetett támogatást kérni, valamint az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztésére is a többnyelvűség feltételeinek megfelelő működéséhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..