home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Tordán újra lesz színjátszás
(Az összeállítás a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának a lapja, a Súgó alapján készült)
2012.04.11.
LXVII. évf. 15. szám
Tordán újra lesz színjátszás

Rozsi Adrienn balról a második - SZABÓ Attila fotójaRozsi Adrienn megjárva Nagybecskereket (középiskola) és Újvidéket (egyetem) visszaköltözött Tordára, hogy a szülőfalujában vállaljon munkát. Meghazudtolva szociológiai felméréseit, diplomásként a nagyvárosoktól távol eső kicsi települést vá...

Rozsi Adrienn balról a második - SZABÓ Attila fotója

Rozsi Adrienn megjárva Nagybecskereket (középiskola) és Újvidéket (egyetem) visszaköltözött Tordára, hogy a szülőfalujában vállaljon munkát. Meghazudtolva szociológiai felméréseit, diplomásként a nagyvárosoktól távol eső kicsi települést választott. Aki ismeri Adrit, az nem lepődik meg azon, hogy rögvest belevetette magát a szervezésbe, sőt a rendezésbe is. Pontosan emlékezett még azokra az időkre, amikor iskolásként a tordai színpadon számtalan mókában és próbában volt része.
Adri régi emlékei és munkakedve találkozott Csíkos Dániel hetedikes diáknak és Raffai Ágnesnek, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársának a színjátszó kedvével. E három kedvből és lelkes, figyelmes és ügyes hetedikes-nyolcadikos tanulókból összeállt a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja.
Tordán legutóbb 1998 és 2003 között működött színjátszó csoport, melyet Manga József vezetett, tagjai nyolcadikosok, valamint elsős és másodikos középiskolások voltak. A kilencvenes években, a háború alatt nem működött csoport, de a nyolcvanas években Tápai Pál irányította azt a színjátszó kört, amely 1990-ben szűnt meg.
- Gyermekkoromban is lelkes tagja voltam az egyesületnek - mondta Adrienn. - Most is ragaszkodom hozzá, és rátaláltam ezekre a gyerekekre, akik szívesen táncolnak, vagy akiket például a színjátszás érdekel. Én a próbákat irányítom, a színpadi táncok és a néptánccsoportok koreográfiáját pedig szakemberek állítják össze. A produkciók bemutatását, a fellépéseket is én szervezem. Tordának sok testvértelepülése van, Romániába és Magyarországra járunk, Vajdaságban fesztiválokon veszünk részt, de helyben is vannak rendezvények, melyeken megmutatkozhatunk.
" Érdeklik a fiatalokat ezek a szabadidő-tevékenységek?
- A színjátszás egyértelműen a hetedik-nyolcadik osztályos gyerekeket vonzza. A középiskolások a tánccsoportokban vesznek részt, de ők csak hétvégén vannak itthon, akkor lehet velük dolgozni. Táncolni az alsósok is nagyon szeretnek, most az iskolában az angoltanárnő tanítja őket színpadi táncra, de nyitottak, és szeretnének néptáncot is tanulni. Ehhez azonban szükség lenne egy szakavatott oktatóra, aki a kicsikkel is foglalkozna.
" Hogyan alakult meg a színjátszó csoport?
- A nyári Szép Szó táborban Raffai Ágnes színművésznő, a tábor egyik oktatója beszélgetett Csíkos Dániel szavalóval, és felmerült annak az ötlete, hogy Tordán színjátszó csoportot kellene alakítani. Ágnes felajánlotta szakmai segítségét - amely a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakszolgálatának az állandó feladata -, s októberben ennek eredményeként kezdte meg működését a csoport nyolc taggal, majd még négyen csatlakoztak hozzájuk. A szerepeket az első darabban Kovács Anella, Dvorák Blanka, Detki Szuzana, Raffai Imola, Manga Anikó, Dobai Anikó, Csipa Heléna, Kenyeres Karolina, Rozsi Zita, Csíkos Dániel, Detki Ádám, Németh Vilmos és Gyólai Albert játssza. A technikai munkatárs Nyerges Ármin volt.
" Miben nyilvánult meg a szakmai segítség?
- Ágnes több alkalommal járt a csoportnál, közösségépítő játékokat játszott a gyerekekkel, és olyan gyakorlatokat hozott, amelyek hozzásegítették őket ahhoz, hogy a színpadi munkájuk minél jobb legyen. Segített a beszédtechnikában, a szövegválasztásban. Sok próbát is végignézett, és minden alkalommal megbeszéltünk a látottakat. Egyszóval nagyon jól jött a szakmai útmutatása.
" Most már rendezel. Milyen érzés?
- Nagyon szeretem. Tetszik, hogy folyamatosan foglalkozhatom a szereplőkkel, figyelek és reagálok arra, amit a színpadon tesznek. Felvillanyoz, hogy a fiatalok azért vannak itt, mert kedvük van hozzá.
" A terveitek?
- Meghívást kaptunk egy romániai rendezvényre, és erre kell készülnünk egy öt-hat szereplős, rövidebb előadással. A csoportban azért vontuk össze a hetedikeseket és a nyolcadikosokat, hogy fennmaradjon a folytonosság. Ha a végzősök más településen lévő középiskolákba iratkoznak, ne legyünk híján az utánpótlásnak.
A tordai színjátszó csoport a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozóján Petkó Jenő Záporpróba című darabjával mutatkozott be. A cselekmény egy vízparti nyaralóhelyen játszódik. Az ott vakációzó kiskamaszok alkalmi közösségébe új lány érkezik. Némelyek elfogadják, mások féltékenyek rá, van, aki azért, mert nagyvárosból érkezett, esetleg menő cuccai vannak... A gyerekek életük azon korszakát élik, amelyben mély barátságok köttetnek, a barátságokból pedig létrejönnek az első, nyári szerelmek. Egyszóval: fiatalok előadása - nemcsak fiataloknak.
A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozójának művészeti bizottsága a legígéretesebb, újonnan alakult csoport díját a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának ítélte oda.
Rozsi Adrienn a tordai színjátszó csoport művészeti vezetéséért, a helybeli színjátszás újbóli beindításáért a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség különdíjában részesült: a MAdT-tábor rendezői képzésén vehet részt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..