home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Tovább szövődik a vajdasági magyar vállalkozói háló
Kartali Róbert
2022.10.18.
LXXVII. évf. 41. szám
Tovább szövődik a vajdasági magyar vállalkozói háló

Csaknem 130 résztvevővel harmadszor is útjára indult a Vajdasági Mentorprogram, melynek célja, hogy kialakuljon egy egymást támogató, erős, magyar vállalkozói közösség. A harmadik évad nyitórendezvényét ma tartották meg a zentai Royal Hotelben.

A harmadik évad megnyitójának Zenta adott otthont, ez a település szimbolikus, hiszen Zenta többször is példát mutatott magyar újrakezdésből: ha nem lett volna a zentai csata és az azt követő karlócai béke, akkor ma nem tudnánk beszélni független Magyarországról sem — emelte ki a rendezvényen Potápi Árpád János, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának államtitkára. Mint mondta, a vajdasági magyarság más magyar nemzetrészeknek is példát tud mutatni, a gazdaságfejlesztési programok is innen indultak el, és a mentorprogram is.

— A mentorprogram sajátossága, hogy a fiatal vállalkozókat összehozza a már évtizedek óta működő vállalkozókkal, akik segítséget nyújtanak nekik: idejüket, energiájukat, sokszor pénzüket is beletéve a munkába, annak érdekében, hogy a fiatalok is minél gyorsabban sikeressé tudjanak válni. Nemcsak a siker a fontos, hanem az is, hogy a magyar vállalkozásokat meg tudjuk erősíteni a Kárpát-medencében, mert a magyar vállalkozók magyar embereket foglalkoztatnak, és így lehetőséget nyújtanak arra, hogy családokat tudjanak eltartani, gyermeket tudjanak vállalni, a magyar intézményrendszert tudják működtetni. Nyilván a magyar jövőt tudjuk ezzel is építeni. Örülök annak, hogy most már harmadik alkalommal kezdjük ezt el, több mint százan vesznek részt ebben a programban, és ez egy olyan lehetőség számunkra, az itteniek számára, amellyel élni kell. A magyar vállalkozóknak a Kárpát-medencében, így a Vajdaságban is, van egy helyzeti előnyük, mégpedig az, hogy magyarok. Azáltal, hogy magyarok, hét-nyolc országban gyorsabban tudnak üzleti kapcsolatot teremteni, és egy olyan hálózatnak a tagjai, amelynek az a lényege, hogy a tagjai magyarok.

— A Vajdasági Mentorprogram harmadik ciklusát elindítani már önmagában sikertörténet, hiszen nagyon sok mindennek már az első vagy a második nekifutás után vége szakad — összegezte Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. — Azt tapasztaljuk, hogy van 27 mentor és az ehhez párosuló nagyjából 90 mentorált, aki átesik különféle szelekciókon, ez egy hatalmas szám. Ennél szerényebben indultunk, egy-egy ciklusban nagyjából 50 volt azoknak a száma, akik mentoráltként vettek részt. Viszont a mentorok terhelhetőek, úgyhogy ez a megduplázódás azt mutatja, hogy a mentoráltak, a kisebb vállalkozók, a kezdő vállalkozók értik és érzik annak a fontosságát, hogy a tapasztaltaktól tanuljanak, hogy kapcsolati hálót építsenek, illetve egyre inkább legyenek részesei az üzleti körforgásnak itt, Vajdaságban.

A szervezők ebben a ciklusban számos újdonsággal készültek, most ismét jelentkezhettek azok a mentoráltak, akik egyszer már részt vettek a programban, erre a második körben nem volt lehetőség. Ezenfelül bevezették a kezdő és a haladó fokozatot, továbbá most első alkalommal lesz egy kulcsmentor is — magyarázta Juhász Bálint.

— A kulcsmentornak az lesz a szerepe, hogy a mentorokat mentorálja. Erre Ozsvárt Tihamért, a Gebi piacvezető vállalkozás tulajdonosát és igazgatóját választottuk, aki mindhárom ciklusban részt vett. Vajdaságból ő lesz az első kulcsmentor.

A 2019-ben megálmodott program a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Prosperitati Alapítvány és a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesülete szervezésében, a Design Terminallal való szakmai partnerségben valósul meg, és immár Kárpát-medencei szintű. A program harmadik ciklusa májusig tart.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..