home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Történelmi esemény
Szilágyi Edit
2010.12.01.
LXV. évf. 48. szám
Történelmi esemény

EgyüttTörténelmi esemény részesei lehettek a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ), valamint a szerbiai Keresztény Értelmiségi Körnek (KÉK) a képviselői Budapesten a KÉSZ-közgyűlésen, november 20-án. A két civil szervezet (a KÉSZ immár 20, a KÉK 8 éve) hasonló tevékeny...

Együtt

Történelmi esemény részesei lehettek a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ), valamint a szerbiai Keresztény Értelmiségi Körnek (KÉK) a képviselői Budapesten a KÉSZ-közgyűlésen, november 20-án.
A két civil szervezet (a KÉSZ immár 20, a KÉK 8 éve) hasonló tevékenységgel foglalkozik, melyek alapja az evangélium tanúságtevő megélése. Céljuk a keresztény evangelizációs küldetés vállalása az ökumenizmus szellemében, valamint a keresztény értékek érvényesítése.
A közgyűlésen részt vettek a KÉK elnökével, Szabó Károllyal együtt az alelnökök: dr. Harmath Károly OFM és ft. Szemerédi Pál atyák, Miskolczi József, valamint dr. Rokay Zoltán professzor és Szilágyi Edit, a KÉK óbecsei csoportjának koordinátora.
A két szervezet közös célja a két ország magyar ajkú egyházhoz közel álló polgárainak a kapcsolatfenntartása volt, együttműködési megállapodás aláírása, amellyel életre kívánták hívni a két legnagyobb magyarországi, illetve szerbiai civil szervezet együttműködését tevékenységük minden szegmentumában.
Az eseményen jelen volt Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is. ''A mai történelmi esemény - hangsúlyozta - pozitív jövőképet festő választ ad arra a kérdésre, hogy van-e remény nemzetünk számára”, és remek lehetőségnek ítélte meg az együttműködési megállapodást. Ahogyan fogalmazott: ''Ebben a politikai légkörben a kormány stratégiai partnerként számít a Magyar Állandó Értekezletre és történelmi egyházainkra, hogy összehangolt nemzetprogrammal, 21. századi módon tudjunk megfelelni a kihívásoknak.”
A KÉK eddigi tevékenységéről Miskolczi József alelnök szólt, megemlítve az előzményeket, a megalakulás miértjeit, a különbségeket és hasonlóságokat a magyarországi és a szerbiai történések között, Isten állandó jelenlétére és közbenjárására utalva. A szervezet tevékenységét említve megelégedéssel állította, hogy az utóbbi néhány esztendőben a KÉK évente mintegy 200 előadást szervez Vajdaság több mint 30 településén, de legalább még 100 egyéb rendezvénye van, amelyeken évente tízezren vagy többen vesznek részt.
A jelenlevők őszinte elismerését váltotta ki Miskolci József zárógondolata az együttműködési megegyezés aláírásának lehetőségéről: ''Tegyük meg, ami tőlünk telhető, tegyük meg azért, hogy a magyar nemzet ismét egyazon szellemi nemzettestnek érezze magát. Ez ne egy olyan közös asztal legyen, ahonnan mi csupán elveszünk, hanem olyan, amelyre mindenki igyekszik odatenni a maga tudását, hitét és hit iránti elhivatottságát, s kölcsönösen gazdagítsuk egymást mindannyian, magyarországi és szerbiai hívő magyar emberek.”
A felszólalás után valóban történelmi eseménynek tekinthető együttműködési megállapodás született Szászfalvi László jelenlétében, hiszen az egyezmény igazolta az államtitkár és a kabinet egyházpolitikájának alapelvét, amely a bizalom helyreállítását szorgalmazza az egyházak és a kormány között. A megállapodást a két elnök: dr. Osztie Zoltán és Szabó Károly hitelesítették kézjegyükkel.
Közös céljukként a felek a megállapodásba belefoglalták: egymás értékeinek megismerését a vallási és kultúrturizmus révén, az egymás kiadványainak szerkesztésében való közreműködést, közös munkák megjelentetését, csereüdülések, táborok szervezését a két ország fiataljai számára, valamint közös pályázati projektek kidolgozását. A megegyezés hatalmas távlatokat nyit ki a két ország magyar ajkú polgárai számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..